Περιφερειακό Συμβούλιο: Εκπρόσωποι στην ΕΝΠΕ, ταμειακά διαθέσιμα και ΚΕΘΕΑ

Περιφερειακό Συμβούλιο: Εκπρόσωποι στην ΕΝΠΕ, ταμειακά διαθέσιμα και ΚΕΘΕΑ

Η καταληκτική ημερομηνία της 21ης Οκτωβρίου που έχει οριστεί από την πολιτεία για την εκλογή εκπροσώπων των Περιφερειακών Συμβουλίων, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, είναι ο βασικός λόγος της σύγκλησης του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου την ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, και ώρα 15:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα).

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η Περιφέρεια Ηπείρου δικαιούται να έχει 15 εκπροσώπους, εκ των οποίων οι 11 είναι ex officio, Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες και τέσσερις εκλεγόμενοι από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι δύο από τους τέσσερις θα προέρχονται από την παράταξη της πλειοψηφίας και οι άλλοι δύο από την αντιπολίτευση.

 

ΚΕΘΕΑ και αποθεματικό

Από τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, έχει ενδιαφέρον η απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Ηπείρου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άλλαξε την κατεύθυνση και πλέον ζητά από τους Δήμους και τις Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ (θέμα: Έγκριση μεταφοράς των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων σε τραπεζικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και την μεταφορά από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης σε μερίδες στο κοινό κεφάλαιο της παρ. του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 και – Εξουσιοδότηση Περιφερειάρχη για τον ορισμό αρμοδίων υπαλλήλων για την κίνηση – διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών της Περιφέρειας Ηπείρου στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Το ίδιο θέμα είχε τεθεί ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο, διαβάστε εδώ, και τότε ο Περιφερειάρχης, πηγαίνοντας κόντρα στην απόφαση της ΕΝΠΕ δεν είχε διαφωνήσει με την απόφαση της κυβέρνησης.

Η σύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Ηπείρου είναι ένα ακόμα θέμα της ημερήσιας διάταξης, ενώ τελευταίο θέμα είναι το αίτημα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για την έκδοση ψηφίσματος, καταδικαστικού της ΠΝΠ της κυβέρνησης για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Προσχέδιο ψηφίσματος έχει αποσταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το ΚΕΘΕΑ, το οποίο μεταξύ άλλων λέει: «Καταδικάζουμε τη βίαιη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ενός καταξιωμένου οργανισμού…

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο ΚΕΘΕΑ και στο μοντέλο λειτουργίας του, που θέτει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και διασφαλίζει συμμετοχικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, με το δημοκρατικά εκλεγμένο από τη βάση εθελοντικό Διοικητικό του Συμβούλιο.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικοποίηση του ΚΕΘΕΑ, πολιτικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, αποκοπή από την κοινωνία και αλλοίωση του θεραπευτικού του μοντέλου, με αρνητικό αντίκτυπο στο έργο της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία».

Show Buttons
Hide Buttons