Ποιοι «υποψήφιοι» δεν κατάφεραν να φτάσουν στην… «πηγή»

Ποιοι «υποψήφιοι» δεν κατάφεραν να φτάσουν στην… «πηγή»

Πέραν των υποψηφίων Δημάρχων που την περασμένη Κυριακή, ανέβηκαν τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων για να καταθέσουν το φάκελο υποψηφιότητας του συνδυασμού των, υπάρχουν και οι μέχρι πρότινος υποψήφιοι Δήμαρχοι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ολοκλήρωση ενός συνδυασμού, ώστε να έχουν με αξιώσεις το δικαίωμα να διεκδικήσουν κάτι καλό στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν «παρών» εδώ και αρκετό καιρό, ρίχνοντας απλά άδεια… για να πιάσουν γεμάτα, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, κάποιοι βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας για την κάθοδό τους στις εκλογές αλλά δεν τα κατάφεραν στο τέλος. Οι «Νέοι Αγώνες» καταγράφουν αυτούς τους αρνητικούς «πρωταγωνιστές» των εκλογών και τους λόγους που σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν δημόσια, δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν ως τις κάλπες.

 

Στο Δήμο Ζίτσας

Στο Δήμο Ζίτσας, είχαμε δύο περιπτώσεις, ενός υποψήφιου… υποψήφιου Δημάρχου και μια προσπάθεια δημιουργίας παράταξης που δεν προχώρησε.

Ο Χρυσόστομος Βούζας ανακοίνωσε παραμονές του Πάσχα, πως αποχωρεί από την εκλογική μάχη και δεν θα είναι για τρίτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος, ως επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» στο Δήμο Ζίτσας – διαβάστε εδώ και εδώ σχετικά με την μέχρι το Πάσχα προετοιμασία του. Σε δήλωσή του στο fb, ο κ. Βούζας επικαλείται τη συμμετοχή του στην εκλογική επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία» που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, απόφαση με την οποία όπως λέει, δε συμφώνησαν όλοι οι μέχρι χθες συνοδοιπόροι του στο Δήμο.

Σε ό,τι αφορά τις τελικές λεπτομέρειες της συγκρότησης του ψηφοδελτίου της «Συμμαχίας Πολιτών» για τις εκλογές του Μαΐου, λέει πως έθεσε τον εαυτό μου στη διάθεση των συλλογικών οργάνων της παράταξης, ακόμη και για το ζήτημα εκλογής ενός νέου επικεφαλής. «Δυστυχώς επειδή και αυτή η διαδικασία δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα, που να δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για τη διεκδίκηση του Δ. Ζίτσας, είμαι υποχρεωμένος να αποδεσμεύσω τα μέλη της παράταξης και τις δυνάμεις που εκπροσωπούνται στην τοπική κοινωνία. Μακριά από εμένα και τη «Συμμαχία Πολιτών», και οι προσωπικές στρατηγικές και τα μικροπολιτικά παιχνίδια και η ποδηγέτηση των προσωπικών φιλοδοξιών και της διάθεσης που έχει κάθε πολίτης, να διεκδικεί το καλύτερο για τον τόπο του» σημειώνει ο κ. Βούζας.

Στον ίδιο Δήμο, επιχειρήθηκε να στηθεί και μια ακόμα παράταξη που δεν ευόδωσε τελικά σαν προσπάθεια. Οι Γεωλδάσης Αθανάσιος, Καπλάνης Χρήστος και Πανταζής Στέφανος υπέγραψαν προ καιρού την ανακοίνωση για τη δημιουργία της παράταξης αλλά την επομένη της κατάθεσης των ψηφοδελτίων, με ανακοίνωσή τους, έκαναν γνωστό πως η προσπάθεια απέτυχε. «Στην παρούσα εκλογική διαδικασία των εκλογών της 26 Μαΐου 2019 στο Δήμο Ζίτσας, έγινε η πρώτη προσπάθεια να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημότες να εκφραστούν και να αποκτήσουν βήμα στα κοινά. Όμως δεν τα καταφέραμε. Απέδωσε καταφανώς η ποικιλοτρόπως οργανωμένη επιχείρηση των συνήθως δρώντων, να μαντρωθούν οι δημότες σε στρατόπεδα. Και εκείνοι ενέδωσαν. Είτε ενεργώντας ιδιοτελώς, είτε από δήθεν υποχρέωση, είτε από προσωπική αντιπαλότητα, είτε από ανασφάλεια μάντρας, είτε από ουσιαστική αδιαφορία» τονίζουν. 

