Προσφυγικό: Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε κομματικά στελέχη, ζητά ξανά να «βάλει πλάτη» η Τοπ. Αυτοδιοίκηση

Προσφυγικό: Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε κομματικά στελέχη, ζητά ξανά να «βάλει πλάτη» η Τοπ. Αυτοδιοίκηση

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έκοψε με το μαχαίρι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

«Κάποιοι φαίνεται να επενδύουν στις επιτυχίες μας και θέλουν γρήγορες εκλογές», είπε, επειδή σύμφωνα με το σκεπτικό τους η κυβέρνηση απολαμβάνει ευρεία στήριξη από την κοινωνία και γι΄αυτό θα επιλέξει να τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα ώστε να αυξήσει τον χρόνο της θητείας της.

 

Για μεταναστευτικό 

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του και δεν έκρυψε ότι «αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος. Όμως αντιδράσαμε». Αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, στην ενίσχυση του Λιμενικού, και στο νέο θεσμικό πλαίσιο παροχής ασύλου.

Ομως σε ό,τι αφορά τις νέες κλειστές δομές, ανέβασε τους τόνους, λέγοντας: «Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα, επαναλαμβάνω, για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα. Αν κάποιοι μας κατηγορούν ότι αργήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν γιατί θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες».

Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο σε αυτή την προειδοποίηση. «Το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε, «είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής, χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών και των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη, επαναλαμβάνω, τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η κυβέρνηση».

Και κάλεσε τους πολίτες στην υπόλοιπη Ελλάδα, να συνδράμουν στη λελογισμένη αποφόρτιση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. «Ακούω κάποιους να ισχυρίζονται: “πάρτε τους όλους από τα νησιά, και πηγαίντε τους όλους στην ηπειρωτική Ελλάδα”. Μα, δεν γνωρίζουν, αυτοί που το λένε, ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας -την οποία οι ίδιοι υπέγραψαν- δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε επιστροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα; Πώς τα λένε, λοιπόν, έτσι αβίαστα; Το πρόβλημα είναι εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό. Και αν σωστά διεκδικούμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης -που την διεκδικούμε και θα την κερδίσουμε- πρέπει, όμως, να αποδείξουμε ότι αυτή την αλληλεγγύη την έχουμε πρώτα απ’ όλα μεταξύ μας!», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αναφορές του ήταν αυτές που χειροκροτήθηκαν πιο χλιαρά από τα στελέχη της ΝΔ, πολλά από τα οποία ρωτούσαν με αγωνία αρμόδιους και αναρμόδιους υπουργούς αν οι περιοχές τους συγκαταλέγονται στις υποψήφιες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων.

Αν μιλάει για εξαντλητικό διάλογο, προφανώς αναφέρεται στη δημιουργία δομών φιλοξενίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γιατί κανείς διάλογος ή… «διάλογος» δεν υπήρξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Show Buttons
Hide Buttons