Προνόμιο

Προνόμιο

Στις 27/12/2020 οι Έλληνες άρχισαν να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.

Από τότε πολλές οι συζητήσεις για τις πρακτικές δυσκολίες του ίδιου του εμβολιασμού ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, για το ποιοι θα κάνουν πρώτοι, για τις παρενέργειες, για το αν πονάει, για το αν αυτοί που το κάνουν θα μπορούν να κολλήσουν άλλους.

Υπάρχει όμως κάτι που όλοι μας δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το ότι αρχίσαμε να εμβολιαζόμαστε είναι επειδή η χώρα μας είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γνωρίζετε, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν είναι έτοιμα. Παρασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε ειδικά εργοστάσια σε διάφορα σημεία του κόσμου από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, ως αποτέλεσμα καινοτόμων ερευνητικών προσπαθειών οι πιο σημαντικές των οποίων έγιναν από ερευνητικούς οργανισμούς της Δύσης.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- εκπροσωπώντας τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν προαγοράσει τα μισά εμβόλια που πρόκειται να παρασκευαστούν το 2021 στον κόσμο. Ό,τι εμβόλιο βγαίνει από αυτά τα εργοστάσια, θα πηγαίνει κατευθείαν πρώτα σε αυτές. Και μάλιστα, οι χώρες αυτές προαγόρασαν εμβόλια από πολλές εταιρείες ταυτόχρονα, και μάλιστα περισσότερες δόσεις από όσες χρειάζονται, για να είναι εξασφαλισμένες στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά.

Να φανταστείτε, στην Ελλάδα αναλογούν πάνω από 28 εκατομμύρια δόσεις, ικανές να εμβολιάσουν 16,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τι γίνεται, όμως, με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου; Κάποιες μικρότερες αλλά πλούσιες, όπως το Ισραήλ, Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν δόσεις από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης. Αλλά πάρα πολλές χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις πλούσιες χώρες που τα έχουν προαγοράσει ήδη.

Κάποιες πολύ μεγάλες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, προσπαθούν να φτιάξουν δικά τους εμβόλια, με ποικίλα αποτελέσματα και σε κάποιες περιπτώσεις (όχι σε όλες) με προδιαγραφές που δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτές από τους μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης των χωρών της Δύσης. Άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή προαγοράζουν ρωσικά και κινεζικά εμβόλια.

Αλλά οι περισσότερες χώρες του κόσμου εξαρτώνται από το Covax, μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μεγάλων ΜΚΟ, που έχει φτιαχτεί με σκοπό να εξασφαλίσει αρκετές δόσεις εμβολίων για το 20% του πληθυσμού στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το τέλος του 2021.

Σχεδόν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας περιμένουν να λάβουν κάποιες δόσεις κάποια στιγμή το 2021 μέσω του Covax. Πώς να πάει μόνο του το Μαυροβούνιο να ζητήσει δόσεις από την Pfizer, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καπαρώσει τις πρώτες εκατοντάδες εκατομμύρια που βγαίνουν από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Βέλγιο; Τι να κάνουν η Αλβανία, το Κόσοβο, η Βοσνία ή η Βόρεια Μακεδονία; Η Σερβία ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες τις προάλλες ότι κάπως εξασφάλισε 20.475 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Η γειτονική της Κροατία, όμως, έχει εξασφαλίσει 5,6 εκατομμύρια δόσεις του ίδιου εμβολίου για το 2021. Επειδή αυτή είναι μέλος της Ε.Ε.

Είναι πολλά τα πράγματα που μπορεί να πει κάποιος για την ηθική διάσταση του θέματος. Σε αυτό το σκληρό και άδικο σύστημα, ο εμβολιασμός στις φτωχές χώρες ενδέχεται να τραβήξει μέχρι το 2023-2024, με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα συνεπάγεται αυτό. Την ίδια ώρα, οι λίγες προνομιούχες χώρες, που έχουν ήδη ξεκινήσει ή ξεκινούν οσονούπω εμβολιασμούς με εγκεκριμένα, ασφαλή εμβόλια, έχουν μια ευκαιρία να περιορίσουν δραστικά την πανδημία στον πληθυσμό τους και να κερδίσουν μια κάποια κανονικότητα μέσα στο 2021.

Να θυμηθούμε λοιπόν ότι φέτος γιορτάζουμε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό: τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την 1η Ιανουαρίου του 1981, τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. και τη στιγμή που, με μια σπουδαία και αμφιλεγόμενη, τότε, απόφαση, ενταχθήκαμε κι εμείς στις προνομιούχες χώρες του κόσμου. Από τις 27/12/2020 έχουμε άλλον ένα λόγο να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Υ.Γ. 1. Το έθεσε ωραία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς στην ανάρτηση του την ημέρα έναρξης των εμβολιασμών: «Κακή ημέρα σήμερα για εκείνους που δεν πίστευαν στην Ευρώπη…».

  1. Ας πάμε για λίγο πίσω. Στο 1981. Ένα έτος σταθμός στην Ιστορία της χώρας. Για πολλούς λόγους… Απ’ την Πρωτοχρονιά του 1981 η Ελλάδα ήταν επισήμως το δέκατο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, της ΕΟΚ όπως λεγόταν ακόμα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έγιναν μέλη μετά από πέντε χρόνια.

Στις «18 του Οκτώβρη Σοσιαλισμός». Η ημέρα που η Ελλάδα «θα έβγαινε από την ΕΟΚ (όπου καλά καλά δεν είχε μπει ακόμα…) και το ΝΑΤΟ» που ήταν «το ίδιο συνδικάτο». Ήταν η μέρα που «η Ελλάδα επιτέλους θα ανήκε στους Έλληνες». Ήταν η μέρα που «το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην κυβέρνηση και ο Λαός στην Εξουσία».

Ναι, ήταν η μέρα που ως πολίτες φάγαμε το πρώτο μεγάλο παραμύθι αν και η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε δέσμευση για «ένα νόμο και ένα άρθρο». Ήταν περισσότερο σαν ένα δημοψήφισμα που κέρδισε το Α και τελικά έγινε το Β. Ευτυχώς! (Η ιστορία επαναλήφθηκε το 2015 σαν φάρσα. Όπως δυστυχώς συμβαίνει πάντα).

Είχαμε άλλοθι, όμως. Είχαν προηγηθεί πολλά, Χούντα, Κύπρος…

Χρειαζόμασταν μια Αλλαγή. Παρότι ο Περισσός προειδοποιούσε ότι «Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ».

Πλέον, μετά από τόσα χρόνια ένα είναι το σίγουρο. Η χώρα μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο με την είσοδο της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα γεγονότα δεν παύουν να μας το υπενθυμίζουν συνεχώς, μια και μιλούν από μόνα τους. Το γιατί μερικοί, λιγοστοί βεβαίως, ακόμη αμφιβάλλουν είναι άξιο απορίας, ειδομένο έστω και κάτω απ’ το πρίσμα της όποιας ιδεοληψίας.

Από τη στήλη «Ο Αλιεύς»

Γράφει ο Γρηγόριος Φαρμάκης

Show Buttons
Hide Buttons