Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Όλα καλά με τη φοιτητική μέριμνα και με τη συνένωση…

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Όλα καλά με τη φοιτητική μέριμνα και με τη συνένωση…

Δεν υπάρχει πρόβλημα στη φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκτιμά ο Μηνάς Πασχόπουλος, σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν τις τελευταίες μέρες, φοιτητές του τοπικού ΑΕΙ, κινητοποιούμενοι με καταλήψεις.

Σχολιάζοντας την κατάληψη στο κεντρικό κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας υποστήριξε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος για την κατανομή των δωματίων στις εστίες του Πανεπιστημίου βάσει του μοντέλου της μοριοδότησης, κύλησε ομαλά και χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις. Απέφυγε να χαρακτηρίσει την κινητοποίηση των φοιτητών που από την περασμένη Δευτέρα, έχουν κάνει κατάληψη της Πρυτανείας και που αύριο θα αποφασίσουν τη συνέχιση της κατάληψης ή όχι.

Το μοντέλο της μοριοδότησης απέδωσε πάρα πολύ καλά, υποστήριξε ο κ. Πασχόπουλος, ανάγκη που προέκυψε μετά τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου. 

Όπως εξήγησε, πέρσι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε λιγότερα από 60 δωμάτια να δώσει σε πρωτοετείς φοιτητές ενώ φέτος διαθέτει 165 δωμάτια, εκ των οποίων τα 155 έχουν ήδη δοθεί και άρα ο κανονισμός αποβαίνει προς όφελος του μεγάλου μέρους των φοιτητών. Η Σύγκλητος συζήτησε το θέμα της κατανομής καταλήγοντας στο ότι όποιος πάρει δωμάτιο θα πρέπει αυτονόητα να αποδέχεται τον κανονισμό λειτουργίας και επικυρώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση από τη Σύγκλητο η συγκεκριμένη πρόταση του αρμόδιου αντιπρύτανη. «Δεν θα τοποθετηθώ για το Σύλλογο εστιακών φοιτητών, είναι εύκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα… Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι η πλειονότητα των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, αποδέχεται τον κανονισμό στις καινούργιες αιτήσεις έχουμε 246 άτομα που αποδέχονται τον κανονισμό, 50 άτομα που δεν συμπλήρωσαν το κουτάκι της αίτησης κάτι που συνέβαινε και στο παρελθόν, και μόνο δύο άτομα αρνήθηκαν να συμπληρώσουν το κουτάκι» σημείωσε.

Από τις 246 αιτήσεις που έγιναν συνολικά για τα 165 προσφερόμενα δωμάτια, θα υπάρξει απόλυτη κάλυψη, ενώ όπως κάθε χρόνο, με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Ηπείρου θα καλυφθούν οι υπόλοιπες ανάγκες, μέσω της ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεις για ξενοδοχεία τα οποία πληρώνει ουσιαστικά η Περιφέρεια Ηπείρου. 

«Μετά πρόταση της Επιτροπής και δική μου, αυτοί που έχουν ανάγκη δωματίων σαφώς και θα πάρουν τα δωμάτια. Άρα λοιπόν δεν πιστεύω όχι μόνο εγώ αλλά και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι υπάρχει πρόβλημα με τη φοιτητική μέριμνα, υπάρχει πρόβλημα με τους εστιακούς. Κι αυτό μπορεί να το καταλάβει ο κάθε λογικός άνθρωπος. Αν οι εστιακοί θέλουν να κάνουν κατάληψη, είναι αποδεκτό αυτό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από κει και πέρα θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν από δω και πέρα» τόνισε ο κ. Πασχόπουλος.

 

Τα νέα τμήματα

Τους χαμηλούς τόνους που επέλεξε από την πρώτη στιγμή η πρυτανική αρχή, προτίμησε στις δηλώσεις του και ο αντιπρύτανης κ. Πασχόπουλος, για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που άφησε κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων τρία βρίσκονται στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απότοκο της συγχώνευσης του ΤΕΙ Ηπείρου.

Πρόκειται για απόφαση αναστολής της λειτουργίας των νέων τμημάτων, επέμεινε ο κ. Πασχόπουλος.  «Αυτή τη στιγμή πρόκειται περί αναστολής, πολύ σωστά εμείς στη Σύγκλητο είχαμε κουβεντιάσει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα οργανόγραμμα και μια μελέτη σκοπιμότητας της δημιουργίας αυτών των τμημάτων και από κει και πέρα οι Σύγκλητοι θα πάρουν τις αποφάσεις και όχι το Υπουργείο» σημείωσε (σ.σ. πόθεν προκύπτει η απόφαση της Συγκλήτου περί μελετών βιωσιμότητας και οργανογραμμάτων, αφού αυτό ακριβώς ήταν εξ αρχής, ένα κύριο σημείο κριτικής από όσους αντιδρούσαν στη συνένωση ΑΕΙ και ΤΕΙ;)…

Πρόσθεσε επίσης πως «δεν είναι απόφαση απαγορευτική λειτουργίας των τμημάτων απλά μεταβιβάζεται στα Πανεπιστήμια το πότε και το αν θα λειτουργήσουν τα νέα τμήματα».

Τέλος, ερωτηθείς και για τη χρηματοδότηση προς τα Πανεπιστήμια, ο κ. Πασχόπουλος τόνισε πως τα προβλήματα συνένωσης τα περισσότερα έχουν λυθεί, προβλήματα προκηρύξεων θέσεων και εύρυθμης λειτουργίας δεν αφορούν μόνο τα νέα τμήματα αλλά όλο το Πανεπιστήμιο. «Νομίζω όμως ότι η συνένωση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει πετύχει» κατέληξε.

    

Show Buttons
Hide Buttons