Πρώτη προεκλογική ομιλία Μπέγκα: Με αιχμές, απολογισμό και δεσμεύσεις… (βίντεο)

Πρώτη προεκλογική ομιλία Μπέγκα: Με αιχμές, απολογισμό και δεσμεύσεις… (βίντεο)

Αιχμές κατά του Μωυσή Ελισάφ και του Φίλιππα Φίλιου διαπερνούσαν μεγάλο μέρος του κειμένου που ανέγνωσε, ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, μελών και φίλων της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», ο επικεφαλής της παράταξης, απερχόμενος Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, το πρωί της Κυριακής – εδώ άλλο ρεπορτάζ.

Ήταν η ολομέλεια της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», στο ξενοδοχείο Du lac, με την οποία δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου για την παράταξη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, με το στοίχημα της επανεκλογής να μπαίνει από καλή θέση αφετηρίας για την δημοτική αρχή.

«Είμαστε η συνέχεια και η ανατροπή. Είμαστε το ποιοτικό άλμα που έπρεπε να κάνει η παράταξη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του.

Ωστόσο, πέρα από απολογισμό και παρουσίαση προγραμματικών προτάσεων για την επόμενη τετραετία, ο Θωμάς Μπέγκας έκανε έμμεσες αλλά σαφείς αναφορές στον έναν μόνο εκ των αντιπάλων του, Μωυσή Ελισάφ αλλά και τον σύμμαχό αυτού, πρώην Δήμαρχο Ιωαννιτών, Φίλιππα Φίλιο, τη θητεία του οποίου επέκρινε, παρ’ ότι και ο ίδιος υπήρξε μέλος της, από το 2010 ως το 2014!

Από την αρχή της ομιλίας του ακόμα, ο κ. Μπέγκας έδειξε πως εννοεί τον… πολιτικό πολιτισμό. Είπε χαρακτηριστικά: «Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» εκλέγει Δήμαρχο σε αυτή την πόλη και δε μπορεί να συμβεί το αντίστροφο. Δε φτιάχνουν Δήμαρχο οι παρατάξεις. Οι παρατάξεις επιλέγουν και ο λαός εγκρίνει… Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» είναι σήμερα παρούσα κι όποιος λείπει, όποιος διάλεξε να φτιάξει παρατάξεις για να ικανοποιήσει το εγώ του, πρέπει να καταλάβει ότι η ιστορία δε γυρίζει πίσω. Ότι την ιστορία του Δήμου, τη φτιάχνουν μόνο οι δημότες με την ψήφο τους στην κάλπη».

Για τον Φίλιππα Φίλιο, σημείωσε ακολούθως απαντώντας στο ερώτημα: «ποια πόλη παραλάβαμε και ποια πόλη παραδίδουμε»: «Το 2014 παρέλαβα κι εσείς μαζί, μια πόλη μονότονη, μια πόλη σε αναπτυξιακή αμηχανία, έναν Δήμο που είχε καταφέρει να φέρει την ηθική στο προσκήνιο, όχι όμως και τη μεγάλη αλλαγή που είχε ανάγκη ο τόπος. Όλοι είχαμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε…».

Για το 2014 έγινε όπως είπε, το «επαναστατικό»: ένωση δυνάμεων, εμπιστοσύνη στο ταλέντο όλων, μετάβαση από την ενός ανδρός αρχή στην απόλυτη δημοκρατία. «Η απόλυτη δημοκρατία και η απόλυτη ισότητα είναι εδώ χάρη σε μας» τόνισε, σε μια ακόμα αιχμή κατά του προκατόχου του. «Δεν πάσχω από σύνδρομο του θεού. Γοητεύομαι από το σύνδρομο του λαού» πρόσθεσε για να τεκμηριώσει τα περί απόλυτης δημοκρατίας.

Απολογισμός

Αναφορές στον απολογισμό του Θωμά Μπέγκα αφορούσαν τα εξής:

  • 40 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων σε όλο τον οικιστικό ιστό του Δήμου
  • Κοινωνική πολιτική: «σηκώσαμε δυσανάλογο βάρος σε πολλές περιπτώσεις αλλά τι να κάνουμε; Να αφήσουμε πίσω τους αδύναμους;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
  • Ο πολιτισμός είναι ύψιστο αγαθό είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και σημείωσε: «Πώς να κρυφτεί η αλήθεια ότι η πόλη διεκδίκησε στα ίσα και με το σπαθί της και παραλίγο να τα καταφέρει, να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης; Ο αγώνας έχει και ήττες, ακόμα και άδικες όπως αυτή»… Εδώ άφησε μια ακόμα αιχμή για τους αντιπάλους του, από την Κεντροαριστερά: «Κάποιοι άλλοι την ήττα τους την κρατάνε μέσα τους σαν οργή και σαν αφορμή και κίνητρο για να τιμωρήσουν την κοινωνία».
  • «Υπήρχε το αεροδρόμιο, χωρίς αεροπλάνα όταν συννέφιαζε» τόνισε σε ένα ακόμα σημείο ο κ. Μπέγκας, για να προσθέσει πως «ούτε οι κερδοσκόποι της Fraport δεν το ήθελαν»… εκτίμηση πέρα για πέρα αναληθής, αν όχι ψευδής, καθώς δεν ήταν το ενδιαφέρον της Γερμανικής εταιρείας αυτό που μοίρασε τα αεροδρόμια σε ενδιαφέροντα και μη, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, το 2013… Έκανε λόγο μιλώντας για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, για μια «πλατιά συμμαχία δυνάμεων, όχι όλων, αλλά αυτοί κυρώνονται σε άλλη κάλπη…» σε μια προσεκτική αιχμή κατά των τοπικών κυβερνητικών δυνάμεων, με τις οποίες δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου.

 

Προγραμματισμός

«Όσα προγραμματίζουμε, θα κάνουν τούτα τα σπουδαία επιτεύγματα να δείχνουν μικρά» τόνισε ακολούθως, αναφερόμενος στον προγραμματισμό έργων και δράσεων για την επόμενη τετραετία. «Εξυγιάναμε, εξοικονομήσαμε, δημοπρατήσαμε, συμβασιοποιήσαμε και τώρα υλοποιούμε σημαντικά έργα στο Δήμο Ιωαννιτών» πρόσθεσε.

Μίλησε για τις ώριμες μελέτες από το ΕΣΠΑ που αφορούν την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης από το Μάτσικα ως το Πέραμα, με πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, για τα Πολιτιστικά Πάρκα σε Κάστρο και πρώην Στρατιωτικές φυλακές, για την ανάπλαση κεντρικής πλατείας «για να αποκτήσουν τα Γιάννενα ακόμα ένα σημείο αναφοράς» όπως είπε, μελέτες για να γίνουν τα Γιάννενα μια πρότυπη πόλη, σε επίπεδο βιώσιμης κινητικότητας.

Η σύγκλιση των δημοτικών ενοτήτων είναι κεντρικός στόχος επίσης. «Ισόρροπη ανάπτυξη, δέσμευση προς όλα τα διαμερίσματα του Δήμου μας, όσοι επενδύουν στο διχασμό, θα αποτύχουν» σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην επομένη των εκλογών με την απλή αναλογική, τόνισε: «Δε θα πούμε εμείς στο λαό ποιους θα εκλέξει. Ο λαός θα πει με ποιους θα συνεργαστούμε. Εμείς είμαστε «ενότητα πολιτών» και το εννοούμε. Δε θα γίνουμε ποτέ ενότητα συμφερόντων…».

«Με την αλήθεια του έργου μας και με το χέρι στην καρδιά» δήλωσε έτοιμος, καταλήγοντας στην ομιλία του, να επιδιώξει με την παράταξη την επανεκλογή του.

Show Buttons
Hide Buttons