«Πρεμιέρα» χειμερινών εκπτώσεων με κλειστά μαγαζιά

«Πρεμιέρα» χειμερινών εκπτώσεων με κλειστά μαγαζιά

Τα αποτελέσματα στην επιδημιολογική εικόνα μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αναμένουν οι ειδικοί για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά του κορωνοϊού που θα κρίνει και το άνοιγμα ή μη του λιανεμπορίου.

Το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου με εξαίρεση το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων. Έμποροι και εργαζόμενοι πιέζουν για την επαναλειτουργία των καταστημάτων αλλά η κυβέρνηση δείχνει προς τους ειδικούς, καθώς εκείνοι εισηγούνται και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι. Η εβδομάδα που έρχεται είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς θα αποτυπωθεί το κατά πόσο επηρέασε την πορεία της πανδημίας η αύξηση της κινητικότητας την περίοδο των εορτών.

Για το άνοιγμα του εμπορίου, η λειτουργία του οποίου με το σύστημα του click away «πάγωσε» ως τις 18 Ιανουαρίου, ακολουθούνται οι οδηγίες και οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.  Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε επίσης ότι όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς.

 

Παπαθανάσης: Προτεραιότητα το click away

Σχετικά με το click away θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μέτρο που “δουλεύει” στην αγορά είπε ο υπουργός στο newmoney. Και αυτό φάνηκε κατά το πρόσφατο εορταστικό χρονικό διάστημα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι λειτούργησε εξισορροπητικά όσον αφορά στις απώλειες που κατέγραψαν οι επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά λειτούργησε, απέδωσε και οι επιχειρήσεις ωφελήθηκαν. Με το click away αντιμετωπίστηκε εν μέρει και το πρόβλημα που προέκυψε με τις εταιρείες ταχυμεταφορών, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια όλου αυτού του περασμένου διαστήματος οι παραγγελίες του ηλεκτρονικού εμπορίου υπερδεκαπλασιάστηκαν.

Το click away παραμένει προτεραιότητά μας έναντι των άλλων σχεδίων μας, όταν φυσικά το επιτρέψουν και πάλι οι συνθήκες. Στην παρούσα φάση δεν το επέτρεψαν όπως διαπιστώσατε και από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Να είστε βέβαιη ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν και τα μοντέλα που μετρούν τη διασπορά μπορέσουν να δεχθούν περαιτέρω κινητικότητα επομένως και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε τους κανόνες και τα μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν και θα το κάνουμε. Προέχει η δημόσια υγεία και όλα τα άλλα έπονται. Δεν θέλουμε κανένα συμπολίτη μας σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είμαστε έτοιμοι πάντως κάθε φορά με σχέδιο για το τι μπορεί να ανοίξει, με ποιο τρόπο και τι κινητικότητα δημιουργεί.

 

Δεν είναι φρόνιμο, ούτε και βοηθάει να κάνουμε προβλέψεις. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση η οποία μας αναγκάζει να αναπροσαρμόζουμε διαρκώς την αντιμετώπιση. Όλα εξαρτώνται από τους δείκτες της διασποράς του ιού, της κινητικότητας, πώς αυτοί θα διαμορφωθούν και ποιες θα είναι οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που παρακολουθούν το φαινόμενο. Κατόπιν αυτών θα ληφθούν και οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις.

Πηγή www.newmoney.gr

Show Buttons
Hide Buttons