Περιφερειακές εκλογές χωρίς υποψήφιο…

Περιφερειακές εκλογές χωρίς υποψήφιο…

Η ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Άρτα, το βράδυ του Σαββάτου, είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες της Άρτας, μιας και ακούστηκαν από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη προγραμματικές θέσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Νομό της Ηπείρου, το Νομό που όπως παρατήρησε, ήταν ο μόνος που δεν έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στον Αλέκο Καχριμάνη στις εκλογές του 2014 – πήρε 43,34% στο «σπίτι» της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έλαβε 36,17%.

Στο παρακάτω σημείωμα, θα επιχειρήσω να αποτυπώσω κάποια πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ομιλία του Σαββάτου αλλά και από τη συνέντευξη Ριζόπουλου στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Δευτέρας, κάνοντας μια ανακεφαλαίωση για το που βρίσκεται σήμερα, η μεγάλη αναμέτρηση των περιφερειακών εκλογών του 2019, σε σχέση με τον παράγοντα που έχει κινήσει τα λιμνάζοντα πολιτικά «ύδατα» στην περιοχή.

Είναι υπερκομματικός ο Ριζόπουλος; Έτσι τον παρουσίασε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» πριν από δύο εβδομάδες, και έτσι, αυτοχαρακτηρίστηκε στη συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας. Τι είπε στην Άρτα; Περίπου το ίδιο: «είναι άλλο πράγμα η ιδεολογία και άλλο η κομματική τοποθέτηση. Ως πολιτικός επιστήμονας έχω την πολυτέλεια να μπορώ να τα διαχωρίζω. Τα κόμματα όταν αλλάζουν αρχηγό αλλάζουν και παντζούρια. Εγώ όχι. Προτίθεμαι με όρους ισότιμου συνομιλητή με το κέντρο της εξουσίας στην Αθήνα, επιμένοντας στην αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειάρχη πιστεύοντας ακράδαντα ότι η αποκέντρωση πρέπει να ολοκληρωθεί. Αν αυτό δεν είναι κεντροδεξιά αντίληψη δεν ξέρω τι είναι. Διότι έχω την πολυτέλεια να μην έχω περιφερθεί σε διάδρομο κανενός κόμματος για καρέκλα. Για αυτό προκρίνω μια υπερκομματική υποψηφιότητα, με διακριτή όμως ιδεολογική ταυτότητα».

Δηλώνει μεν κεντροδεξιός στην ιδεολογία του, το πρόγραμμα που θα προτείνει στα κόμματα στις εκλογές θα έχει κεντροδεξιά απόχρωση ως σχέδιο θιασώτη της ελεύθερης αγοράς, αλλά τη στήριξη μπορεί να τη βρει και από αλλού, εκτός από τη ΝΔ. Αν τη βρει…

Με τη ΝΔ γενικώς, ο Σπ. Ριζόπουλος προσπαθεί να διατηρήσει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και παρ’ ότι χαρακτήρισε βλακώδη την ενέργεια της Μ. Σπυράκη να αποδοκιμάσει με προσεκτικό τρόπο, την εκδήλωση των Ιωαννίνων, για χάρη του Αλέκου Καχριμάνη, δεν θεωρεί ότι έχει ραγίσει το γυαλί της σχέσης του με τη ΝΔ.

Άλλωστε, όπως είπε δύο φορές, στη διάρκεια της συνέντευξης, δεν έχει δηλώσει κανείς μέχρι σήμερα, ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου. Ούτε ο ίδιος, ούτε ο μεγάλος αντίπαλός του. Θεωρητικά, αυτή η άποψη ισχύει…

Ο ίδιος δεν πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και αν δεν ξεκαθαρίσει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2018, γιατί όπως είπε, δε θέλει να εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση μιας εκλογικής μάχης. Κι αυτός ο σχεδιασμός εξυπηρετεί αυτό που ήδη γράψαμε, πως δηλαδή ο Σπ. Ριζόπουλος μπορεί να «παίξει» εκλογικά με ένα ευρύ κομμάτι του πολιτικού φάσματος, από την κεντροδεξιά ως την κεντροαριστερά. Επομένως, δε θέλει να ταυτιστούν μαζί του υποψήφιοι είτε της ΝΔ, είτε άλλων κομμάτων.

Αν και η ανακοίνωση υποψηφιότητας αργεί, μιλά ως υποψήφιος Περιφερειάρχης. Είπε συγκεκριμένα, στην Άρτα: «Στο πλαίσιο της περιφερειακότητας η πολιτική θα είναι σαφής: πρώτον θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των μεγάλων έργων, από τα έργα που θα εκτελούν οι δήμοι. Τα έργα αυτά, θα επιμερίζονται με αξιοκρατικά χαρακτηριστικά… Δεν είμαι έτοιμος να εισάγω τον μαθηματικό τύπο αλλά επαίτες δημάρχους δεν θέλω…». Αν δεν ήταν υποψήφιος, προφανώς και θα έλειπε το «θα»…

Αναφέρει το όνομα Καχριμάνης, όσο το δυνατόν λιγότερο ή και καθόλου, αν μπορεί να συνεννοηθεί με το συνομιλητή του (προτιμά να μιλά με οριστικές αντωνυμίες…). Κάνει ωστόσο, ευθείες επιθέσεις για να αμυνθεί στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει με απειλές, διαδικτυακό bullyingκτλ., και έτσι, ως μια προσπάθεια προληπτικής προστασίας των υποστηρικτών του στην Άρτα, χαρακτήρισε την ανακοίνωση που εξέδωσε προ εβδομάδων κατά της απόπειρας εκφοβισμού όσων «αρτάρουν» και κάνουν likeστο λογαριασμό του στο fb.

Τέλος, απάντησε στην κριτική που ακούστηκε γιατί siteιδιοκτησίας του έλαβαν διαφημίσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Ως ελεύθερος επαγγελματίας τιμολογώ τη δουλειά που παρέχω, σε Υπουργεία, κυβερνήσεις, οργανισμούς»… είπε σε ελεύθερη απόδοση. Έτσι έγινε και με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ουδέν μεμπτόν για ένα siteόπως το www.rizopoulospost.comπου σύμφωνα με την κατάταξη του alexaείναι στη θέση 35 και πουλάει διαφήμιση ακριβά, για δε το ιατρικό siteή για το διαδικτυακό του ραδιόφωνο, εξήγησε και πως κλείνεται η διαφημιστική δουλειά με έναν φορέα, για ένα siteαπό το μηδέν, με στόχο να προσεγγιστεί ένα ειδικό κοινό, επιθετικά, με διαφήμιση στο facebook.

Show Buttons
Hide Buttons