«Πρόβα»… «έξυπνης πόλης» στο «Ιωάννινα smart city Hackathon 2019»

«Πρόβα»… «έξυπνης πόλης» στο «Ιωάννινα smart city Hackathon 2019»

Η προώθηση της Στρατηγικής της «έξυπνης πόλης» του Δήμου Ιωαννιτών και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ήταν ο διπλός στόχος μιας εξαιρετικής δράσης που διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων.

Το «Ιωάννινα smart city Hackathon 2019» που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 10-11 και 12 Μαΐου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στην Πανεπιστημιούπολη, ήταν μια εκπαιδευτική αλλά και διαγωνιστική διαδικασία, που έδωσε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις εφαρμογές τους, που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της πόλης των Ιωαννίνων, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της, και ενισχύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, «σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχουμε ακούσει πολλά για την ‘έξυπνη πόλη’. Είναι άλλο τα λόγια κι άλλο οι πράξεις και αυτό που ξεκινήσαμε και κάνουμε πράξη στη Δημοτική μας Αρχή, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης «Πιλοτικές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης», είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα απαντάει με σύγχρονο τρόπο στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών». Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, τόνισε πως «ο Δήμος Ιωαννιτών δίνει στους νέους επιστήμονες βήμα για να κάνουνε πράξη τις ιδέες τους σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη για τους νέους ανθρώπους».

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν, αφορούσαν ολοκληρωμένες λύσεις/υπηρεσίες πάνω στις 5 θεματικές ενότητες που είχαν επιλεγεί:

  • Βιώσιμη κινητικότητα – Μεταφορές
  • Τουρισμός – Πολιτισμός
  • Υγεία – Ευεξία
  • Καθημερινότητα Πολιτών
  • Κτηριακές υποδομές – Ενέργεια

 

Οι προτάσεις των νέων επιστημόνων

Οχτώ προτάσεις ομάδων νέων επιστημόνων διαγωνίστηκαν στο ΙΩΑΝΝΙΝΑ smart city Hackathon 2019 και για τις τρεις καλύτερες είχε οριστεί να βραβευτούν με δώρα (laptops, tablets, κινητά κλπ.) αξίας: 2000 Ευρώ, 1000 Ευρώ και 500 Ευρώ. Τελικά οι προτάσεις που βραβεύτηκαν ήταν τέσσερις καθώς δύο ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση.

1ο βραβείο: Αντρέας Στίρμπου, Οδυσσέας Τσακάι, Κέβιν Τσακάι

Τίτλος εφαρμογής OneAppy – Πλατφόρμα για την δημιουργία εφαρμογών για κινητά και tablets χωρίς τεχνικές γνώσεις

1ο βραβείο: Τσούλος, Ράντογλου, Νταλάκας, Παπαχαραλάμπους

Τίτλος εφαρμογής All-in Ioannina – Πλατφόρμα πληροφόρησης/πρόσβασης των πολιτών για όλες τις εφαρμογές “έξυπνης πόλης”, και τουριστικής προβολής μέσω επαυξημένης πραγματικότητας.

(Στη φωτογραφία του θέματος, είναι οι νικητές του πρώτου βραβείου)

2ο βραβείο: Βασίλης Μπαλάφας, Αλέξανδρος Μόδης

Δημιουργία φορητών αισθητήρων και λογισμικού για την μέτρηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

3ο βραβείο: Κρομμύδας Κωνσταντίνος

Τίτλος εφαρμογής inteRegar– Αυτόνομο σύστημα άρδευσης με την χρήση αισθητήρων ώστε υπάρχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του κάθε πράσινου χώρου.

 

Show Buttons
Hide Buttons