Προσπάθεια για τη διάσωση της Αμπελουργικής Ζώνης της Ζίτσας

Προσπάθεια για τη διάσωση της Αμπελουργικής Ζώνης της Ζίτσας

Ο κίνδυνος εγκατάλειψης της Αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας είναι ορατός και απαιτείται συλλογική προσπάθεια για να σωθεί από την εγκατάλειψη, μια ακμάζουσα κατά το παρελθόν, μεγάλη καλλιεργητική έκταση του Νομού Ιωαννίνων.

Η έκταση που όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΖΟΙΝΟΣ Βαγγέλης Αργύρης, έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, έχει ξεπεράσει τα 100 στρέμματα. «Εκεί όμως, όπου υπάρχει εγκατάλειψη αμπελιού είτε το νοικιάζουμε με μακροχρόνια μίσθωση είτε το αγοράζουμε κι έχει ξεκινήσει αυτό…» δήλωσε ο κ. Αργύρης.

Αν μάλιστα λήξει το θέμα με τους δασικούς χάρτες, τότε απελευθερώνονται επιπλέον εκτάσεις στην αμπελουργική ζώνη και άρα μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι αμπελώνες που θα προστεθούν σε αυτή τη «δεξαμενή» γης, την οποία δημιουργεί η ΖΟΙΝΟΣ. Ωστόσο εκεί προκύπτουν άλλα ζητήματα, καθώς η ΖΟΙΝΟΣ είναι μεν συνεταιρισμός παραγωγών αλλά δεν έχει το δικαίωμα της ιδιοκαλλιέργειας, δε μπορεί να γίνει η ίδια η εταιρεία δηλαδή παραγωγός. Εκεί έρχεται το Υπουργείο να δώσει δικαιώματα σε όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν. «Εμείς θα συμμετέχουμε στον πρωτογενή τομέα, η ΖΟΙΝΟΣ έχει ξεκινήσει να συλλέγει αμπελώνες αλλά δε μπορεί να γίνει παραγωγός. Την απόφαση αυτή θα πρέπει να πάρουν οι νέοι άνθρωποι, να καλλιεργήσουν και πιστεύουμε ότι θα πετύχει το εγχείρημα» σημείωσε ο κ. Αργύρης.

Παράλληλα, ο κ. Αργύρης ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση να δείξει ενδιαφέρον και να παροτρύνει τους νέους παραγωγούς με έργα υποδομής που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Να δημιουργήσουν δηλαδή οι Δήμοι κατά βάση, υποδομές και δρόμους, «να δούμε όλοι ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτή τη ζώνη»…

«Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, ο συνδυασμός πραγμάτων μπορεί αυτή τη μοναδική ζώνη να τη μεγαλώσει και όχι να τη συρρικνώσει και εμείς σα ΖΟΙΝΟΣ, δεν θα αφήσουμε να συρρικνωθεί η αμπελουργική ζώνη» κατέληξε ο κ. Αργύρης, δεσμευόμενος απέναντι στους νέους ανθρώπους που θα θελήσουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο ότι θα έχουν εξασφαλισμένη οικονομική ανταπόδοση, με δεδομένο ότι εγγυάται το που θα πάει η παραγωγή.

Show Buttons
Hide Buttons