Στο Δήμο Ζίτσας τέλος, οι υποψήφιοι που κατέθεσαν φάκελο και θα λάβουν χώρα στις εκλογές του Μάη είναι οι Μιχάλης Πλιάκος, Βασίλης Γαρδίκος, Γιώργος Ζάκκας και Γιώργος Λωρίδας (Λαϊκή Συσπείρωση).

 

Στο Δήμο Δωδώνης

Στο Δήμο Δωδώνης είχαμε άλλες δύο περιπτώσεις, υποψηφιοτήτων που δεν προχώρησαν. Η μία εκ των δύο είχε ανακοινωθεί… Από τον περασμένο Νοέμβριο συγκεκριμένα, ο πρώην αντιδήμαρχος Αχιλλέας Ευθ. Βάββας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Δωδώνης, με το συνδυασμό «Επιστροφή στις Ρίζες – Ζωντανά χωριά με ανοιχτά σχολεία». Δεν έφτασε όμως ως το Πρωτοδικείο ο κ. Βάββας.

Μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η μη κάθοδος του πρώην Δημάρχου του Καποδιστριακού Δήμου Δωδώνης, Γιάννη Μπούκα, ο οποίος με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο fb, δικαιολογεί τις συνθήκες. Σημειώνει μεταξύ άλλων πως «…διαπιστώσαμε ότι, οι βασικοί αντίπαλοί μας, προκειμένου να μην απαγκιστρωθούν από το άρμα τις εξουσίας, και από το απορίας άξιο τόσο πάθος τους γι’ αυτήν, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, όπως… χτυπήματα κάτω από τη μέση, διασπορά ψευδών ειδήσεων, πόλεμο ανήθικο και πέραν κάθε δεοντολογίας, κατάφεραν να αποδυναμώσουν τη προσπάθειά μας για κάθοδο στις εκλογές».

Και συνεχίζει: «Ασφαλώς θα μπορούσαμε να κατέλθουμε στις εκλογές και να είμαστε οι ρυθμιστές του ποιος θα είναι ο πρώτος συνδυασμός, αλλά για να το κάνεις αυτό θα πρέπει και να αισθάνεσαι ότι, κάποιος από τους βασικούς διεκδικητές είναι ικανός να ανταποκριθεί στο όνομα και στην ιστορία που φέρει αυτός ο δήμος…».

Γιατί δεν επέμεινε ως το τέλος; Απαντά: «Διότι αναλογιστήκαμε πως όταν ορισμένοι από την παράταξή μας, κι ενώ ήμασταν ήδη σε συνδυασμό πλειοψηφίας στις προηγούμενες εκλογές, δεν καταφέραμε να περάσουμε απόψεις και ιδέες μας, θα το καταφέρναμε τώρα που ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα, ότι όταν κάποιος κάνει την «δουλειά του» σε ξεχνάει αμέσως μετά;».

Στο Δήμο αυτόν, υποψήφιοι θα είναι ο νυν Δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης, ο πρώην Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Δωδώνης Κ. Κατσανάκης και ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Τόκας.

 

Στο Δήμο Ζαγορίου

Τέλος, στο Δήμο Ζαγορίου, ο δικηγόρος Νίκος Λογοθέτης είχε ανακοινώσει στις 26 Μαρτίου την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Το όνομα της δημοτικής πρωτοβουλίας που είχε ανακοινώσει ήταν «ΖΑΓΟΡΙ. Ανάπτυξη Τώρα».

Τρεις οι υποψήφιοι Δήμαρχοι τελικώς, στο Ζαγόρι: ο νυν, Β. Σπύρου και οι πρώην… Κοινοτάρχης Παπίγκου Λ. Τσουμάνης και Δήμαρχος Τύμφης Γ. Σουκουβέλος.

Από τις περιπτώσεις τέλος, για τις οποίες οι αντίπαλοί του έδιναν πιθανότητες να μην σχηματίσει συνδυασμό, είναι ο Νίκος Εξάρχου, στο Δήμο Κόνιτσας, ο οποίος ωστόσο, κατέθεσε κανονικά ψηφοδέλτιο την περασμένη Κυριακή.

Show Buttons
Hide Buttons