Περίπτερα: Μια ακόμα κρίση για τις επιχειρήσεις που έμειναν οι μισές από το 2010…

Περίπτερα: Μια ακόμα κρίση για τις επιχειρήσεις που έμειναν οι μισές από το 2010…

Μία ακόμα δύσκολη περίοδο βιώνουν τα περίπτερα ως πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας και της περιοχής μας, λόγω της πανδημίας.

Ο συγκεκριμένος κλάδος αυτοαπασχολούμενων έχει μπει στη μέγγενη της κρίσης από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 και είναι χαρακτηριστικό πως πολλά περίπτερα έχουν κλείσει σε πολλές γειτονιές, σε πολλές περιοχές, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας από τη γειτονιά του, τον περίγυρό του και χωρίς να έχει επίσημα στοιχεία.

Για το Νομό Ιωαννίνων επίσης, το πρόβλημα είναι σοβαρό και ο κ. Παναγιώτης Σίνδρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκμεταλλευτών – Ιδιοκτητών Περιπτέρων Νομού Ιωαννίνων, το αποτυπώνει με έναν αριθμό ενδεικτικό της κρίσης. «Την τελευταία δεκαετία», όπως λέει, «τα περίπτερα έχουν μια πτωτική τάση. Στην αρχή της κρίσης είμαστε 120 περίπτερα και τώρα είμαστε μόλις 60!», αριθμός που σημαίνει πως τα μισά περίπου περίπτερα έκλεισαν κατά την τελευταία δεκαετία στα Γιάννενα.

Η πανδημία

Κατά την περίοδο της πανδημίας που ο κόσμος άρχισε να κυκλοφορεί λιγότερο που άρχισε να προσέχει τι και πως ψωνίζει κτλ. η κίνηση στα περίπτερα έχει μειωθεί δραστικά, όπως λέει ο πρόεδρος.

Στις περιοχές που ισχύουν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, έχουν τεθεί περιορισμοί για την πώληση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν και στα Γιάννενα, τα περίπτερα μπορεί να παραμένουν ανοιχτά αν και εφόσον το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους, δε μπορούν όμως, να πωλούν αλκοολούχα ποτά στο διάστημα από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 5 τα ξημερώματα. Οι περιπτερούχοι είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τα προϊόντα τους ώστε να μην είναι ορατά και αν παραβούν αυτά τα μέτρα προβλέπεται ένα τσουχτερό πρόστιμο της τάξης των 5.000 ευρώ και κλείσιμο για 3 ημέρες, σε δεύτερο δε παράπτωμα το περίπτερο κλείνει για 20 ημέρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Γιαννιωτών περιπτερούχων, έχουν υπακούσει οι επαγγελματίες συνάδελφοί του και τηρούν ευλαβικά τα προβλεπόμενα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι υποχρεωμένοι να φορούν την προστατευτική μάσκα.

 

Εκτός χρηματοδότησης

Ένας ακόμα κλάδος παραπονούμενων είναι αυτός των περιπτέρων όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που τρέχει μέσω των Περιφερειών ανά την επικράτεια.

Όπως λέει ο κ. Σίνδρος, ο ΚΑΔ των περιπτέρων δεν έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παρ’ ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι κατ’ εξοχήν πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Έχουμε κάνει επαφές τόσο με τον Περιφερειάρχη, με τον υπεύθυνο διαχείρισης του προγράμματος όσο και με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Είναι γνωστό το πρόβλημα, αν είναι δυνατόν να μην είμαστε μέσα και εμείς είμαστε μικρές επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Σίνδρος ζητώντας από τους αρμόδιους να σκύψουν στο πρόβλημα και να εντάξουν και τα περίπτερα στο πρόγραμμα ώστε να πάρουν και αυτά ό,τι τους αναλογεί ώστε να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις τους. 

Show Buttons
Hide Buttons