Προεδρικό Σχέδιο… Μάτσικα: Πίσω στο 2013 λέει η Περιφέρεια Ηπείρου

Προεδρικό Σχέδιο… Μάτσικα: Πίσω στο 2013 λέει η Περιφέρεια Ηπείρου

Τον τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα… Μάτσικα» θα μπορούσε να κατοχυρώσει το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, με τίτλο μελέτης «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας, ως «Περιφερειακό Πάρκο» και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης».

Αυτό που καταδείχτηκε στην πρώτη δημόσια συζήτηση επί του σχεδίου ΠΔ που δόθηκε στη διαβούλευση παραμονές Χριστουγέννων και που τυπικά η διαβούλευση έλαβε τέλος… στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το μεσημέρι της Δευτέρας, είναι η επί της αρχής αποδοχή της πρότασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η μελέτη κρίνεται πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν όμως μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα που εθίγησαν από τους κατοίκους του Μάτσικα και από τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αρχής.

Από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έμεινε η γραμμή της πλειοψηφίας να ζητηθεί η υιοθέτηση της πρότασης των τοπικών φορέων που είχε γίνει κατά τη διαβούλευση του 2013, αφού πρώτα επικαιροποιηθεί. 5 ή 6 σχέδια ΠΔ ήλθαν και επέστρεψαν στην Αθήνα από το 2007 και μετά, από όταν δηλαδή, κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΚΥΑ του Βαγγέλη Αργύρη που από το 2001 και μετά, ήταν το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας της Παμβώτιδας. Στις βασικές προτάσεις αυτής της ομόφωνης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου γραμμής, ικανοποιούνται και τα προβλήματα και οι παραλείψεις που υπάρχουν στο παρόν σχέδιο ΠΔ.

Η συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου άρχισε με την εξαντλητική από πλευράς λεπτομερειών, τοποθέτηση  που έκανε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Σιώλος. Ο κ. Σιώλος ανέτρεξε στην προϊστορία της ΚΥΑ Αργύρη και των σχεδίων ΠΔ. Από το λιτό προστατευτικό πλαίσιο της ΚΥΑ του 2001 με τις δύο ζώνες, στις αγκυλώσεις και τις ασκήσεις επί χάρτου όπως είπε χαρακτηριστικά για μια σειρά από θέματα, όπως οι ζώνες των 100 και 300 απαγορευτικών για τη δόμηση μέτρων, σήμερα πηγαίνουμε στα προβλήματα της ολοκληρωτικής απαγόρευσης δόμησης στο Μάτσικα που προκαλεί και τις μεγάλες καθώς φαίνεται αντιδράσεις, και στις ακατανόητες απαγορεύσεις για ίδρυση και εκσυγχρονισμό πτηνοτροφικών μονάδων στις περιοχές Αμπελιάς, Επισκοπικού, Κόντσικας. Αυτές ήταν και οι σοβαρότερες επισημάνσεις που έκανε ο κ. Σιώλος.

«Έχουμε λύσει πολύ σημαντικά ζητήματα όπως την οριοθέτηση της Λίμνης και έχουμε τελεσιδικία αυτής της οριοθέτησης, τα ζητήματα των δύο αναχωμάτων λύθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ και όχι γιατί δικαιώνει τις όποιες θέσεις της Περιφέρειας και του Φορέα αλλά γιατί κάνει ιστορική αναδρομή και αναφέρει τι προστάτευσαν τα αναχώματα και τι εξακολουθούν να προστατεύουν με τη μελέτη του 1965. Η απόσταση 100 ή 300 μέτρων έχει ξεπεραστεί κι αυτή…» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δύο από τους ανθρώπους που εκπροσώπησαν τους κατοίκους του Μάτσικα τάχθηκαν υπέρ της ήπιας δόμησης στην περιοχή τους, ώστε να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες που κατέχουν για τρίτη γενιά, από τους προγόνους τους και να σταματήσει να είναι ο Μάτσικας ένας σκουπιδότοπος.

