Πράσινο «φως» για φυλακές στην Κόντσικα

Πράσινο «φως» για φυλακές στην Κόντσικα

Το πράσινο «φως» για την ίδρυση νέου καταστήματος κράτησης στο Δήμο Ιωαννιτών έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σε κλίμα ομοφωνίας το δημοτικό συμβούλιο παραχωρεί στο κράτος την έκταση που απαιτείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κοινότητα Κόντσικας για την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος, βάσει απόφασης του τέως Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μπιζανίου με ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας Κόντσικας. Επίσης, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με την 803/2013 απόφασή του εξέφρασε την βούληση για την προώθηση του θέματος της δημιουργίας νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στην Κοινότητα Κόντσικας με την παραχώρηση της απαιτούμενης έκτασης.

Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Ιδιαίτερο γραφείο Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής ζητήθηκε η παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος έκτασης 100 στρεμμάτων, με σκοπό την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων και την μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμαρχος απάντησε θετικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την παραχώρηση της έκτασης και στο τραπέζι μπήκε το αίτημα από μέρους του Δήμου Ιωαννιτών για την παραχώρηση του νυν σωφρονιστικού καταστήματος. Αρμόδιο για την παραχώρηση αυτή είναι το Υπουργείο Οικονομικών και η απάντηση ουσιαστικά εκκρεμεί.

Αυτό που απασχόλησε αρκετά το σώμα ήταν η πρόταση ορισμένων πλευρών της αντιπολίτευσης με προεξάρχουσα την Τατιάνα Καλογιάννη για την απαίτηση ανταποδοτικών μέτρων σε όφελος του Δήμου. Ήταν και το σημείο στο οποίο διαφοροποιήθηκε η παράταξη Καλογιάννη ενώ η παραχώρηση της έκτασης στην πολιτεία και το αίτημα παραχώρησης των σημερινών φυλακών στο Δήμο ψηφίστηκαν με απόλυτη ομοφωνία.

«Η ανέγερση ενός νέου σωφρονιστικού καταστήματος θα έχει προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία. Ήταν αίτημα πολλών ετών, είναι θέμα ανθρωπισμού και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης», τόνισε ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος ζητά να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράλληλα. Να προχωρήσει δηλαδή η παραχώρηση της έκτασης από το Δήμο και η παραχώρηση των σημερινών εγκαταστάσεων από τα Υπουργεία.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόντσικας Γιώργος Καραγιάννης ο οποίος τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στις θετικές αποφάσεις που έχουν ληφθούν κατά το παρελθόν για την παραχώρηση έκτασης ώστε να γίνει νέο κατάστημα κράτησης.

«Εμείς ομόφωνα έχουμε αποφασίσει στην παραχώρηση της έκτασης και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι το σημερινό κατάστημα στο Σταυράκι αποτελεί ντροπή και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα νέο κατάστημα κράτησης. «Συμφωνούμε στην παραχώρηση αυτής της έκτασης όπως και στη λογική της παραχώρησης στο δήμο των σημερινών εγκαταστάσεων», σημείωσε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» υποστήριξε πως ο Δήμος δίνοντας τη θετική του γνώμη για την παραχώρηση της έκτασης αυτής, πρέπει να γίνει ιδιοκτήτης και κύριος του οικοπέδου που βρίσκονται σήμερα οι φυλακές, στο Σταυράκι, ταυτόχρονα και νομικά εδραία και βάσιμα. «Όχι, με πολιτικές δηλώσεις και «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ανεξαρτήτως αν δεν μερίμνησε, μέχρι σήμερα, να προσδιορίσει τι θα το κάνει» όπως είπε. Το οικόπεδο στο Σταυράκι, βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως, στο ΟΤ579, και έχει εμβαδό 8.564,64m2, σε κατάλληλη θέση για πολλές χρήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Δήμου. Ενδεχομένως να γίνει η χωροθέτηση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Δήμου Ιωαννιτών ή να ανεγερθούν κτίρια φοιτητικών κατοικιών, σημείωσε αναφερόμενη στις προεκλογικές εξαγγελίες της δικής της παράταξης για τις φυλακές. «Ο Δήμος, όμως, σύρεται πίσω από τις εξελίξεις και τις επιλογές άλλων. Δεν ορίζει αυτός το μέλλον του και τις προοπτικές του. Δεν οδηγεί τις εξελίξεις» κατέληξε.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» ανέφερε πρέπει να αποδοθεί ο χώρος των σημερινών φυλακών στο Δήμο και παράλληλα να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, ώστε να μην δεσμεύεται ες αεί ο Δήμος.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση τονίζοντας την ανάγκη για ένα νέο σωφρονιστικό σύστημα.

Θετικά στην παραχώρηση τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας.

Ο Νίκος Γκόντας, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα οφέλη από μία τέτοια παραχώρηση είναι πολλά. Ο αστικός ιστός της πόλης θα ανασάνει ενώ παράλληλα θα γίνει ένα αξιοπρεπές σωφρονιστικό κατάστημα. «Παραχώρηση υπό όρους δεν θα γίνει δεκτή από το Υπουργείο» τόνισε ο κ. Γκόντας και συμπλήρωσε πως με συστράτευση όλων των δυνάμεων μπορούμε να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο για την πόλη.

Show Buttons
Hide Buttons