Πολιτική παρέμβαση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για κορωνοϊό, πρόσφυγες και μαθήματα

Πολιτική παρέμβαση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για κορωνοϊό, πρόσφυγες και μαθήματα

Μια πολιτική παρέμβαση για τρία θέματα που αφορούν έμμεσα ή άμεσα ή καθόλου… το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάνει το Πρυτανικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του. Υπηρετώντας όπως λέει η ανακοίνωση δύο πολιτισμικές παραδόσεις: την παράδοση της ορθολογικής σκέψης και την παράδοση του ανθρωπισμού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «διερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας», τοποθετείται επί τριών, ζωτικής σημασίας θεμάτων:

  • τον τρόπο ελέγχου για την ανίχνευση κορονοϊού στον πληθυσμό
  • τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα στις πολυάνθρωπες δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες και
  • τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών κενών, που δημιουργούνται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, πεποίθηση του Πρυτανικού Συμβουλίου είναι ότι ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορονοϊού θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται: «Αυτή η παρατήρηση δεν γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους. Γίνεται για να υπάρξει μια ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης και να πεισθεί η κοινωνία για την ανάγκη εφαρμογής των ήδη ληφθέντων ή ακόμη περισσότερων προφυλακτικών μέτρων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες. Ως εκ τούτου, η τακτική της ασάφειας και η εικόνα που δίνεται μέσω «προβολών» δεν βοηθά στην ενημέρωση και την εγρήγορση του ευρύτερου κοινού. Η ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων θα βοηθήσει τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και της άμεσης θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας».

Αναφορικά με το θέμα του κινδύνου μετάδοσης της νόσου στις προσφυγικές δομές, το Πρυτανικό Συμβούλιο επισημαίνει τη «σιωπή» που υπάρχει στον δημόσιο λόγο για την υγειονομική βόμβα που λέγεται «πρόσφυγες». Η ενδεχόεμνη διασπορά του κορονοϊού στις δομές των προσφύγων θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και διλημματικές καταστάσεις, χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα σημειώνει και τονίζει: «Δυστυχώς, σε αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια ούτε η ελληνική επιστημονική κοινότητα ούτε η Πολιτεία. Εν όψει της απειλής που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η ισχύς της συμφωνίας του Δουβλίνου είναι εκ των πραγμάτων αποδυναμωμένη, αφού ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά δεν προσιδιάζει στις περιστάσεις. Η πολιτεία θα πρέπει να λάβει εγκαίρως μέτρα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών, να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της πανδημίας, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και ηλικία. Αυτό επιτάσσουν οι Γραφές, αλλά και η σύγχρονη επιστήμη».

Τέλος, σε ό,τι σχετίζεται με το ζήτημα της αναπλήρωσης των μαθημάτων που χάνονται στο Πανεπιστήμιο λόγω της διακοπής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υποστηρίζει και είναι απόλυτα προετοιμασμένο να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας που έχει προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Διευκρινίζεται, όμως, ότι η έναρξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων αποτελεί μια προσπάθεια αναπλήρωσης των κενών που δημιουργούνται από την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος. Προφανώς, η διαδικασία αυτή δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση και δεν εγγυάται την κάλυψη ελλειμμάτων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Τέτοια ελλείμματα ίσως να απαιτήσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, καταλήγει.

Show Buttons
Hide Buttons