Σύμφωνα με την παραδοχή του κ. Σιώλου, το Μάτσικα τον ξέχασαν μάλλον στο Υπουργείο Περιβάλλοντος… «Κατά ανεξήγητο τρόπο, η περιοχή μας είπαν από το Υπουργείο, το ξέχασαν μάλλον, την περιοχή του Μάτσικα… Προβλέπονται σε τρεις σειρές απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών και παραλείπεται οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση…» τόνισε. «Τι είχε πει η κοινή πρόταση: ότι ο Μάτσικας είναι αυτός που θέλει ειδική πολεοδομική μελέτη που απαιτείται και θα ρυθμίσει τη δόμηση, τα ύψη, τα δεδομένα ρύθμισης της δόμησης» όπως υπενθύμισε. 

 

Στις λεπτομέρειες ο διάολος…

Ένα ειδικό θέμα έθεσε η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, σχετιζόμενο με τις νομικές προβλέψεις για τη θεσμοθέτηση του ΠΔ. Έκανε γνωστό για πρώτη φορά πως στις 17 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανέθεσε το συντονισμό για την εκπόνηση για 11 περιοχές, περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων ΠΔ, όπου αναφέρεται ρητά η Λίμνη Παμβώτιδα, μελέτες που είναι απαραίτητες πριν την θεσμοθέτηση του ΠΔ.  Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε συγκεκριμένα πως «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής, ως Περιφερειακό πάρκο, γίνεται βάσει ειδικής έκθεσης που τεκμηριώνει την οικολογική σημασία και τις προστατευτέες αξίες της. Χωρίς την ειδική αυτή έκθεση, οι όποιες ρυθμίσεις του εν λόγω Π.Δ. είναι αυθαίρετες, αφού δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία». 

Ειδικό αλλά πολύ σοβαρό θέμα είναι και η παρωχημένη ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τη Λίμνη που υπάρχει από το 2001. Αν στηριχθεί πάνω σε αυτή τη νέο ΠΔ, κινδυνεύει να καταπέσει σύντομα αν ένας πολίτης προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κίνδυνο που ανέφερε και ο Περιφερειάρχης στη δική του εισήγηση.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του, στάθηκε σε παρεμβάσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να καθαρίσει η Λίμνη, όπως είναι ο έλεγχος των συνδέσεων του αποχετευτικού, ακινήτων που βρίσκονται μέχρι την οδό Αβέρωφ, τη Δωδώνης ακόμα και τη Στοά Ορφέα. Κατήγγειλε το κεντρικό κράτος για τις εύκολες λύσεις στις οποίες κατά καιρούς προσφεύγει και υπερασπίστηκε την πρόταση να προωθηθεί το σχέδιο του 2013.

H αντιπολίτευση

Η μοναδική παράταξη τάχθηκε υπέρ του προτεινόμενου σχεδίου ΠΔ ήταν η «Ήπειρος Ανατροπής» με τον Κώστα Μπασιούκα να χαρακτηρίζει χρήσιμο το σχέδιο αλλά να ζητά αλλαγές στα ουσιώδη ζητήματα που τίθενται. 

Με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση οι άλλες τρεις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας καταδίκασαν το σχέδιο ΠΔ. Ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης το χαρακτήρισε ως το χειρότερο όλων. Την καταδίκη της λίμνης υπογράφει το προτεινόμενο σχέδιο υποστήριξε ο Νίκος Ζήκος, το ίδιο έκανε και η Όλυ Τσουμάνη.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Παντελής Κολόκας πήρε το λόγο παρ’ ότι το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωση του τελικού σχεδίου ΠΔ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εκτενή συζήτηση, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να επικαιροποιηθεί η πρόταση του 2013, με ενσωμάτωση και των προτάσεων των φορέων, κατοίκων κλπ, όπως κατατέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons