Πού την είδατε τη διαβούλευση και το… διάλογο από τα κάτω, κ. βουλευτές;

Πού την είδατε τη διαβούλευση και το… διάλογο από τα κάτω, κ. βουλευτές;

Είναι οι υπουργικές ντιρεκτίβες; Ή η απλοϊκότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα πάντα, οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως η κεκτημένη ταχύτητα και η ευκολία τους να ψεύδονται για τα πάντα, πορευόμενοι με τις αντιπολιτευτικές κορώνες του παρελθόντος;

Στη συζήτηση για την κύρωση του σχεδίου νόμου της ένταξης του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τοποθετήθηκαν στην ολομέλεια του α΄ θερινού τμήματος της βουλής, οι έξι από τους οκτώ βουλευτές της Ηπείρου για το υπό σύσταση νέο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (Μερόπη Τζούφη, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Βασίλης Τσίρκας, Κώστας Μπάρκας και Μάριος Κάτσης).

Ο καθένας ανάλογα με τις πρόνοιες του νομοθετήματος για το Νομό του, υπερέβαλε λιγότερο ή περισσότερο, κοινά στοιχεία στις πέντε ομιλίες ωστόσο, ήταν τουλάχιστον η επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του Κ. Αρβανιτόπουλου και η αναφορά στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου.

Μιλώντας για ψέματα και υπερβολές, επειδή πιθανόν, οι βουλευτές που δεν ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης, «έχαψαν» εύκολα ό,τι τους είπε ο Υπουργός περί κοινωνικών διαβουλεύσεων, εξαντλητικών διαλόγων κλπ., και συμφώνησαν σε ένα και το αυτό συμπέρασμα: ότι ο νόμος για τη συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν σχεδόν… «θεία βούληση»…

 

Οι τοποθετήσεις

Μερόπη Τζούφη: «το νομοσχέδιο ήταν προϊόν μιας εξαντλητικής και γόνιμης διαδικασίας διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλες και όλοι μας μετακινηθήκαμε από τις αρχικές μας θέσεις και απόψεις και μέσω του συνθετικού χαρακτήρα του δημόσιου και διεπιστημονικού διαλόγου καταλήξαμε σε ευρύτατες συναινέσεις που αντιμετωπίζονται θετικά και από τις τοπικές κοινωνίες, ξεκινώντας ‘από τα κάτω προς τα πάνω».

Χρήστος Μαντάς: «…είμαι, επίσης, περήφανος -και θέλω να το πω- για τη διαδικασία που ακολουθήσαμε  σ’ όλη αυτήν την πορεία. Είναι μια διαδικασία πρωτόγνωρη. Είναι μια διαδικασία, θα έλεγα, συστατικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε στρατηγική ενιαίου χώρου αν αυτό δεν συνοδευόταν από μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία μέσα στα ιδρύματα. Και νομίζω ότι διαμορφώνει ένα αποτέλεσμα που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την προηγούμενη πραγματικότητα».

Γιάννης Στέφος: «ο τρόπος κατάρτισης του νομοσχεδίου υπήρξε υποδειγματικός και πρωτοποριακός, αφού η κατάρτισή του ξεκίνησε από επιτροπές που συστάθηκαν σε κάθε ίδρυμα αποτελούμενο από εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών με ευρεία συζήτηση στις ακαδημαϊκές κοινότητες και στην τοπική κοινωνία». Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής αντιπαρέβαλε τον αυταρχικό τρόπο που η προηγούμενη κυβέρνηση συγχώνευσε ή έκλεισε 129 σχολές και τμήματα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ», όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου… για να καταλήξει ο βουλευτής διερωτώμενος «ποιον ακριβώς εκπροσωπεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι όλοι οι φορείς ήταν θετικοί, η κοινωνία και η τοπική οικονομία το έχουν ανάγκη και η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα το προτείνει»!

