Πρόγραμμα για 500 ανέργους από τον ΟΑΕΔ στη μαστιζόμενη από την ανεργία Ήπειρο

Πρόγραμμα για 500 ανέργους από τον ΟΑΕΔ στη μαστιζόμενη από την ανεργία Ήπειρο

Ένα νέο Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) πιο συντονισμένο με τις ανάγκες της κοινωνίας, θέλει ο νέος διοικητής του, όπως τόνισε στη διάρκειά της επίσκεψής του στα Γιάννενα την Πέμπτη.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης είναι ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ και την Πέμπτη πραγματοποίησε συναντήσεις με τις περιφερειακές υπηρεσίες του οργανισμού στην Ήπειρο καθώς και με τις τοπικές αρχές.

Το σημαντικότερο νέο από αυτή την επίσκεψη, ήταν η ανακοίνωση ενός προγράμματος απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας που απευθύνεται αποκλειστικά σε 500 ανέργους ανθρώπους από την Ήπειρο, με στόχο να δουλέψουν και να αποκτήσουν εμπειρία για την ένταξής τους, ακολούθως, στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα που θα δουλέψει για την Ήπειρο το επόμενο διάστημα, απευθύνεται σε εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ ηλικίας 18-30, χωρίς να ορίζονται συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προσόντα. Όποιος προλάβει και κάνει αίτηση γρηγορότερα, εντάσσεται στο πρόγραμμα όπως είπε. Η διάρκειά του είναι 7 μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη παρόχου στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού του κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ. 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη εμπειρίας ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες 18 ως 30 ετών, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους προέδρους του παραρτήματος Ηπείρου Λευκάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

«500 άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να δουλέψουν με πλήρη ασφαλιστικά, εισφορές και βασικό μισθό και μπορέσουν να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία. Είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα δείγμα των πολλών δυνατοτήτων που έχει ο ΟΑΕΔ να βοηθήσει περιοχές που μαστίζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας αλλά και να βοηθήσει στην αύξηση των δεικτών απασχόλησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Εξήρε παράλληλα, τις δομές του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα και υπογράμμισε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και με την Περιφέρεια Ηπείρου και στόχος του ΟΑΕΔ είναι να ενδυναμώσει έτι περαιτέρω αυτή τη συνεργασία.

Μιλώντας για τη φιλοσοφία του ΟΑΕΔ, ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να δοθεί έμφαση σε προγράμματα κυρίως του ιδιωτικού τομέα, τα οποία συμφωνούνται και σχεδιάζονται μαζί με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. 

Όπως είπε: «Εμείς θέλουμε να δώσουμε γενικότερα έμφαση σε προγράμματα τα οποία είναι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία δε δίνουν μόνο μια προσωρινή λύση αλλά πραγματικά οδηγούνε στην ένταξη στην αγορά εργασία μακροχρόνια και στην ανέλιξη των εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Θέλουμε συμπράξεις στο τοπικό επίπεδο ώστε να κάνουμε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας γιατί είναι διαφορετικά ανά την Ελλάδα και θέλουμε κυρίως να έλθουμε πιο κοντά στη ζήτηση της αγοράς εργασίας που είναι οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες. Τους μιλάμε θέλουμε να μάθουμε τι χρειάζονται από εμάς ώστε να βοηθήσουμε και αυτούς που ψάχνουνε για δουλειά αλλά και τις επιχειρήσεις  που ψάχνουν για εργαζόμενους. Αυτή η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης είναι το μεγάλο ζητούμε και προσπαθούμε να πετύχουμε».

Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης κάλεσε τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις ανοιχτές προσκλήσεις του ΟΑΕΔ που αυτή τη στιγμή είναι συνολικά 14 και απευθύνονται σε πάνω από 50.000 ανέργους, γιατί όπως είπε μένουν πόροι ανεκμετάλλευτοι, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις. Προανήγγειλε δε τα πιο στοχευμένα προγράμματα τα οποία εκπονεί αυτό το διάστημα ο ΟΑΕΔ, για τον επόμενο χρόνο. 

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε στις δηλώσεις του πως ο αγώνας κατά της ανεργίας είναι διαρκής. ….q Όπως είπε, «Είμαστε από τις περιοχές που έχουμε καταφέρει και είμαστε περίπου στο 16%, έχουμε αγώνα μπροστά μας και στους νέους οι δείκτες είναι ακόμα μεγαλύτεροι» ζήτησε δε να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.

 

Συνάντηση με πρώην εργαζόμενους της SPIDER

Έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, ο κ. Πρωτοψάλτης «έπεσε» πάνω σε πρώην εργαζόμενους της SPIDER και δείχνοντας πως ήταν ενήμερος για το θέμα, είπε πως τυπικά δεν έχει πτωχεύσει η εταιρεία και άρα δε δικαιούται το κράτος να παράσχει το επίδομα αφερρεγγυότητας στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ωστόσο ο κ. Πρωτοψάλτης δεσμεύτηκε στους πρώην εργαζόμενους να εξετάσει την περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους. 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons