Προσχολική αγωγή: Ανάγκη και δικαίωμα, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Προσχολική αγωγή: Ανάγκη και δικαίωμα, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Τα αδιέξοδα στην προσχολική αγωγή όπως και στη λειτουργία των νηπιαγωγείων της πόλης των Ιωαννίνων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Σε ό,τι αφορά τη δίχρονη προσχολική αγωγή, το Εργατικό Κέντρο χαρακτηρίζει εκρηκτική την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Νηπιαγωγεία της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όξυνε παραπέρα τα χρόνια προβλήματα, με την απόφασή της να προχωρήσει στην νομοθέτηση και εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Αγωγής – κάτι που βέβαια αποτελούσε χρόνιο λαϊκό αίτημα – χωρίς όμως να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τη χρηματοδότηση και την εξασφάλιση των απαραίτητων για τα νηπιαγωγεία υποδομών, για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει κανένα μέτρο στήριξης, αλλά προσανατολίζεται στην αναστολή της υποχρεωτικότητας σε δήμους που δεν έχουν πού να στεγάσουν όλα τα νήπια και τα προνήπια (!), στη λογική δηλαδή του «πονάει δόντι – κόβει κεφάλι»… υποστηρίζει το ΕΚΙ.

«Αποδεικνύεται στην πράξη πως τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, με τη θεσμοθέτηση της Προσχολικής Αγωγής, αντί να λύσουν – ως όφειλαν – ένα λαϊκό πρόβλημα, μετατρέπουν την «ευχή» σε «κατάρα» οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που τα παιδιά τους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστα μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με ευθύνη τους, οι λύσεις για τη στέγαση, έτσι όπως δρομολογούνται, είναι εντελώς πρόχειρες και αντιπαιδαγωγικές (αίθουσες σε Δημοτικά, παιδικούς σταθμούς, προκάτ σε προαύλια ακόμα και …Λυκείων, παραρτήματα νηπιαγωγείων, μετακινήσεις νηπίων μακριά από τον τόπο κατοικία κ.ά.). Εξαρχής δημιουργούν προβλήματα στη συνολική λειτουργία κάθε νηπιαγωγείου και όχι μόνο. Έτσι, όχι απλά υπονομεύουν την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής , που υποτίθεται ότι θα εφάρμοζαν, αλλά ανοίγουν την όρεξη σε όλους όσοι θέλουν το πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους ώστε η προσχολική αγωγή να λειτουργεί με ανταποδοτικά κριτήρια (βλ. τροφεία παιδικών σταθμών, voucher κλπ)» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία, εμφανίζονται οξυμένα προβλήματα κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου μεσοκαλόκαιρο και με τα σχολεία κλειστά, διαπιστώνεται ότι τα νήπια δεν χωράνε στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία (7ο – 28ο κ.ά Νηπ/γεία), δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα, νήπια μένουν «εκτός» του νηπιαγωγείου εγγραφής τους (δηλαδή του νηπιαγωγείου της γειτονιάς τους) και οι γονείς τους θα υποχρεωθούν να τα μετακινούν καθημερινά από το Σεπτέμβρη αρκετά χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το Εργατικό Κέντρο αναφέρεται και στο γνωστό πρόβλημα με το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων που στεγάζεται στο χώρο της Παπαζογλείου Σχολής. 

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο υποστηρίζει πως χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς. Για ακόμη μία ακόμα χρονιά, πολλοί από τους εργαζόμενους που απέκτησαν το περιβόητο «κουπόνι» (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε καν αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είναι υποχρεωμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς και τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. «Οι κούφιες υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ διαδέχθηκαν τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών». Και οι δύο όμως κυβερνήσεις, χτεσινή και σημερινή, μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης. Υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε., που σημαίνει ότι η Προσχολική Αγωγή μετατρέπεται σε «parking» παιδιών προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργασία τους» όπως τονίζεται.

Με βάση τα παραπάνω, το ΕΚΙ απαιτεί σήμερα, και όχι όποτε είναι «δημοσιονομικά εφικτό», να έχουν όλα τα παιδιά – από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο – θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς voucher και τροφεία. Να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό. 

Show Buttons
Hide Buttons