Περιοδειών συνέχεια για τους Πράσινους

Περιοδειών συνέχεια για τους Πράσινους

Μέσα στο πλαίσιο της καμπάνιας των Πράσινων, συνεχίστηκε η επικοινωνία με στελέχη και μέλη των τοπικών κοινωνιών της Ηπείρου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννη Μπούρη και την κα Αγγελική Κωνσταντινίδου, μέλος του Δ.Σ. & Αντιπροέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου. 

Όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις των επισκεπτών, είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ ο εναλλακτικός τουρισμός, γιατί διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσελκύουν περισσότερους Έλληνες και ξένους. Επίσης, υπάρχει σημαντική ευθύνη των κυβερνήσεων που ακόμη δεν έχει σύνδεση η Πρέβεζα με την Ιόνια οδό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, το εμπόριο και γενικά την οικονομική δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να βρεθεί τρόπος ώστε η διακίνηση της τοπικής παραγωγής να γίνεται από την Πρέβεζα και όχι από την Αθήνα. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει τοπική συμμετοχή και να υποστηριχτούν οι ενεργειακές κοινότητες αλλά να μη αποβεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση συνεργασίας στα θέματα αυτά και την αμοιβαία ενημέρωση.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία επισκέφφτηκε τον κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα, Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων UNESCO Πρέβεζας. Ο κ. Κατσίμπρας υπεραμύνθηκε της θέσης, ότι πρέπει να αναδειχθεί ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος της Πρέβεζας, όπως τα κάστρα και η Νικόπολη, η όποια πρέπει να ενταχθεί -άμεσα- στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, αφού είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση καταγεγραμμένες αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η ρύπανση του Αμβρακικού από τις κτηνοτροφικές μονάδες που μολύνουν τον ποταμό Λούρο και κατόπιν τη θάλασσα και πρέπει να παρθούν μέτρα, για την αντιμετώπιση της.

Με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξορύξεις για τις οποίες δεν έχει πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και μια ημερίδα που προγραμματίζεται, όπου θα κληθούν να κατατεθούν όλες οι απόψεις. Ο κ. Γεωργάκος ανέφερε ότι από την εξορυκτική εταιρεία του είπαν πως οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Για τις ΑΠΕ είπε ότι πρέπει να γίνονται με σωστό σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον. Μας ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την αποχέτευση των οικισμών κάτω από 2500 κατοίκους.

Στην Πάργα έγινε συζήτηση με ενεργούς πολίτες και στελέχη της αυτοδιοίκησης. Συμφωνούν στις θέσεις κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο και γενικότερα, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι όλη η Ήπειρος είναι «γαζωμένη» με ανεμογεννήτριες όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επίσης θεωρούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης και με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, διότι ήδη έχουν δεσμευθεί τεράστιες εκτάσεις για τέτοια χρήση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ο σχεδιασμός τους.

Ο Αντιδήμαρχος Πάργας κ. Σπύρος Πιτσαρός, δήλωσε ότι είναι σαφέστατα ενάντια στις εξορύξεις, ότι διαπιστώνει ότι το κίνημα έχει μετακινηθεί και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα Γιάννενα και η συζήτηση στις ανεμογεννήτριες. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Πάργας, κ. Τάσος Παπανικολάου, με ενασχόληση στην εκπαίδευση δυτών, είπε ότι οι πίνες βρίσκονται υπό εξαφάνιση και ότι παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της υπεραλίευσης, ενώ μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ θα μπορούν και οι Ιταλοί πλέον να ψαρεύουν την κόκκινη γαρίδα.

Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νικόλαος Ζαχαριάς παρακολουθεί, όπως δήλωσε, την εξέλιξη των αγώνων στα οικολογικά ζητήματα και ενδιαφέρεται να μείνει αλώβητος ο τουρισμός και οι παραγωγικές δραστηριότητες, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και διαθέτει ένα εξαιρετικό περιβάλλον που θα ήταν κρίμα να καταστραφεί.

Show Buttons
Hide Buttons