Περίεργες εκκροές στην περίμετρο του εργοστασίου ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι (φωτογραφίες)

Περίεργες εκκροές στην περίμετρο του εργοστασίου ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι (φωτογραφίες)

Περίπου ένα χρόνο μετά, κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Δωδώνης που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο επεξεργασίας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι, καταγγέλλουν πως για δεύτερη φορά, μετά το Νοέμβριο του 2019, υπάρχει πρόβλημα με επικίνδυνες ουσίες που εκκρέουν από το χώρο του εργοστασίου και καταλήγουν στα ρέματα της περιοχής και μέσω παραποτάμων, τελική απόληξη αποτελεί ο ποταμός Καλαμάς. 

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το pbnews.gr, δείχνουν το χρώμα του νερού στα ρυάκια περιμετρικά του εργοστασίου που φτάνουν μάλιστα και σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από το εργοστάσιο, στο συνοικισμό Ζωοδόχου Πηγής, όπου η φωτογραφία με τη γέφυρα.

Θυμίζουμε εδώ πως όταν προέκυψε ξανά το πρόβλημα το Νοέμβριο του 2019, μετά και από καταγγελίες της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», το το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου είχε πραγματοποιήσει ελέγχους, ως ο μόνος αρμόδιος ελεγκτικός φορέας, μιας και ούτε καν ο Δήμος Δωδώνης δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τις όποιες τυχόν αστοχίες στη λειτουργία του εργοστασίου που προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

Τότε, το ΚΕΠΠΕ έλεγε σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου: «Η χρωματισμένη ροή νερού που παρατηρήθηκε οφειλόταν στις έντονες και απότομες εκπλύσεις, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, από τη συσσώρευση του κόμποστ στην εν λόγω αδειοδοτημένη έκταση (περίπου 20 στρεμμάτων) της ΜΕΑ. Σύμφωνα με τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγμάτων που πάρθηκαν δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων των φυσικοχημικών παραμέτρων». Οριστικό πόρισμα εκείνης της αυτοψίας για την αιτία του προβλήματος δεν βγήκε ποτέ από το ΚΕΠΠΕ, αν και οι εργαστηριακές αναλύσεις που διενήργησε με δική του πρωτοβουλία ο Δήμος Δωδώνης έδειξαν παρουσία στο νερό βαρέων μετάλλων και άλλων επιβαρυντικών χημικών στοιχείων. 

Και σε αυτή τη φάση, δεν αποκλείεται εφόσον τα χαρακτηριστικά του νερού στην περιοχή είναι παρόμοια, συνοδευόμενα και από σχετική οσμή, να πρόκειται για ξέπλυμα υλικού των κομπόστ που παράγει το εργοστάσιο μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Το ερώτημα δε είναι οι σωροί που φαίνονται εντός του εργοστασίου γιατί είναι εκεί, αν μπορούν να είναι εκεί, και αν η Περιφέρεια έλεγξε τη λειτουργία της μονάδας, απαιτώντας τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του εργοστασίου, όπως είναι υποχρεωμένος ο ανάδοχος και λειτουργός του εργοστασίου να πράξει, με βάση τις συμβατικές του υποχρεώσεις.   

 

Show Buttons
Hide Buttons