Πανεπιστήμιο σε εκκρεμότητα… για την Ηγουμενίτσα

Πανεπιστήμιο σε εκκρεμότητα… για την Ηγουμενίτσα

Την απόφαση της κυβέρνησης για τα 37 νέα πανεπιστημιακά τμήματα που άφησε «προίκα» στη χώρα, η ηγεσία του Κώστα Γαβρόγλου στο Υπουργείο Παιδείας και τα οποία αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά, δε μπήκαν σε λειτουργία, αναμένει η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς είναι σε εκκρεμότητα σήμερα τα τρία από οκτώ τμήματα που δημιουργήθηκαν με την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την Άρτα και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την Ηγουμενίτσα είναι τα τρία τμήματα για τα οποία η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έχει πάρει απόφαση, όπως όριζε ο ιδρυτικός νόμος της συγχώνευσης του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, κάτι για το οποίο υπάρχει περιθώριο ως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα, με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα που στρέφεται κατά της Πρυτανικής αρχής επειδή «δεν ελήφθη η απόφαση για την προκήρυξη 3 θέσεων μελών ΔΕΠ προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα». Ο κ. Γιόγιακας υποστηρίζει στην ανακοίνωση πως «Πολύ φοβάμαι ότι η αναβολή αυτή – και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις που είχα ότι οι θέσεις θα καλυφθούν – είναι ενδεικτική των προθέσεων των Πρυτανικών Αρχών να πετάξουν το μπαλάκι στο Υπουργείο»…

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε δηλώσεις του την Πέμπτη, θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, τονίζοντας ότι απόφαση της Συγκλήτου για τη λειτουργία των τριών τμημάτων δεν πρόκειται να υπάρξει ως τον Απρίλιο, αν προηγουμένως δεν υπάρχει η διασφάλιση από το Υπουργείο Παιδείας ότι θα ενισχυθούν με πόρους και προσωπικό τα τρία νέα τμήματα.»Είναι πολύ δύσκολο να πούμε «ναι» σε αυτή τη φάση όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη στελέχωση των λειτουργούντων τμημάτων» σημείωσε ο κ. Αλμπάνης αναφερόμενος στο πανελλαδικό θέμα που υπάρχει για 37 τμήματα σε εκκρεμότητα.

Η απάντηση στις αιχμές του κ. Γιόγιακα ήταν πως η κατανομή των 48 (σε δύο δόσεις… 28 και 20) θέσεων μελών ΔΕΠ, έγινε τους προηγούμενους μήνες, με στόχο να καλυφθούν τα τμήματα που δεν είναι αυτοδύναμα και μερικές ειδικότητες σε θέσεις όπου συνταξιοδοτήθηκε το προσωπικό όπως στην Ιατρική, στο Μαθηματικό, στο Τμήμα Φιλολογίας και στην Αρχιτεκτονική. «Οι θέσεις κατανεμήθηκαν με απόφαση της Συγκλήτου για τμήματα που είτε λειτουργούσαν είτε θα λειτουργούσαν το Σεπτέμβριο του 2019. Δώσαμε στο Τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης μία συν δύο θέσεις αλλά δεν θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη των θέσεων αυτών, αν δεν αποφασίσουμε ότι το τμήμα ξεκινάει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Στις 28 Σεπτεμβρίου επίκειται Σύνοδος των Πρυτάνεων και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου αναμένεται από το Υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει το θέμα των σε εκκρεμότητα τμημάτων που ιδρύθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα με τη βούληση της κυβέρνησης, θα κινηθούν και οι ηγεσίες των Πανεπιστήμιων, όπως έγινε σαφές από τα λόγια του Πρύτανη.

Show Buttons
Hide Buttons