Προχωρά το σχέδιο αποκατάστασης της Γέφυρας Κοράκου

Προχωρά το σχέδιο αποκατάστασης της Γέφυρας Κοράκου

Με μία προγραμματική σύμβαση κλειδώνει η μεγάλη περιβαλλοντική, πολιτιστική αλλά και ουσιώδης παρέμβαση για την αποκατάσταση της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου στην περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου, των παρακείμενων κτιρίων και των οδικών προσβάσεων σε αυτή. Πρόκειται για μία γέφυρα με μοναδική ιστορική και αρχιτεκτονική αξία η οποία για δεκαετίες είχε μείνει στο περιθώριο οδηγώντας σε μαρασμό ολόκληρη την περιοχή.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, προχωρά σύμβαση «πολιτισμικής ανάπτυξης» με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Νομού Άρτας, τον Δήμο Αργιθέας Νομού Καρδίτσας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ηπείρου και Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας για τα έργα αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο, αποκατάσταση των παρακείμενων κτηρίων τελωνείων και των προσβάσεών τους, και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του κ.Σπίρτζη στην Κοιλάδα του Αχελώου τον περασμένο Οκτώβριο όπου είχε εξαγγείλει την υλοποίηση του, ενώ σειρά από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αλλά και προκατοχός του Μάρτιν Σούλτς,, η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ Σίλβια Κόστα, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, που πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή και είδε από κοντά τα απομεινάρια της γέφυρας, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός. ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ.Στυλιάνιδης και πολλοί άλλοι έχουν ταχθεί υπέρ στην αποκατάστασης και ανάδειξης του γεφυριού και ολόκληρης της περιοχής σε πόλο πολιτισμού.

Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε 16,5εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Φορέας Υλοποίησης του έργου θα είναι το Υπουργείο Υποδομών (Διεύθυνση Οδικών Υποδομών) και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 ενώ θα επιδιωχθεί μελλοντικά και η συγχρηματοδότηση του από πόρους του ΕΣΠΑ.

Για να γίνει εφικτή η υλοποίηση του έργου απαιτείται η συνεργασία των παραπάνω φορέων καθώς θεωρείται ως ένα δύσκολο και ιδιαίτερο έργο γιατί βρίσκεται σε μία απομονωμένη, δύσβατη περιοχή. Η αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου θα αναδείξει ολόκληρη την περιοχή και θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για την μετατροπή της Κοιλάδας του Αχελώου ως τόπου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση το περιβάλλον και τις δυνατότητες που δίνει.

 

Τα επόμενα βήματα
Αυτό που είναι το πλέον σημαντικό είναι η συνεργασία των φορέων για την ωρίμανση του έργου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες με κύριο άξονα την ιστορική Γέφυρα Κοράκου, των παρακείμενων κτιρίων αλλά και τις προσβάσεις σε αυτά, να τρέξει η περιβαλλοντική αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Ηπείρου, να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης και τελικά να φτάσουμε στη δημοπράτηση που θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση αυτού του κρίσιμου για την περιοχή έργου.

(Πηγή ypodomes.com)

Show Buttons
Hide Buttons