Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ιερός «πόλεμος» στο όνομα της τέχνης

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ιερός «πόλεμος» στο όνομα της τέχνης

Ως μόνη υπεύθυνη για την παραμέληση της άρνησης να ενταχθεί το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θεωρεί την Πρυτανική Αρχή, η διοίκηση της Σχολής Καλών Τεχνών και μετά από τη δημοσιοποίηση της πρότασης για τη συνένωση των δύο ιδρυμάτων, οι σχέσεις των δύο πλευρών μπαίνουν σε φάση πολεμικής σύρραξης, και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή…

Με δηλώσεις του στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Δευτέρας, ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Ξενοφών Μπήτσικας παρουσίασε τα τρία επίπεδα τα οποία διαμορφώνουν τη διαφωνία της Σχολής έναντι του κατατεθειμένου προς διαβούλευση μέχρι τις 14 Μάη, σχεδίου νόμου. Και στα τρία επίπεδα, ήταν σαφής η αίσθηση πως οι άνθρωποι της Σχολής θεωρούν από την αρχή ως το τέλος υπεύθυνες τις Πρυτανικές αρχές για το γεγονός ότι μία σοβαρή διάσταση που εκφράστηκε από τον περασμένο Γενάρη για το διαρρεύσαν τότε σχέδιο της Επιτροπής, δεν ελήφθη υπόψη από το Υπουργείο: το ακαδημαϊκό πλαίσιο, η ισονομία και η ίση μεταχείριση και το θεσμικό πλαίσιο. Και στους τρεις ισχυρισμούς απορρέουν ευθύνες της Πρυτανικής αρχής.

Ως προς το πρώτο, ο κ, Μπήτσικας υποστήριξε πως δεν έγινε καμία διαβούλευση με τη Σχολή Καλών Τεχνών η οποία έχει μια ιδιαιτερότητα έναντι όλων των άλλων, οι απόψεις των οργάνων διοίκησης για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο δεν ελήφθησαν υπόψη και στο τέλος, καταλήγουμε σε μια συνένωση αντίστοιχη αυτής των Δήμων με το σχέδιο «Καποδίστρια» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την ίση μεταχείριση, επίσης δεν υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Μπήτσικα, καθώς την ώρα που υπάρχουν ή συστήνονται μονοτμηματικές Σχολές, «χωρίς να προκύπτει η ακαδημαϊκή αναγκαιότητα, η μόνη Σχολή που τιμωρείται είναι η δική μας» σημείωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Ακολούθως ο κ. Μπήτσικας αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας στην Αθήνα πριν από μερικές εβδομάδες, μετά την οποία η διοίκηση της Σχολής άρχισε να ξαναδίνει πτυχία τους τελειόφοιτους σε ένδειξη καλής θέλησης αλλά παρέμειναν οι άνθρωποι της Διοίκησης σε επαγρύπνηση. Το ίδιο κατηγόρησε πως έκαναν με πράξεις, δηλώσεις και κινήσεις τους οι Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και Γρηγόρης Γεωργάτος. Τους έβαλαν στον ύπνο, με δυο λόγια.

Τέλος, ως προς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, μπορεί ο νόμος Γαβρόγλου για τα Πανεπιστήμια να προβλέπει απόφαση της Συγκλήτου για την ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων και σχολών, ωστόσο το παρόν σχέδιο νόμου μόνο τέτοιο δεν είναι. Αυτό συνιστά κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων υποστήριξε ο κ. Μπήτσικας και ζήτησε γι’ αυτό την αντίδραση της Συγκλήτου, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου για τη συνένωση. Όπως επίσης προκάλεσε και όλους τους υποψηφίους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, ενόψει των επικείμενων πρυτανικών εκλογών του Ιουνίου, να πάρουν θέση για το θέμα.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 8/5/2018)

Show Buttons
Hide Buttons