Βασίλης Τσίρκας: «…Μια διαβούλευση, όμως, που διήρκεσε πάνω από ένα έτος και που, όπως ομολογούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και φανερώνουν και οι θετικές τοποθετήσεις των δύο Συγκλήτων, ήταν υποδειγματική και εξάντλησε όλα τα περιθώρια, αφού η ενεργή συμμετοχή των ακαδημαϊκών κοινοτήτων των ιδρυμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας οδήγησε σε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα από όλες τις πλευρές. Σε θέματα σχετικά με την παιδεία είναι απαγορευτικό να μπαίνουν μικροκομματικές τακτικές πάνω από την επιστημονική πρόοδο και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Είναι εκτεθειμένοι όσοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούσε το διεκδικητικό πλαίσιο των Αρτινών πολιτών που οικοδομήθηκε επί δεκαετίες». Ο εν λόγω βουλευτής προφανώς, το… τερμάτισε, βλέποντας διαλόγους στις επιστημονικές κοινότητες των δύο ιδρυμάτων…

Κώστας Μπάρκας: «Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά δίνει μια απάντηση στο πώς η Ριζοσπαστική Αριστερά αντιλαμβάνεται την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οφείλω να πω ότι μέσα από τις αλλαγές των ΤΕΙ όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς, φτάσαμε σε μια κατάσταση ώστε να ονοματίζουμε ανώτατα τα τμήματα των ΤΕΙ χωρίς όμως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μπορούν να απολαμβάνουν αυτήν την ανωτατοποίηση. Έρχεται τώρα το νομοσχέδιο αυτό και μέσα από έναν ευρύ διάλογο με την κοινωνία, με τους αρμόδιους φορείς, με τους καθηγητές, με τους φοιτητές φτάνει σε ένα αποτέλεσμα το οποίο λέει ότι πλέον δημιουργούνται ανώτατα τμήματα σε περιοχές όπου μέχρι τώρα λειτουργούσαν τα ΤΕΙ».

Μάριος Κάτσης: «Η πολιτική σας ένδεια (προς την αντιπολίτευση) είναι προφανής. Δεν έχετε καμία πρόταση, το μόνο που μπορείτε να παράγεται ως ιδέα για την 3βάθμια είναι το καταστρεπτικό σχέδιο Αθηνά που μόνο εσείς επιμένετε να υπερασπίζεστε. Κατά πόδας ως ουρά της δεξιάς (με την ακροδεξιά ηγετική ομάδα) βέβαια και ΔΗΜ.ΣΥΜ. Πείτε μας αλήθεια, τι προτείνετε; Ποιος φορέας σας υποστήριξε; Δεν έχετε κανένα μα κανένα όραμα αναπτυξιακό, περιφερειακό ή εθνικό  για το πως ο χάρτης εκπαίδευσης θα ακολουθεί τις εξελίξεις;».

Σε δήλωσή της τέλος, η Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει ιστορική στιγμή για την Ήπειρο και την Άρτα, την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου στην Ήπειρο. Όπως τονίζει σε δήλωσή της, «Το νέο Πανεπιστήμιο προέκυψε από έναν τεκμηριωμένο σχεδιασμό, στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και μέσα από έναν πρωτόγνωρο σε συναινέσεις διάλογο, στο οποίο μετείχαν όλοι, πρυτανικές αρχές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές, που διήρκεσε ένα χρόνο και είχε το αίσιο χθεσινό αποτέλεσμα».

 

Το πως εμπλουτίζει το αρχικό επιχείρημα ο κάθε βουλευτής, είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Το πώς βαφτίζει το άσπρο – μαύρο επίσης, αν γνωρίζει ότι η εξαντλητική διαβούλευση που επικαλούνται, έγινε από μια επιτροπή διορισμένη από τον Υπουργό Παιδείας που σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν άκουσε τη… βάση ποτέ, διαμόρφωσε τα δικά της επιχειρήματα από την αρχή, μπρος στην κατακραυγή ορισμένων ήρθε να προσαρμόσει τις προτάσεις της και τελικώς καταλήξαμε στην ικανοποίηση όσων φώναζαν για μικροζητήματα…

Το μείζον είναι η αλλαγή επί τα χείρω του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στα Γιάννενα, η ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, η αβλεψία για τις ανάγκες σε προσωπικό των παλαιών τμημάτων του τοπικού ΑΕΙ κτλ.

Κανείς από τους πέντε βουλευτές δεν άκουσε για κείμενα διαμαρτυρίας 160 και βάλε μελών ΔΕΠ των Ιωαννίνων, δεν είδε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων κατά της ενοποίησης κτλ. Δεν τους είπε αυτά ο Υπουργός τους, προφανώς…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons