ΠΓΝΙ: Με δύο αξονικούς τομογράφους από το Σεπτέμβριο

ΠΓΝΙ: Με δύο αξονικούς τομογράφους από το Σεπτέμβριο

Με δύο αξονικούς τομογράφους σκοπεύει να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους ασθενείς του, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η προμήθεια του δεύτερου υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου που ανακοινώθηκε προ ημερών, από το Υπουργείο Υγείας.

Ο αξονικός τομογράφος που διαθέτει σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σύμφωνα με το διοικητή του Βασίλη Τσίκαρη, έχει ζωή 16 και πλέον χρόνια και πλέον, το μηχάνημα έχει φτάσει στο σημείο που με δυσκολία βρίσκονται ανταλλακτικά και αποκαθίστανται οι συχνές βλάβες.

Προ ημερών, λοιπόν, ανακοινώθηκε πως το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα είναι μεταξύ των πέντε νοσοκομείων της χώρας για τα οποία είναι σε εξέλιξη η προμήθεια των πλέον σύγχρονων αξονικών τομογράφων, για το τοπικό νοσοκομείο συγκεκριμένα, αξονικός 64 τομών της εταιρείας TOSHIBA, με ιδιαίτερες δυνατότητες, πολύ πιο γρήγορος άρα με δυνατότητα να εξυπηρετεί πολύ περισσότερα περιστατικά, γεγονός που θα αποσυμφορήσει τη λίστα αναμονής του νοσοκομείου.

Το κόστος του μηχανήματος ανέρχεται στα 730.000 ευρώ και θα πληρωθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου σε διάρκεια 5 ετών (170.000 ευρώ θα πρέπει να δεσμεύονται ετησίως από τον προϋπολογισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος).

Ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική φάση και μέσα στο επόμενο τρίμηνο πρόκειται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε κατ’ εκτίμηση από το Σεπτέμβριο και μετά, να τεθεί στην υπηρεσία του νοσοκομείου.

Ένα ζήτημα που απασχόλησε τη διοίκηση του νοσοκομείου και την υπηρεσία ήταν το αν θα κρατήσει ή αν θα επιστρέψει τον υπάρχοντα αξονικό τομογράφο. Η τελική απόφαση λέει πως με τη διατήρηση και του παλιού αξονικού τομογράφου, το νοσοκομείο θα μπορέσει στο εξής να δώσει διέξοδο σε νέες δυνατότητες και νέες υπηρεσίες υγείας που σχεδιάζει να αναπτύξει. «Θέλουμε και τα δύο όργανα να τα έχουμε εν ζωή, για να αναπτύξουμε όλες τις δραστηριότητες του νοσοκομείου» σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.

 

Οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ στο 55+

Αναφορικά με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε για την ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων με πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ, για άτομα ηλικίας 55+ και την πρόωρη λήξη των συμβάσεων αυτού του προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όταν διαπιστώθηκε από τον ΟΑΕΔ ότι δεν έπρεπε να απασχολούνται σε μια δημόσια δομή υγείας (!), ο κ. Τσίκαρης ουσιαστικά έριξε την αποκλειστική ευθύνη στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Η διάσταση απόψεων που δημιούργησε το όλο θέμα ξεκίνησε από το αν το νοσοκομείο έχει οικονομική δραστηριότητα. «Αυτό είναι το κλειδί στην όλη εμπλοκή…» όπως εξήγησε ο κ. Τσίκαρη, με τα δεδομένα να συνηγορούν ότι το νοσοκομείο εντάσσεται σε αυτούς τους οργανισμούς που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα και άρα δεν είναι εφικτή η ανανέωση των συμβάσεων. 

Show Buttons
Hide Buttons