«Ποσειδών», όπως ITGI: ένας αγωγός φυσικού αερίου χτυπά την πόρτα της Ηπείρου

«Ποσειδών», όπως ITGI: ένας αγωγός φυσικού αερίου χτυπά την πόρτα της Ηπείρου

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός «Ποσειδών», με πρωτοβουλία των εταιριών ΔΕΠΑ, της ιταλικής Edison και της ρωσικής Gazprom, αναζητά χώρο στα ελληνικά εδάφη και πρόκειται να «ντουμπλάρει» τον TAP, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day.gr – εδώ.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας θα ενώσει τα συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών και θα ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου για να καταλήξει στο Οτράντο της Ιταλίας. Η εταιρία που «τρέχει» το επενδυτικό σχέδιο (Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ) κατέθεσε στις 6 Ιουνίου αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να της χορηγηθεί Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στα πρότυπα του αγωγού TAP.

Η ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. είναι κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της Edison και ουσιαστικά ο αγωγός των 976 χλμ. θα αποτελεί τη συνέχεια του Turkish Stream, που θα μεταφέρει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου της Gazprom στην Ε.Ε. παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Το επενδυτικό σχέδιο που εκτιμάται σε 2 με 3 δισ. ευρώ έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές και ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στην καλύτερη τους φάση. Πέραν αυτού προωθείται και σε μία εποχή κατά την οποία η Ουάσιγκτον έχει βάλει στο στόχαστρο τα ρωσικά ενεργειακά έργα υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα με τον τρόπο αυτό ασκεί πολιτικές πιέσεις σε χώρες της Ε.Ε.

Τονίζεται δε, ότι ο «Ποσειδών» μεταφέρει ρωσικό αέριο θα πηγαίνει δίπλα – δίπλα στον TAP, ο οποίος θα διακινεί ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ο τελευταίος υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες και είναι το αγαπημένο project των ΗΠΑ στην περιοχή.

 

Το «φάντασμα» του South Stream

Ο συγκεκριμένος αγωγός αναβιώνει ουσιαστικά το παλιό επενδυτικό σχέδιο Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI). Ο αγωγός τότε θα αποτελούσε τη συνέχεια του ρωσικού project «South Stream».

Η Gazprom, προωθεί, σήμερα, τον Turkish Stream με δύο γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου. Η μία που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας και η άλλη η σχεδιαζόμενη θα χρησιμεύσει για τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτή η όδευση που θα ξεκινά από τα ρωσικά εδάφη, διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα, θα σταματά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μέσω του ελληνοϊταλικού αγωγού θα μεταφέρονται ποσότητες 12 έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Κάποιες από αυτές, αδιευκρίνιστο πόσες, θα διοχετεύονται και στην ελληνική αγορά.

Οι ΔΕΠΑ και Edison έχουν προχωρήσει επίσης και σε αιτήσεις συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν σε θέματα πρόσβασης τρίτων στον αγωγό αλλά και ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.

 

Η διαδρομή

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός θα τρέχει δίπλα ακριβώς από τον TAP και η ΠΟΣΕΙΔΩΝ έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του σχεδίου του ITGI καθώς ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου και όχι από την Κομοτηνή, όπως προέβλεπε το παλιό σχέδιο. Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ περιλαμβάνει την εγκατάσταση αγωγού, μετρητικών σταθμών, σταθμών συμπίεσης, βαλβιδοστασίων, καθώς και λοιπού εξοπλισμού. Το χερσαίο τμήμα του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του εκτείνεται σε μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο).

Ο αγωγός θα διασχίσει τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες της Ελληνικής Επικράτειας: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

(Πηγή www.Euro2day.gr)

Show Buttons
Hide Buttons