Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης Παμβώτιδας: Φτου κι απ’ την αρχή!

Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης Παμβώτιδας: Φτου κι απ’ την αρχή!

Το λιγότερο τρία χρόνια εκτιμά ο πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης πως θα χρειαστεί η επικαιροποίηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης (ΕΠΜ) που θα ανοίξει το δρόμο για την θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας. 13 χρόνια μετά, για το… σίριαλ της προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας, γράφεται ένα ακόμα επεισόδιο… 

Αυτό τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο Γιαννιώτης πρώην Υπουργός, υποστηρίζοντας πως ήταν ο κεντρικός φορέας της άποψης που ακούστηκε μετά την εκκίνηση της τελευταίας δημόσιας διαβούλευσης για το ΠΔ της Λίμνης, παραμονές των Χριστουγέννων του 2018.

Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που είναι σε ισχύ από τη δεκαετία του 2000, απαιτεί επικαιροποίηση, για να βασιστεί πάνω της το ΠΔ της Λίμνης. Την επισήμανση αυτή είχαμε ακούσει τόσο στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών όπως και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στις αντίστοιχες συνεδριάσεις πριν από μερικούς μήνες. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αυτή, σε ένα πρωθύστερο σχήμα όμως… αφού ξεκίνησε τη δημόσια διαβούλευση για το ΠΔ, ανέθεσε σε Μελετητικό Γραφείο το έργο με τίτλο: «Τεχνικός και επιστημονικός συντονισμός της εκπόνησης ΕΠΜ, σχεδίων ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000», στα οποία ρητώς περιλαμβάνεται και η Λίμνη Παμβώτιδα. Ο πρώην Υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος από τα Γιάννενα, πριν από λίγο καιρό, υποστήριζε πως παρά τον κίνδυνο να εγκριθεί το ΠΔ και μετά από μια προσφυγή στο ΣτΕ να καταπέσει, λόγω της μη ύπαρξης επικαιροποιημένης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, θα το ρισκάρει

H κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε υποτίθεται τη διαβούλευση για το ΠΔ, παραμονές των εκλογών του Ιουλίου, και σήμερα είναι σε θέση να κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ… πως αν θέλει, απλά στέλνει το ΠΔ για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάτι που θεωρητικά ισχύει, με το ενδεχόμενο την επομένη να το ακυρώσει το ΣτΕ!

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σήμερα, αναγνωρίζουν τις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η απουσία της ΕΠΜ και δεν έχουν την ίδια άποψη με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό. Ο Κ. Χατζηδάκης έχει συζητήσει για το θέμα με τον Σταύρο Καλογιάννη και ήδη οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επικαιροποίηση της ΕΠΜ, ωστόσο όπως τονίζει σήμερα ο κ. Καλογιάννης, η πράξη αυτή θα απαιτήσει τουλάχιστον τρία χρόνια.

Show Buttons
Hide Buttons