«Πολιτιστικός»… απολογισμός: Τι έκανε πέντε χρόνια, το Πνευματικό Κέντρο;

«Πολιτιστικός»… απολογισμός: Τι έκανε πέντε χρόνια, το Πνευματικό Κέντρο;

Τη δουλειά που έγινε στον τομέα του Πολιτισμού από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Γκόγκος. «Για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι περιττή πολυτέλεια, ή συγκυριακή δράση. Αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για μια κοινωνία ελεύθερων και σκεπτόμενων πολιτών, όπου όλοι έχουν φωνή, όλοι έχουν ευκαιρία, όλοι έχουν πρόσβαση. Στα Γιάννενα της εξωστρέφειας και των ανοικτών οριζόντων, ο Πολιτισμός έδωσε το σύνθημα και το ρυθμό» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κάνοντας λόγο για το δίπολο «τουρισμός – πολιτισμός» και τη δυνατότητα προσέγγισης ποιοτικού τουρισμού όταν παράγεται σε μια πόλη, ο ποιοτικός πολιτισμός.

Το «Πολιτισμός, για όλους. Παντού!» αποτέλεσε βασικό άξονα της πολιτικής της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με το Δήμαρχο, με τη συνεργασία και τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων, με τη δικτύωση, τόσο σε τοπικό επίπεδο, με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, όσο και σε πανελλήνιο, με σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες και με… φαντασία, σκληρή δουλειά, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Ο απολογισμός από τον Κ. Γκόγκο

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΚΔΙ Κ. Γκόγκος ανέπτυξε αναλυτικά τις δράσεις του Πνευματικού Κέντρου ανά τομέα, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ο ρόλος του ως κεντρικός πόλος πολιτισμού της Ηπείρου, αλλά και συνεργάτη με αξιόπιστες συνεργασίες και πανελλήνια εμβέλεια.

Τον απολογισμό του ΠΚΔΙ μπορείτε να βρείτε και ηλεκτρονικά στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.paperturn-view.com/area-51/—2014-2019?pid=NDg48672&v=1.1

«Σήμερα το Πνευματικό Κέντρο είναι ένας τεράστιος πολιτιστικός και αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής της δημοτικής επένδυσης για την πόλη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόγκος.

Ο απολογισμός διαρθρώθηκε στους εξής τομείς:

  • Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υποδομές και Σχολές: αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του, υποψήφιο Δήμαρχο σήμερα, Μ. Ελισάφ αλλά και συνολικά για την προηγούμενη δημοτική αρχή, της οποίας ήταν κι ο ίδιος μέλος (!) ο κ. Γκόγκος τόνισε πως παραλαμβάνοντας το 2014 «υπήρχαν υποδομές με σοβαρές ελλείψεις δεκαετιών, χρονίζοντα προβλήματα λειτουργίας και ανάγκη άμεσης βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας και άνεσης».

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής η πόλη, οι πολίτες, οι μαθητές και οι θεατές, έχουν στην διάθεσή τους ανακαινισμένους, εξοπλισμένους, ασφαλείς και άνετους χώρους. Τα κτήρια των εκπαιδευτικών δομών του Πνευματικού Κέντρου επισκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν και είναι έτοιμα να υποστηρίξουν το σημαντικό τους έργο και προορισμό, για πολλά ακόμα χρόνια.

 

  • Πολιτιστικά τμήματα και δομές του ΠΚΔΙ: Το Δημοτικό Ωδείο και τα τμήματά του πραγματοποιούν τώρα, περισσότερες από 20 διαφορετικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο.

Η Σχολή Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού πραγματοποιεί τουλάχιστον 4 μεγάλες παραστάσεις χορού κάθε χρονιά, αλλά και σημαντικά σεμινάρια και εργαστήρια Το Εικαστικό Εργαστήρι, εκτός των ετησίων εκθέσεών του, συνεργάζεται σε δεκάδες δράσεις και θεσμούς σε όλη την πόλη. Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, διοργανώνει με επιτυχία πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις και ολοκληρωμένες παραγωγές. Η Φιλαρμονική πραγματοποιεί κυλιόμενα προγράμματα εμφανίσεων όλο τον χρόνο σε γειτονιές και πλατείες της πόλης. Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΠΚΔΙ πραγματοποίησε σημαντικά αφιερώματα.

 

  • Πολιτιστικοί Θεσμοί: Το Πνευματικό Κέντρο στην περίοδο που πέρασε σχεδίασε και υλοποιεί νέους, στοχευμένους πολιτιστικούς θεσμούς, με στόχο τη δημιουργία προγραμμάτων και θεματικών ενοτήτων που να επιτρέπουν την παρουσίαση σημαντικών στιγμών πολιτισμού, ενταγμένων σε ολοκληρωμένο πλαίσιο και συνθήκες.

Ανέφερε συγκεκριμένα, το Its Kale Festival, το Ioannina Open Air Film Festival, το Κάστρο των Παιδιών κτλ. Τις προσεχείς εβδομάδες, ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ετοιμάζεται να λειτουργήσει.

 

  • Προγράμματα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων: 2.000 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν αυτά τα πέντε χρόνια που παρακολούθησαν 1.500.000 θεατές.

Οι χώροι εκδηλώσεων κυριολεκτικά αναβαθμίστηκαν και συμπεριλαμβάνονται πλέον στους καλύτερους της χώρας μας. Εκτεταμένα προγράμματα εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις γειτονιές και τις δημοτικές ενότητες.

 

  • Αθλητικές Εκδηλώσεις – Υποδομές: Παρά το γεγονός ότι το Πνευματικό Κέντρο δεν είναι ο βασικός φορέας αθλητικής δράσης, συνέβαλε επικουρικά σε ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δράσεων και διοργανώσεων, σημείωσε ο κ. Γκόγκος και αναφέρθηκε στη στήριξη αθλητικών γεγονότων που διοργανώνονται από άλλους φορείς (Μπιζάνιος Δρόμος, Γύρος Λίμνης, Πανελλήνιοι και Διεθνείς αγώνες Τζούντο, Εργασιακά Αθλητικά Πρωταθλήματα κτλ.

 

Τέλος, ο κ. Γκόγκος αναφέρθηκε στην Πανελλήνια Συνάντηση Δημοτικών Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, οδηγώντας στην Ίδρυση του Πανελληνίου Δικτύου Δημοτικών Φορέων Πολιτισμού, το οποίο θα έχει έδρα τα Γιάννενα. «Το Πνευματικό Κέντρο σχεδίασε και υλοποίησε με πρωτοβουλία που αναμένεται να κάνει τα Ιωάννινα επίκεντρο του πολιτιστικού σχεδιασμού της χώρας μας» σημείωσε.

Show Buttons
Hide Buttons