ΠΓΝΙ: Απολογισμός με πολλές συγγνώμες και ευχαριστώ

ΠΓΝΙ: Απολογισμός με πολλές συγγνώμες και ευχαριστώ

Έναν αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης που συμπληρώνει δύο χρόνια, στην κεφαλή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Βορειοδυτικής Ελλάδας, έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώπιον του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της περιοχής, ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Βασίλης Τσίκαρης.

Ως μια ευκαιρία να αποτυπωθούν τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της διετίας, χαρακτήρισε τον απολογισμό ο κ. Τσίκαρης τονίζοντας ότι οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών που προσφέρει το νοσοκομείο είναι οι πολίτες και αυτοί θα αποφανθούν ως προς το πως λειτούργησε το νοσοκομείο. Κανείς δε μπορεί να οικειοποιηθεί τον θετικό απολογισμό, σημείωσε.

Μιλώντας για τον προ διετίας διορισμό τόσο εκείνου όσο και του αναπληρωτή του, Κώστα Χολέβα, επεσήμανε πως δεν ήταν ανεπάγγελτοι και πως διάθεσή τους ήταν να προσφέρουν… Το όραμα της διοίκησης του ΠΓΝΙ όπως το εξέφρασε ο κ. Τσίκαρης, συνοψίζεται στο τρίπτυχο: πρώτον να γίνει μια πρότυπη τριτοβάθμια δομή υγείας στη χώρα και όχι μόνο, δεύτερον να εμπνέει το νοσοκομείο την ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της περιοχής ότι αν βρεθούν στην ανάγκη των υπηρεσιών υγείας θα είναι ασφαλής με τις καλύτερες υπηρεσίες και τρίτον, να αισθάνονται οι εργαζόμενοι υπερήφανοι για το φορέα στον οποίο υπηρετούν.

 

Οι αριθμοί

Ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του κ. Τσίκαρη περιείχε αριθμούς. Η επισκεψιμότητα στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ένας κρίσιμος παράγων και ο κ. Τσίκαρης αναφέρθηκε σε αυτήν, απαντώντας στην «σπέκουλα» όπως είπε και στην κριτική που έχει κατά καιρούς ασκηθεί, για την πίεση που ασκείται προς το προσωπικό.

Συγκρίνοντας τα μεγέθη στη διάρκεια του διαστήματος από το 2012 ως το 2018, έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών (49,41% η διαφορά το διάστημα 2012-2018):

2012: 267.506 ασθενείς

2017: 353.915 ασθενείς

2018: 399.692 ασθενείς

Την ίδια ώρα, στάθηκε στη μείωση των δαπανών, στο κομμάτι της ενέργειας για παράδειγμα όπως και της σίτισης και της φύλαξης αλλά και της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αντί άλλης εμπορικής τράπεζας:

–          Οι ενεργειακές δαπάνες μειώθηκαν κατά 17,14% ανάμεσα σε 2012-2018

–          Για καθαριότητα, εστίαση και φύλαξη όπου αντικαταστάθηκαν οι εργολάβοι από συμβασιούχους, είχαμε το 2016 κόστος 3,152 εκατ. ευρώ, το 2017 3,069 εκατ. ευρώ και το 2018 2,635 εκατ. ευρώ που σημαίνει όφελος για το νοσοκομείο 517.000 ευρώ

–          Στον τομέα καυσίμων επίσης, με τη λειτουργία του συστήματος εισροών εκροών εξοικονομήθηκαν 375.267 ευρώ, όπως έγινε και με την εφαρμογή της τιμής χοντρικής βάσει του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης (στο όφελος συμπεριλαμβάνονται και το καύσιμα για την τέταρτη πτέρυγα που δεν υπολογίζονταν στους προϋπολογισμούς των ετών προ του 2017)

–          Η αύξηση των εσόδων από τόκους στα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχεται στα 530.541 ευρώ

 

Η τέταρτη πτέρυγα

Ο κ. Τσίκαρης αναφέρθηκε αναλυτικά στο 4ο κτίριο και τη διαθέσιμη υποδομή που όπως είπε, «έμπαινε το δίλημμα να το λειτουργήσουμε ή όχι»…

40 κλίνες ημερήσιας φροντίδας, 8 ΜΕΘ, 8 ΜΑΦ, 10 κλίνες παιδοορθοπεδικής, 10 κλίνες παιδοχειρουργικής, 9 κλίνες πλαστικής χειρουργικής, 2 υβριδικές αίθουσες αιμοδυναμικού, 6 χειρουργικές αίθουσες, είναι η ακτινογραφία της 4ης πτέρυγας.

Εδώ ο κ. Τσίκαρης έδειξε διάθεση να αφήσει πίσω τις συγκρούσεις με το προσωπικό και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «μας ικανοποιεί το σύνολο των κλινικών που δημιουργήθηκαν γιατί ασφυκτιούσαν στις παλιές πτέρυγες κι εδώ, πήραν ανάσα και δεν έπρεπε να περιμένουμε την ενίσχυση με προσωπικό».

 

Αιτήματα προς τον Υπουργό και από πολίτες

Ένα από τα αιτήματα που διατύπωσε προς τον Υπουργό, ο κ. Τσίκαρης είναι για την αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Από τα στοιχεία που παρουσίασε προκύπτει πως το 23,6% των επισκεπτών είναι εκτός Ηπείρου αναζητώντας υπηρεσίες τριτοβάθμιου χαρακτήρα, ήτοι 100.000 επισκέπτες το χρόνο! «Το νοσοκομείο υφίσταται τρομερή πίεση όσον αφορά την κατανομή των κονδυλίων με πολλές υπηρεσίες κοστοβόρες όπως καρδιοχειρουργική, καρδιολογία κτλ., και είναι επιτακτική ανάγκη ανακατανομής πόρων όχι με βάση τον πληθυσμό αναφοράς» σημείωσε.

H ίδρυση της αγγειοχειρουργικής κλινικής είναι σε διαρκή εξέλιξη εδώ και δυο χρόνια… Όπως ανέφερε ο κ. Τσίκαρης, η προκήρυξη για την πρόσληψη ενός αγγειοχειρουργού κολλάει σε έναν γιατρό από την Καλαμάτα που αρνείται να αναλάβει τη θέση αλλά δεν το ξεκαθαρίζει και το όλο θέμα κολλάει. «Ας το ψάξουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Τέτοιοι λειτουργοί δεν έχουν θέση στο δημόσιο σύστημα υγείας και δε μπορεί να παρεμποδίζει ένας γιατρός την ανάπτυξη μιας αγγειοχειρουργικής κλινικής» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Τσίκαρης.

Εξέφρασε όμως και το παράπονο προς την τοπική κοινωνία στοχεύοντας προς το Πανεπιστήμιο λέγοντας ότι από τις πρώτες μέρες ζητήθηκε και από Πανεπιστήμιο να συμβάλλει και να δρομολογήσει τις διοικητικές διαδικασίες για την ίδρυση της αγγειοχειρουργικής κλινικής χωρίς ανταπόκριση. «Και ο καθένας τις ευθύνες του» σημείωσε με νόημα.

Τέλος, παρουσίασε αποτελέσματα ερωτηματολογίου προς ασθενείς οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από το ΠΓΝΙ και δηλώνουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι. Το αίτημα που μπαίνει επιτακτικά είναι για τη βελτίωση των χρόνων εξυπηρέτησης.

 

Show Buttons
Hide Buttons