«Πυρά» της ΝΔ για την αύξηση στα τέλη των διοδίων της Εγνατίας

«Πυρά» της ΝΔ για την αύξηση στα τέλη των διοδίων της Εγνατίας

Η κυβέρνηση αυξάνει μέχρι και δυόμιση φορές τα διόδια της Εγνατίας, δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Καραμανλή έχει ως εξής: «Η διγλωσσία και η ανικανότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε ό,τι αφορά τα διόδια. Από το “Δεν Πληρώνω” ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ως κυβέρνηση -εν μια νυκτί- στην αύξηση των διοδίων της Εγνατίας από 66% εώς και 150%, όπως συμβαίνει στο σταθμό των Μαλγάρων, όπου το τίμημα από 1,20 ευρώ θα εκτιναχθεί στα 3 ευρώ.

Από το “όλοι να διέρχονται ελεύθερα” υπερδιπλασίασε τις τιμές στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι ένας οδηγός που διανύει τη διαδρομή Πτολεμαΐδα – Χρυσούπολη, να καταβάλλει στο εξής 15,51 ευρώ από 8,40 που πλήρωνε μέχρι σήμερα. Κι όλα αυτά, σε έναν αυτοκινητόδρομο που είναι ήδη κατασκευασμένος από ευρωπαϊκούς κι εθνικούς πόρους κι όχι από ιδιώτες. Έναν αυτοκινητόδρομο, του οποίου η κυβέρνηση αυξάνει τα διόδια σε τέτοιο βαθμό που θα δικαιολογούνταν μόνο αν χρηματοδοτούνταν η κατασκευή του έργου από την αρχή.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δώρο στον υποψήφιο παραχωρησιούχο. Και δεν σταματά εκεί, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να προβεί και σε νέες αυξήσεις των διοδίων μελλοντικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από τον βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Γιόγιακα που έκανε την ακόλουθη δήλωση για την αύξηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό: «Και στο θέμα των διοδίων η κυβέρνηση κάνει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση. Με την υπερβολική αύξηση των διοδίων της Εγνατίας “κλείνει το μάτι” προς τον μελλοντικό παραχωρησιούχο στέλνοντας τον λογαριασμό σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ένας ακόμα άδικος λογαριασμός, αφού πρόκειται για έργο που κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκή κι εθνική χρηματοδότηση αλλά κι ένας «φουσκωμένος» λογαριασμός καθώς το ύψος των αυξήσεων ξεκινά από 67% – όπως διαμορφώνεται η τιμή στην Τύρια – ως και 150%. Στηρίζω την αναλογική τιμολόγηση των διοδίων με σοβαρές εκπτώσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς και για συμπολίτες μας που μετακινούνται τακτικά για την εργασία τους μέσω της Εγνατίας».

Τέλος, ο πρώην βουλευτής και πρώην Υπουργός της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του:

«1. Ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ πολέμησαν λυσσαλέα, με κάθε τρόπο, σε κάθε βήμα, τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν χάρη σε αυτές τις συμβάσεις. Έταζαν διάλυση των συμβάσεων παραχώρησης. Ως Κυβέρνηση, λησμονώντας όλα όσα υποστήριζαν, προχωρούν μία νέα σύμβαση παραχώρησης, της Εγνατίας οδού (Απόφαση 63/2017 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής).

2. Υποσχέθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο την κατάργηση των σταθμών διοδίων. Έπραξαν το αντίθετο επιβάλλοντας, το 2017, διόδια σε νέους σταθμούς (ΦΕΚ 4156Β’/2017).

3. Δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Ξεπερνώντας κάθε όριο λαϊκισμού και υποκρισίας ανακοίνωσαν, τον Δεκέμβριο 2017, ότι οι κάτοικοι μόνον ορισμένων (!) Δήμων, δεν θα κατέβαλαν διόδια όταν κινούνταν επί της Εγνατίας οδού! Έτσι, επελέγησαν μόνον οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου στην Ήπειρο, οι οποίοι –εάν εγγράφονταν σε κατάλογο του Υπ. Υποδομών– δεν θα κατέβαλαν διόδια κινούμενοι από την περιοχή τους προς (και από) τα Ιωάννινα. Ο Γιαννιώτης που κατευθύνεται στην Ηγουμενίτσα καταβάλει διόδια, ο Θεσπρωτός που ταξιδεύει προς Ιωάννινα δεν καταβάλει! Ουδείς γνωρίζει τα κριτήρια, που πρυτάνευσαν για την έκδοση τέτοιων γελοίων, και οπωσδήποτε αντισυνταγματικών, Αποφάσεων, ούτε βέβαια είχε εκπονηθεί κάποια σχετική μελέτη. Μόνα κριτήρια ο άκρατος λαϊκισμός, η πολιτική κουτοπονηριά και υποκρισία. Αυτή είναι η εφαρμογή αριστερής πολιτικής στην πράξη.

4. Καθώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ήταν απολύτως βέβαιο, όπως ρητά τονίζαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί αυτή η προκλητικά αδικαιολόγητη, άδικη και εντελώς αστήρικτη Απόφαση.

5. Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σχεδόν διπλασιασμό (αύξηση 70%) της τιμής των διοδίων της Εγνατίας. Παράλληλα, καταργεί κάθε προσωρινή (όπως η ίδια την ονομάζει), απαλλαγή καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία και στους καθέτους άξονες αυτής! (ΦΕΚ 2090Β’/2018)».

Η λύση για τους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας οδού, είναι να εφαρμοστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, με διαλειτουργικότητα και σημαντική έκπτωση προς τους τακτικούς χρήστες, καταλήγει ο πρώην Υπουργός επαναλαμβάνοντας πως τη σχετική εντολή είχε δώσει, ως αναπληρωτής Υπουργός, τον Μάρτιο 2013. 

Show Buttons
Hide Buttons