Πρόβα (κακής) συγκυβέρνησης…

Πρόβα (κακής) συγκυβέρνησης…

Έντεκα μήνες πριν τις επόμενες εκλογές για τα όργανα διοίκησής του, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, άλλαξε ηγεσία, το απόγευμα της Τετάρτης, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Για τη συγκρότηση της απελθούσας δια παραιτήσεων διοίκησης και ακριβέστερα του προεδρείου, στις αρχές του 2017, μερικούς μήνες μετά τις εκλογές του Νοέμβρη του 2016, συνεργάστηκαν οι παρατάξεις που κατέλαβαν στις εκλογές, τις θέσεις 2, 3 και 4 (Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών (ΔΕΣΜΗ) Ηπείρου – Λευκάδας (Γιάννης Λυκοτραφίτης) με 16 έδρες, Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου Λευκάδας (Γιώργος Παππάς) με 11 έδρες και ΔΙΑΔΡΑΣΗ (Αλέξανδρος Λάμπρου) με 5 έδρες.

Η συνέργεια του Αλ. Λάμπρου δεν ήταν καν απαραίτητη, γιατί οι άλλες δύο παρατάξεις συμπλήρωναν την οριακή πλειοψηφία ώστε να εκλέξουν προεδρείο. Προέκυψε λοιπόν, μια «τρίχρωμη» διοίκηση, με πολιτικές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο «δεξιός» εταίρος δεν ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο σχήμα διοίκησης, κατά την χθεσινή εκλογή για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Νέος πρόεδρος στο ΤΕΕ/ΤΗ αναλαμβάνει ο Γιώργος Παππάς, σύζυγος της Όλγας Γεροβασίλη. Δεν υφίσταται κανένα ηθικό θέμα, αφού ο άνθρωπος εκλέχτηκε.

 

Η κριτική που άσκησα ωστόσο, από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο δυνάμεων, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώθηκε απόλυτα από την εξέλιξη των πραγμάτων: η τελευταία διετία ήταν το εντυπωσιακά φτωχότερο και λιγότερο παραγωγικό διάστημα του ΤΕΕ/ΤΗ, για τα 15 τουλάχιστον χρόνια που παρακολουθώ δημοσιογραφικά τα θέματα της περιοχής.

Μηδενική παρέμβαση στα θέματα που έτρεξαν, αρμοδιότητας του ΤΕΕ, σχεδόν μηδενικές αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν το δημόσιο διάλογο τα δύο αυτά χρόνια. Αν δεν κάνω τραγικό λάθος, δεν υπήρξε ούτε μία ανακοίνωση – απόφαση του ΤΕΕ για κάποιο σοβαρό θέμα. Αν υπήρξε/-αν, σίγουρα δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού! Αποτέλεσμα οικτρά απογοητευτικό για το θεσμοθετημένο σύμβουλο του κράτους, σε τεχνικά θέματα.

Αυτά τα δύο χρόνια, το Τεχνικό Επιμελητήριο έγινε ένας γραφειοκρατικός φορέας, με έργο αποκλειστικά και μόνο διαχειριστικό.

Μήπως δεν υπήρξαν θέματα για να παρέμβει το ΤΕΕ; Το αντίθετο. Απλά ήταν πολιτική επιλογή η τακτική της σιωπής, της μη άποψης, ακόμα και όταν συζητήθηκαν σοβαρά θέματα, όπως το ζήτημα των υδρογονανθράκων ή των μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, προκειμένου να μη θιγούν οι διάφορες εξουσίες, τοπικά και κεντρικά.

Τι να πει το ΤΕΕ/ΤΗ για τις έρευνες υδρογονανθράκων; Ότι είναι μια διαδικασία που ενέχει κινδύνους για την περιοχή, αν προχωρήσει σε εξορύξεις, όταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χαρακτηρίζουν τα πετρέλαια «εθνική υπόθεση»;

Να βγάλει απόφαση το ΤΕΕ/ΤΗ κατά των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη ΒΙΠΕ, όταν με τις σφραγίδες της πολιτείας προχώρησε η αδειοδότηση των μονάδων;

Ακόμα και για την προβληματική μελέτη της Νιάρχου, πήρε απόφαση το Εμπορικό Επιμελητήριο… όχι όμως, το ΤΕΕ/ΤΗ. Εδώ, θα πήγαιναν κόντρα σε μια άλλη εξουσία, αν έλεγαν πως η μελέτη του δρόμου θα δημιουργήσει προβλήματα, όπως εκφράζοντας προσωπικές απόψεις, είπε το μέλος του ΤΕΕ Κ. Κολοκούρης. Οι απόψεις αυτές έμειναν προσωπικές…

Η μόνη συνεισφορά του ΤΕΕ/ΤΗ αυτή τη διετία, ήταν η συμμετοχή στο έργο αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, η οποία όμως, ξεκίνησε επί ημερών Παπαβρανούση στην προεδρία του ΤΕΕ.

 

Προφανώς και η εικόνα αυτή δεν θα αλλάξει, κατά τον επόμενο ένα χρόνο.

Και θα διαψευστεί στην εκτίμησή του, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιώργος Παπαδιώτης που μου έλεγε πριν δύο χρόνια: «τι φωνάζεις; Έτσι γίνονταν πάντα στο ΤΕΕ…», εννοώντας τη συνεργασία δυνάμεων της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι γίνονταν… όταν η Αριστερά διέθετε μηχανικούς για προέδρους, όπως ο Σταμουλάκης κι ο Παπαβρανούσης. Κι αυτοί συνεργάζονταν με μηχανικούς, όπως ο Παπαδιώτης κι ο Ρεκατσίνας…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons