Περί Πνευματικών Δικαιωμάτων και… άλλων τινών δαιμονίων

Περί Πνευματικών Δικαιωμάτων και… άλλων τινών δαιμονίων

Με αφορμή τη γενική συνέλευση του Σωματείου Καφέ – Μπαρ και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων, έχει ενδιαφέρον να ανατρέξουμε σε στοιχεία για μια ιστορία που «καίει» πολύ κόσμο. Λέγεται «πνευματικά δικαιώματα».

Στις 13 Ιουνίου του 2017, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανακοίνωσε την «πρώτη ιστορικής σημασίας συμφωνία», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στις πρώτες γραμμές του συμφωνητικού συνεργασίας που υπέγραφε, με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση».

Βάσει αυτού του συμφωνητικού συνεργασίας, καλούνταν έκτοτε, τα Επιμελητήρια της χώρας, υπακούοντας στη γραμμή που έδωσε η ΚΕΕΕ, να φέρουν πελάτες στην «Αυτοδιαχείριση» τις επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων τους, με αντάλλαγμα τη χρήση των πνευματικών προϊόντων, που ελέγχει ο συγκεκριμένος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΠΙ), βάσει συγκεκριμένων αμοιβολογίων που ήταν προϊόν της δικής διαπραγμάτευσης της ΚΕΕΕ με το συγκεκριμένο φορέα.

Η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα προσέλκυσης «πελατών» για την «Αυτοδιαχείριση», δεν ήταν θεαματικά, σε ό,τι αφορά το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για παράδειγμα. Ίσως και για καλό, τελικά, αν κρίνουμε από την εξέλιξη των πραγμάτων, όπως φαίνεται και από το «πάγωμα» της συμφωνίας μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοίνωσε στην τελευταία γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ, στη Χίο, ο εκπρόσωπός των Επιμελητηρίων στη συσταθείσα επιτροπή, πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ξάνθης.

 

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μπήκε σε φάση πλήρους λειτουργίας η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, η ΕΥΕΔ, του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, της διαδόχου κατάστασης δηλαδή, της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον οποίο υπάγεται η ΕΥΕΔ, προχώρησε στη στελέχωση της νέας υπηρεσίας με προσωπικό και προχώρησε σε ελέγχους, σε επιχειρήσεις των κλάδων ξενοδοχείων και εστίασης.

Αυτό σήμανε τους τελευταίους δύο μήνες, ένα «καταιγισμό» από ραβασάκια σε επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων, όπως φαντάζομαι θα συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, για πνευματικά δικαιώματα, τόσο από τον ΟΠΙ όσο και από την «Αυτοδιαχείριση».

Στο μεταξύ, εντελώς ξαφνικά, όπως έκανε γνωστό με επιστολή του προς την ΚΕΕΕ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Μπουντρούκας, στις 12 Οκτωβρίου, η «Αυτοδιαχείριση» προχώρησε σε αύξηση των αμοιβολογίων της κατά 50% αλλά το σημαντικότερο είναι πως με το πέρασμα αυτού του ενάμιση χρόνου, από την υπογραφή της συμφωνίας της ΚΕΕΕ με το συγκεκριμένο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, έγινε αντιληπτό το πολύ μικρό εύρος πνευματικών δικαιωμάτων που διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος Οργανισμός. Μικρό ρεπερτόριο σημαίνει πρακτικά ότι ένας επιχειρηματίας θα θελήσει να διευρύνει το ρεπερτόριο που παίζει στην επιχείρησή του, άρα να μπει στα «χωράφια» και άλλων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και εν προκειμένου, του ΟΠΙ.

Με δυο λόγια, αν μια επιχείρηση διαθέτει ραδιόφωνο, τηλεόραση, Ηλεκτρονικό Υπολογιστή ή άλλο μέσο αναπαραγωγής μουσικής, κατά την εκτέλεση μουσικής, για να είναι απόλυτα νόμιμη, θα πρέπει να πληρώνει όλους τους νομιμοποιημένους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Και εμφανίζονται τουλάχιστον τρεις τέτοιοι: ο ΟΠΙ, η «Αυτοδιαχείριση» και η ΓΑΙΑ, η τελευταία για τα συγγενικά δικαιώματα ελληνικής και ξένης μουσικής.

Πέραν των άλλων, η «Αυτοδιαχείριση» δεν έχει αναρτήσει ακόμα το ρεπερτόριό της στο διαδίκτυο, όπως είχε συμφωνηθεί με την ΚΕΕΕ.

 

Ο Κ. Μίχαλος διαμαρτυρήθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά προ μηνός, γιατί η ΟΠΙ χρεώνει τις επιχειρήσεις, για τα πνευματικά δικαιώματα που εκπροσωπεί, χωρίς να έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα ακριβή αμοιβολόγια και το ρεπερτόριό της.

Η Υπουργός δεν απάντησε μέχρι σήμερα.

 

Οι επιχειρήσεις εστίασης, καφέ – μπαρ κλπ. τελούν όλοι εν πλήρει συγχύση…

Τα παράπονα και οι καταγγελίες για τις παλιές μεθόδους είσπραξης της ΑΕΠΙ που ακολουθούν και οι νέοι Οργανισμοί, δίνουν και παίρνουν και αποδεικνύεται πως η συμφωνία της ΚΕΕΕ με την «Αυτοδιαχείριση» δεν έλυσε το πρόβλημα.

Η λύση είναι στη μία περίπτωση, το ενιαίο αμοιβολόγιο και η ενιαία είσπραξη για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά αυτό απαιτεί μια πολιτική απόφαση, από πλευράς της κυβέρνησης.

Διαφορετικά θα πρέπει με έναν τρόπο, να είναι σαφές στον καθένα επιχειρηματία, τι πνευματικά δικαιώματα εκπροσωπεί ο κάθε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, ώστε να είναι στην επιλογή του κάθε επιχειρηματία ποιον οργανισμό θα επιλέξει και εν τέλει, θα πληρώσει.

Αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση και συνεννόηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με τους ενεργούς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και ξεκαθάρισμα των λογαριασμών της – ως εκπροσώπου των Επιμελητηρίων της χώρας – μαζί τους. Γιατί διαφορετικά παραμένουν τα Επιμελητήρια εκτεθειμένα, στα μάτια των επιχειρήσεων – μελών τους.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons