Πρέπει και να θέλεις να γίνεις έξυπνος…

Πρέπει και να θέλεις να γίνεις έξυπνος…

Ένα από τα… must των φετινών δημοτικών εκλογών, στη διάρκεια της προεκλογικής αντιπαράθεσης θέσεων και προτάσεων μεταξύ των παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο των Γιαννιωτών για το Δήμο, είναι αυτό που λέμε «έξυπνος Δήμος».

Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ, ποντάρει πολλά στο συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο έχοντας κάνει ήδη επαφές με τον πιο έξυπνο Δήμο της χώρας που θεωρούνται τα Τρίκαλα αλλά και με τους ανθρώπους του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τους οποίους ζητείται να μετέχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των προτάσεων που θα κάνουν τα Γιάννενα «έξυπνη πόλη».

Την απάντηση στο ερώτημα «γιατί έγιναν ελάχιστα πράγματα σε αυτό το κομμάτι της καθημερινότητας τα τελευταία πέντε χρόνια;» καλείται να τη δώσει η απερχόμενη δημοτική αρχή, πάντως το πρόβλημα δεν ήταν θέμα κόστους αλλά πολιτικής βούλησης, όπως τόνισε στη διάρκεια της παρουσίασης των προτάσεων της παράταξής του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. «Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό για την υιοθέτηση της πολιτικής της έξυπνης πόλης αλλά απαιτείται πολιτική βούληση και η διάθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία που είναι μονόδρομος και βέβαια να πάμε βήμα το βήμα, να κατοχυρώνουμε και να προχωρούμε στο επόμενο βήμα» σημείωσε ο κ. Ελισάφ. Θέσεις όπως το ψηφιακό συμβούλιο ή ο οδικός χάρτης για τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου δεν έχουν κόστος και μετά προχωράμε στις πιο σύνθετες προτάσεις υπερυψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, όπως είπε. Τόνισε δε πως «η δημοτική αρχή πρέπει να συνεργαστεί με όλους τους αντίστοιχους φορείς, με το αξιόλογο τμήμα του Πανεπιστημίου μας που καλείται να συμβάλλει καταλυτικά στη διαδικασία όπως και με άλλες πόλεις που έχουν προχωρήσει και είναι πρόθυμες να παρέχουν την τεχνογνωσία». «Ορισμένα πράγματα είναι μονόδρομος, το κοστολόγιο δεν είναι υψηλό αλλά είναι αποτέλεσμα θέλησης να προχωρήσει σε κάτι που είναι άκρως απαραίτητο για μια σύγχρονη πόλη με μέσα που θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών και την επισκεψιμότητα της περιοχής. Έτσι, ελαττώνεται και το πελατειακό κράτος διότι επαφή με τις υπηρεσίες του Δήμου δεν χρειάζεται καμιά ενδιάμεση διαμεσολάβηση» όπως είπε.

Ο ιθύνων οργανωτικός νους αυτής της πρότασης για την «έξυπνη πόλη», ο Άγγελος Νάτσικας πρόσθεσε πως «η σκέψη μας είναι να προχωράμε με πιλοτικές δράσεις σε μικρά βήματα που το κόστος τους είναι χαμηλό και να βλέπουμε αν ο πολίτης αγκαλιάζει ή όχι τις δράσεις».

 

Οι προτάσεις

Οι συγκεκριμένες προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» σε αυτή τη δυναμική κατεύθυνση είναι οι εξής:

  • δημιουργία ψηφιακού συμβουλίου, ενός συμβουλευτικού οργάνου ενίσχυσης της ψηφιακής τεχνολογίας της πόλης
  • δημιουργία οδικού χάρτη για τα ψηφιακά Γιάννενα
  • καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου και σχεδιασμός ψηφιακής πλατφόρμας κτιρίων, διατηρητέων, σημείων αναφοράς για την ιστορική πόλη
  • έλεγχος αξιολόγησης, και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών του Δήμου, συντήρηση και επέκταση του ασύρματου δικτύου
  • δημιουργία δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων
  • free wi-fi και δίκτυο για ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, «θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών και βασικός στόχος της παράταξης» όπως σημείωσε ο κ. Ελισάφ

Ως προς το τελευταίο αυτό που διευκρίνισε ο κ. Νάτσικας είναι πως θα γίνει σε βασικά σημεία της πόλης, εκεί όπου μαζεύεται κόσμος και σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η εξυπηρέτηση του πολίτη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αποβλέποντας στην αμεσότερη, ταχύτερη και πληρέστερη επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα στην «ψηφιακή πόλη».

Ο κ. Νάτσικας περιέγραψε πως θα μπορεί ο δημότης εύκολα με το κινητό του τηλέφωνο ή μέσω ιστοσελίδας να προχωρά στην αναφορά του προβλήματος και να τοποθετηθεί στο χάρτη που είναι το πρόβλημα, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να επεμβαίνουν άμεσα.

Για τον επισκέπτη σχεδιάζεται να μπορεί να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση για τις πολιτιστικές δραστηριότητες, για τα ήθη, έθιμα και τις ομορφιές ώστε να εκμεταλλεύεται το χρόνο του. Ο επισκέπτης θα μπορεί επίσης να βλέπει ένα κτίριο που δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα πληροφόρησης για την ιστορία του, για το αν είναι επισκέψιμο ή αν στεγάζει υπηρεσίες κτλ.

Τέλος, βασικός στόχος της «έξυπνης πόλης» είναι και η άμεση ειδοποίηση των πολιτών για ακραία καιρικά φαινόμενα ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να αποφύγουν περιοχές με πρόβλημα.

 

Άλλες προτάσεις

  • Δημιουργία Ψηφιακού Εργαστηρίου: Ίδρυση Ψηφιακού Εργαστηρίου / Ioannina Digital Lab. Ένα πρότυπο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων,  μέσω του οποίου θα ανοίξουν οι υποδομές της πόλης σε νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες.
  • Δημιουργία πιλοτικών ενεργειών και δράσεων: Εγκατάσταση μιας συνεχούς διαδικασίας έρευνας και εφαρμογής πιλοτικών έργων τα οποία θα εφοδιάζουν με εμπειρία, τεχνογνωσία και νέες ιδέες, χωρίς όμως τον κίνδυνο σπατάλης πόρων, τα οποία στη συνέχεια θα εφαρμόζονται σε ευρύτερο επίπεδο εντός των ορίων του Δήμου.
  • Βελτίωση της ψηφιακής εικόνας του Δήμου: Δημιουργία ψηφιακού αποθετήριου οπτικοακουστικού υλικού κατοίκων της πόλης και μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης και επεξεργασίας του «σχηματοποιείται» η ιστορία της περιοχής. 
  • Εξοικείωση των δημοτών στις νέες τεχνολογίες: Δημιουργία Κέντρου Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων του Δήμου με σκοπό τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικής εξοικείωσης στη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Υπάρχει πρόθεση του τμήματος Μηχανικών Η/ Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου για την συμμετοχή του σε αυτή τη διαδικασία.

Μέλη της Επιτροπής για την Έξυπνη Πόλη είναι οι: Άγγελος Νάτσικας, Γιάννης Λυκογιώργος, Φώτης Βάβας, Πέρση Ντούλια Φάνης Γεροδήμος Σταύρος Βλάχος Βασίλης Ζωγράφος, Σταύρος Ιορδανίδης, Γεωργία Καλαντζή,, Έμμυ Κατριτζίδου Χριστίνα Κωτσαντή, Γιάννα Νότη, Τζένη Παγγέ, Μάνος Πατεράκης, Βασίλης Σαούγκος, Γιώτα Φλώρου.

Show Buttons
Hide Buttons