ΠΕΔ Ηπείρου: Η μάχη των εκλογών

ΠΕΔ Ηπείρου: Η μάχη των εκλογών

Σε θέσεις μάχης μπαίνουν ο/οι διεκδικητής/-ές της προεδρίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, ενόψει των αρχαιρεσιών για τα ανώτατα συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων της χώρας, στις 13 Περιφέρειες, θα πρέπει ως τις 10 Νοεμβρίου να συγκαλέσουν τις γενικές συνελεύσεις τους και ως σήμερα, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, τα δημοτικά συμβούλια ανά την επικράτεια, είναι υποχρεωμένα βάσει των εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών, να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στις γενικές συνελεύσεις.

Το κλίμα είναι μάλλον υποτονικό σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον για τη διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου και με δεδομένη την υπεροπλία των αιρετών που προέρχονται από το χώρο της Κεντροδεξιάς στην Ήπειρο, τα ονόματα των υποψήφιων… υποψήφιων προέδρων της ΠΕΔ έχουν αφετηρία από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης απέσυρε νωρίς το όνομά του από τη σεναριολογία της ΠΕΔ, αφήνοντας χώρο στο Γιάννη Λώλο, Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και σημερινό πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου αλλά και στους εξ Ιωαννίνων ενδιαφερόμενους που υποστήριξαν πως η προεδρία της ΠΕΔ, πρέπει μετά από 9 χρόνια, να έλθει στα Γιάννενα… (πρώτος πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου ήταν ο Αρτινός πρώην Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και δεύτερος πρόεδρος, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Ηγουμενίτσας).

Ο Γιάννης Λώλος θέλει να επανεκλεγεί στην προεδρία της ΠΕΔ και θα βρει απέναντί του, το συγκροτούμενο από Γιαννιώτες Δημάρχους «μπλοκ». Ως επικρατέστερος να διεκδικήσει την προεδρεία εμφανίζεται ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Αυτό που φαίνεται ότι προς το παρόν επικρατεί, είναι ο Κεντροδεξιός χώρος να μη διασπαστεί αλλά να κατέβει ενωμένος και το πρόκριμα στην ηγεσία της ΠΕΔ να κερδίσει αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, για την εκλογή του στο ΔΣ της ΠΕΔ. Με τη λογική ότι ο πιο δημοφιλής μεταξύ των Δημάρχων θα είναι αυτός που θα προταθεί και για πρόεδρος της ΠΕΔ, στην παράταξη της Κεντροδεξιάς, Γιάννης Λώλος και Χρήστος Ντακαλέτσης «παίζουν» ως τα επικρατέστερα ονόματα στο θέμα της εκλογικής κούρσας της ΠΕΔ Ηπείρου – ο Δήμαρχος Ζίτσας Μ. Πλιάκος ενδιαφέρεται για το ΦΟΔΣΑ, ενώ έχει μάλλον αποσύρει το ενδιαφέρον του για την ΠΕΔ, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος.

 

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς και δη βασικά του ΚΙΝΑΛ, σταθερός «αιμοδότης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας. Οι δυνάμεις του στην Ήπειρο είναι αισθητά μειωμένες μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019 και παρά την πιθανότητα να συμπράξουν σε επίπεδο ΠΕΔ, παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, όπως η παράταξη του Λάζαρου Νάτση στο Δήμο Ιωαννιτών, δεν αθροίζεται ποσοστό αιρετών ικανών να διαμορφώσουν νικηφόρους συσχετισμούς δύναμης στην ΠΕΔ Ηπείρου.

Ωστόσο, παλιοί αυτοδιοικητικοί όπως ο Κώστας Καψάλης, Δήμαρχος Πωγωνίου που ήταν σταθερός στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝΑΛ, θεωρούν ότι ο χώρος πρέπει να εκφραστεί σε επίπεδο ΠΕΔ Ηπείρου και άρα, να κατέβει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Στη δύναμη του συγκεκριμένου χώρου προσμετράται η δημοτική παράταξη του Θωμά Μπέγκα στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά και οι παρατάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους Δήμους Ηγουμενίτσας, Ζίτσας, Δωδώνης, Σουλίου κοκ.

Η εκτίμηση των ανθρώπων αυτής της πλευράς είναι πως είναι εφικτή η εκλογή 7-8 μελών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου που θα αποτελείται από 21 μέλη, εκ των οποίων τα 13 πρέπει να είναι Δήμαρχοι και τα 8 δημοτικοί σύμβουλοι. Θέμα επικεφαλής του ψηφοδελτίου δεν τίθεται καν, αφού αφενός ο πρόεδρος εκλέγεται από το ΔΣ και αφετέρου κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί ρεαλιστικά, η παράταξη να κάνει την… ανατροπή και να κερδίσει την πλειοψηφία…

Ο παράγοντας Γκόντας

Από τους 37 σε σύνολο 125, εκπροσώπους που εκλέγει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου, οι 17 ανήκουν στην παράταξη της δημοτικής αρχής – «Γιάννενα Νέα Εποχή» και οι συμπράττουσες παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα».

Το ερώτημα αν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Μ. Ελισάφ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, θα στηρίξουν το συνδυασμό της Κεντροαριστεράς ή όχι, βασανίζει αρκετούς αυτές τις μέρες και από την πλευρά του Δημάρχου Ιωαννίνων εκπέμπεται μήνυμα αυστηρής ουδετερότητας και απουσίας παραταξιακής πειθαρχίας, απέναντι στα δύο ενδεχόμενα ψηφοδέλτια της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς για την ΠΕΔ Ηπείρου.

Ο παράγοντας που ενδεχομένως θα ανέτρεπε τις ισορροπίες, λέγεται Νίκος Γκόντας. Ο πρώην Δήμαρχος θα είναι πιθανότατα υποψήφιος για το νέο ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου με το ψηφοδέλτιο της Κεντροδεξιάς. Είναι πολύ πιθανό ως εκ τούτου, να ψηφιστεί και από αρκετά μέλη της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών, για λόγους ηθικής.

Αν ξεπεραστούν και θεσμικά εμπόδια σε σχέση με την πρόβλεψη για τον πρόεδρο της ΠΕΔ –πρέπει να είναι αναγκαστικά Δήμαρχος ή όχι; – η περίπτωση Γκόντα εξετάζεται ως ενδιαφέρουσα από τη ΝΔ κεντρικά, αφού πρόκειται για πρόσωπο με ειδικό πολιτικό βάρος – ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» έχει διατελέσει δύο φορές Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Ιωαννίνων, την περίοδο 2006-2010. Η περίπτωση στήριξης Γκόντα από τη ΝΔ κεντρικά, ως μιας υποψηφιότητας για την προεδρία της ΠΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει και μια έμμεση «συγγνώμη» του κόμματος για τη στάση του απέναντι στον πρώην Δήμαρχο, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons