Πίεση σε δύο επίπεδα πρόκειται να ασκήσει ο Βασίλης Τσίκαρης στην Περιφέρεια Ηπείρου, για το θέμα της προμήθειας των καυσίμων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Το θέμα ανέδειξε ο ίδιος, ως Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος προ εβδομάδος. Ακολούθησε δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, η ανακοίνωση της Περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» που ήλθε να δώσει περισσότερο πολιτικό βάρος στις αιχμές του Διοικητή του ΠΓΝΙ και έθεσε δημόσια ερωτήματα που αφορούν το σύνολο των δημόσιων φορέων, οι οποίοι προμηθεύονται καύσιμα, με διαδικασίες στις οποίες έχει καθοριστικό ρόλο με τον ορισμό των τιμών αναφοράς, η Περιφέρεια Ηπείρου.
Τα ερωτήματα που έθεσε η «Ήπειρος Ανατροπής», θυμίζουμε, είναι τα εξής:
- Πως χρησιμοποιούνται από την Περιφέρεια οι τιμές του Παρατηρητήριου του Υπουργείου Ανάπτυξης; Γιατί αυτές δεν αναρτώνται όπως συμβαίνει σε άλλες Περιφέρειες;
- Πως εξηγείται η χονδρική τιμή, στις αναρτώμενες από την Περιφέρεια τιμές, να είναι ακριβότερη από τη λιανική σε αντίθεση με τις τιμές του Παρατηρητήριου;
- Από τη στιγμή που οι δημόσιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να τιμολογούν με βάση τις τιμές του Παρατηρητήριου, γιατί η Περιφέρεια αναρτά δικές της τιμές;
- Πως η Περιφερειακή Αρχή υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον στον τομέα των καυσίμων και τι προτίθεται να κάνει για την θωράκιση και αναβάθμισή του;
Οι «πειστικές απαντήσεις» που ζήτησε στα παραπάνω ερωτήματα η περιφερειακή παράταξη, δεν δόθηκαν με τις δύο ανακοινώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για το θέμα και θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον η συζήτηση που θα γίνει – αν γίνει και αν το επιτρέψει ο πρόεδρος του σώματος – στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη. Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» θα θέσει το θέμα προς συζήτηση και πριν τη συνεδρίαση, είναι προγραμματισμένη και συνέντευξη τύπου.
Επιτροπή για να ελέγξει την πιθανή ζημιά
Την ίδια ώρα, ο Διοικητής του ΠΓΝΙ, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, την Δευτέρα, ανακοίνωσε πως προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής, αποτελούμενης από στελέχη του νοσοκομείου, με αποστολή να ελέγξει την πιθανή οικονομική ζημιά του νοσηλευτικού ιδρύματος από τη μη εφαρμογή του νόμου 4257/2014.
Η επιτροπή αν καταλήξει στο πόρισμά της σε ευθύνες των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πρέπει να προτείνει και τον τρόπο με τον οποίο νομικά θα κινηθεί από εκεί και στο εξής το νοσοκομείο, για να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.
Παράλληλα βέβαια, ερωτηματικό παραμένει το ποιος ακριβώς φορέας θα διασφαλίσει τη εφαρμογή του νόμου 4257/2014 και στους άλλους δημόσιους φορείς, καθότι οι περισσότεροι εξ όσων κάνουν μόνοι τους τους διαγωνισμούς, εξακολουθούν να συμβουλεύονται το δελτίο τιμών της Περιφέρειας Ηπείρου αντί αυτού του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Εδώ προφανώς, είναι ευθύνη των προϊσταμένων του κάθε φορέα, ενώ δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν, η εκκωφαντική για μια ακόμα φορά, σιωπή των βουλευτών του Νομού απέναντι σε ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα.