Πού μειονεκτούν… οι «ορεινές και μειονεκτικές» περιοχές;

Πού μειονεκτούν… οι «ορεινές και μειονεκτικές» περιοχές;

«Ο νέος χάρτης επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στη διαβούλευση, η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας».

Αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία δίνεται τέλος στην όποια διαβούλευση προηγήθηκε της κύρωσης του λεγόμενου χάρτη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων με ψήφισμά του το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις καταγγελίες της Βάσως Μέγα, αντιδημάρχου αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην απενταχθούν οι 21 Κοινότητες του Δήμου Ιωαννιτών από το χάρτη των μειονεκτικών περιοχών και ζητά από την πολιτεία «να αποκαταστήσει την σοβαρή αδικία για το Δήμο μας»…

Την ίδια ακριβώς ώρα, με την πανηγυρική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποστολή του οριστικού χάρτη στις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός βουλευτής των Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης – εδώ – επιλέγει να ψέξει την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, με τον σχετικά πιο ανώδυνο, κοινοβουλευτικά, τρόπο της αναφοράς και όχι της ερώτησης, προκειμένου να εκφράσει τις αμφιβολίες του και ενδεχομένως, τη μερική αποδοχή των καταγγελιών του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο κ. Καραγιάννης επικαλείται δημοσιεύματα που περιγράφουν πως κατόπιν εντολών του Λαρισαίου, Ανελίτη Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη, άλλαξε το αρχικό σχέδιο του χάρτη για περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου και την ίδια ώρα, φημολογούνται παρεμβάσεις και για άλλες περιοχές, κατόπιν ενεργειών άλλων πολιτικών προσώπων του ίδιου Υπουργείου, προκειμένου για τις δικές του εκλογικές περιφέρειες!

(Παρεμπιπτόντως, άσχετο, είναι απορίας άξιον, πως για ένα θέμα τόσο σοβαρό, από πρώτη ματιά, που άπτεται και των αγροτικών συμφερόντων, δεν έχει αντιδράσει όπως έκανε με τους δασικούς χάρτες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης).

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι πως οι ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, οι 21 στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και οι άλλες 27 σε ολόκληρο το Νομό, δε θα μειονεκτούν στη… «μειονεκτικότητα» αλλά στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους από τους πολιτικούς της περιοχής μας. Ακριβώς ό,τι δε συμβαίνει δηλαδή, με τη Λάρισα, την Καστοριά κτλ.

Όταν ο Δήμος Ιωαννιτών διαμαρτύρεται με τέτοια ένταση για ένα θέμα, όταν ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων πρώτος και ακολούθως, ο Δήμος Ζίτσας το αναδεικνύουν σε μείζον, εδώ και τρεις εβδομάδες, η Γιαννιώτισσα υφυπουργός Παιδείας κάνει συναντήσεις για τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους) της Σάμου, ας πούμε… Και μας το λέει κιόλας…

Show Buttons
Hide Buttons