Πού είναι η αλληλεγγύη μας στους Αλβανούς;

Πού είναι η αλληλεγγύη μας στους Αλβανούς;

Ο φονικός σεισμός των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στη γειτονική Αλβανία, άφησε πίσω του μέχρι αυτή την ώρα 49 επιβεβαιωμένους νεκρούς και τουλάχιστον 6 άτομα με εξανεμισμένες πλέον τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Άφησε όμως πίσω του και μια τεράστια καταστροφή στις υλικές υποδομές και χιλιάδες άστεγους ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες.

Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες (πληροφορίες από το news247.gr).

Κι αναρωτιέμαι αν η καταστροφή και μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση είναι τόσο κοντά μας, πώς δεν έχουν κινητοποιηθεί ακόμα οι κοινωνικές δυνάμεις της περιοχής για να καλέσουν τον κόσμο σε κινητοποίηση και συγκέντρωση τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, αίματος, και όσων χρειάζονται για μια να συνδράμει ο τρίτος σε μια τέτοια καταστροφή;

Με την εξαίρεση, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, δεν έχω δει άλλες ανακοινώσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν για μια αντίστοιχη καταστροφή, σε οποιοδήποτε μέρος της υφηλίου και όχι μόνο εντός ελληνικών συνόρων, όπως πρόσφατα στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας και στις εγκληματικές πυρκαγιές της Δυτικής Αττικής… Ακόμα και στο τσουνάμι του 2004… To θέμα έθεσε προς την περιφερειακή αρχή και ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος κατά το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο αλλά κανείς δεν κατάλαβε τι απάντησε η διοίκηση ότι προτίθεται να κάνει και πως… Διαθέτει άλλωστε αντιπεριφερειάρχη κοινωνικών υποθέσεων στον οποίο θεωρητικά εμπίπτει η αρμοδιότητα.

Αγνοώ την ετοιμότητα των τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη δυνατότητα κινητοποίησης των δυνάμεών του, με δεδομένο ότι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα εσωτερικά τα τελευταία χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΕΕΣ θα είχε κινητοποιηθεί την επομένη της καταστροφής.

Όσο καθυστερεί η αντίδραση, τόσο μεγεθύνεται η καχυποψία πως μπορεί και να χαίρονται ορισμένοι από τη ράτσα μας, με την ανείπωτη συμφορά των γειτόνων μας. 

Παναγιώτης Μπούρχας

 

***Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στο Ίδρυμα Νεομάρτυς Γεώργιος το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου συγκεντρώνει κονσέρβες και χειμερινά ρούχα για τους σεισμόπληκτους της Αλβανίας. Ώρες συγκέντρωσης των ειδών από 07:00 ως 14:30.

Show Buttons
Hide Buttons