ΠΔ Λίμνης: Με σχεδόν… απορριπτική διάθεση ο Δήμος Ιωαννιτών

ΠΔ Λίμνης: Με σχεδόν… απορριπτική διάθεση ο Δήμος Ιωαννιτών

Τον τίτλο που δώσαμε στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) της Λίμνης Παμβώτιδας, μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ως «Προεδρικό Διάταγμα Μάτσικα», ήλθε να εδραιώσει και η συζήτηση επί του σχεδίου ΠΔ της Λίμνης, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, το βράδυ της Δευτέρας.

Η πολιτικό-υπηρεσιακή εισήγηση του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, με την οποία ξεκίνησε η μονοθεματική συνεδρίαση, μπορεί να κάλυψε όλα τα θέματα που απασχόλησαν τον παράλληλο δημόσιο διάλογο τον οποία διεξήγαγε για το επίμαχο σχέδιο ΠΔ, ο Δήμος Ιωαννίνων, με δική του πρωτοβουλία, η συζήτηση ωστόσο, στην εξέλιξή της, κατέληξε στο θέμα της δόμησης στην περιοχή του Μάτσικα.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου, είχε ένα πολιτικό επίδικο και δύο ακόμα σκέλη: α) τα τεχνικά ζητήματα που καθιστούν τρωτό το παρόν σχέδιο ΠΔ και β) οι παρατηρήσεις – ενστάσεις. Το πολιτικό σκεπτικό της δημοτικής αρχής είναι ότι «το ΠΔ της Λίμνης το θέλουμε» ως τον απαραίτητο περιβαλλοντικό σχεδιασμό, ωστόσο το επίπεδο του περιβαλλοντικού σχεδιασμού δεν πρέπει να προηγείται από – ούτε να έρχεται σε σύγκρουση με – τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό (ΖΟΕ, ΓΠΣ, ΣΧΟΑΑΠ, Ρυθμιστικό).

Το σχέδιο ΠΔ υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες καθορισμών χρήσεων γης, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, δηλαδή του κατεξοχήν «αναπτυξιακού» σχεδιασμού, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος – άποψη που σηκώνει κουβέντα, αν το 2019 δηλαδή που η οικοδομή είναι «ζόμπι», η δόμηση για μια πόλη σημαίνει ανάπτυξη, όπως συνέβαινε το 2000…

Η δημοτική αρχή ζητά την εφαρμογή των προτάσεων του 2013 και για το Μάτσικα, ειδική χωρική μελέτη, για τους όρους δόμησης στην περιοχή.

Και ερχόμαστε μετά στα:

α) Τεχνικά ζητήματα: Η αρχική εισήγηση του Δημάρχου είχε και κάποιες επαναλήψεις, παρατηρήσεων που έγιναν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από μία εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η πληροφορία που πρωτοακούστηκε από την αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει εδώ και μερικές μέρες, σε Μελετητικό Γραφείο το έργο με τίτλο: «Τεχνικός και επιστημονικός συντονισμός της εκπόνησης ΕΠΜ, σχεδίων ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000», στα οποία ρητώς περιλαμβάνεται και η Λίμνη Παμβώτιδα. Με λίγα λόγια, ο σύμβουλος έχει ήδη αναλάβει τον συντονισμό 11 νέων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, με στόχο την κατάρτιση τελικών σχεδίων ΠΔ καθώς των τελικών Σχεδίων Διατήρησης, άρα ποια ισχύ έχει το υπό διαβούλευση σχέδιο ΠΔ; – εύλογη η απορία του Δημάρχου…

Πρόσθεσε επίσης πως τρεις νέες περιοχές Natura 2000 έχουν προστεθεί στην περιοχή που αφορά το σχέδιο ΠΔ, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν τα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία αποδεικνύονται οι επιπτώσεις των χρήσεων γης σε αυτές και τελικά στη Λίμνη μας. «Με λίγα λόγια, θεωρούμε επιτακτική την εκπόνηση της λεγόμενης Ειδικής Έκθεσης και ζητούμε την Ανανέωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για το ενδεδειγμένο καθεστώς προστασίας της περιοχής και το εκδιδόμενο δυνάμει αυτής Προεδρικό Διάταγμα» κατέληξε ο Δήμαρχος, σε μια επιχειρηματολογία που δείχνει ότι υπάρχει συνεννόηση – και καλώς – με την Περιφερειακή Αρχή.

β) Παρατηρήσεις – ενστάσεις: ο Δήμαρχος ζήτησε να αλλάξει η πρόβλεψη του σχεδίου ΠΔ για απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδοµικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων στην παραλίμνια περιοχή Ανατολής – Βρυσούλας – Βοτανικού, στην παραλίμνια περιοχή του ΚΕΠΑΒΙ και ασφαλώς, στην παραλίμνια περιοχή του Μάτσικα. Εξίσου «ακατανόητη» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, την απαγόρευση εκσυγχρονισμού και ίδρυσης νέων πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων, στην περιοχή Αμπελιάς-Επισκοπικού-Κόντσικας.

Διαβάστε εδώ, ολόκληρη την εισήγηση του Δημάρχου. 

 

Η αντιπολίτευση

Το κλίμα της συνεδρίασης έδειξε από την αρχή πως δε θα μπορούσε να είναι συγκρουσιακό.

Ο Νίκος Γκόντας υποστήριξε την «αναπτυξιακή» λογική του Δημάρχου, μιλώντας για το Μάτσικα. Παρέπεμψε στις προτάσεις της δημοτικής του αρχής για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προέβλεπε μαξιμαλιστικές εντάσεις περιοχών, στο σχέδιο πόλης και ζήτησε να συμπεριληφθούν στην πρόταση που θα αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος.

Μίλησε για «αστείες διατάξεις που απαγορεύουν τα πάντα σε ορισμένες περιοχές, ΠΔ που διαιωνίζει το πρόβλημα του Μάτσικα και για την Πολιτεία που συνεχίζει να μας εμπαίζει όλους»… Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισήγηση του Νίκου Γκόντα.

Για πρώτη φορά σε δημοτικό συμβούλιο, ο Λάζαρος Νάτσης της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», εμφανίστηκε σε γραμμή αντικυβερνητική, καθώς προσπάθησε να ικανοποιήσει και την οικολογική άποψη περί τη διαχείριση των νερών που καταλήγουν στη Λίμνη. «Χρειάζεται μια νέα φιλοσοφία, η οποία δεν υπάρχει όμως στο ΠΔ. Συνολικά υπολείπεται των αναγκών…» είπε. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Λάζαρου Νάτση.

Αν δεν τον μνημόνευε ο Άρης Μπαρτζώκας, ίσως κανείς δεν θα παρατηρούσε πως ο νεοτοποθετηθείς πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, πρώην Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, σνόμπαρε τη συνεδρίαση και το δημοτικό συμβούλιο και προτίμησε να δώσει την ίδια ώρα, συνέντευξη σε τοπικό κανάλι. Ο επικεφαλής του «Γιάννενα Τώρα» εξέφρασε τη συμπάθειά του προς όσους διαμαρτύρονται με το σχέδιο ΠΔ (κατοίκους του Μάτσικα, πτηνοτρόφους κτλ.) και τόνισε πως ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να συνδιαμορφώνεται με τη συμμετοχή του Δήμου.

Τέλος, οι Δημήτρης Τασιούλας και Βασίλης Καφαράκης «έβαλαν» κατά της καπιταλιστικής ανάπτυξης που βλέπει τη Λίμνη σαν «εργαλείο».

Show Buttons
Hide Buttons