«Πόλεμος» για τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

«Πόλεμος» για τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Σε οργάνωση του αγώνα όλων των γιατρών για ένα σύγχρονο, καθολικό και αποκλειστικά δωρεάν σύστημα Υγείας καλεί όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (πρόσκειται στο ΚΚΕ), σχολιάζοντας τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 16/10 ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για τη λειτουργία του ΕΣΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ιατρική εκπαίδευση και την αξιολόγηση των γιατρών.

Οι προτάσεις του ΠΙΣ μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τη συνένωση τμημάτων και κλινικών, τη συγχώνευση νοσοκομείων, τη σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, τη πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς.

«Οι παραπάνω προτάσεις δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ η οποία πρόσκειται στη ΝΔ. Οι «ρηξικέλευθες» δήθεν προτάσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας και να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Η ηγετική ομάδα στον ΠΙΣ, σε ρόλο λαγού της στρατηγικής για Νοσοκομεία- Επιχειρήσεις» σημειώνει η ΔΗΠΑΚ στην ανακοίνωσή της τονίζοντας πως η πρόταση

  • Eνισχύει την κυβέρνηση για να…συνεχίσει το αντιδραστικό έργο για την εμβάθυνση στη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες. 
  • Οδηγεί στον εγκλωβισμό για την επιλογή του «περιτυλίγματος» που θα «σερβιριστεί» το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο. 

«Οι προτάσεις τους αντιστοιχούν με την επιχειρηματική λειτουργία των «δημόσιων» νοσοκομείων με εργαζόμενους που θα «κοστίζουν» φτηνά, με γιατρούς που ο μισθός τους, η εργασία τους και η εξέλιξή τους θα εξαρτώνται ανάλογα με τα έσοδα που διασφαλίζουν στο νοσοκομείο από τους πελάτες – ασθενείς, από την εφαρμογή των διαφόρων θεραπευτικών και διαγνωστικών «πρωτοκόλλων» που έχουν ως το κριτήριο πόσο πιο φτηνά θα στοιχίζει η θεραπεία – αποκατάσταση του ασθενή» υποστηρίζει η ΔΗΠΑΚ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δεν ξεχνάμε ότι και με την πολιτική υγείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ… στεριώθηκαν βαθύτερα τα θεμέλια και στα Γιάννενα για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η  διαφήμιση της διοίκησης του ΠΓΝΙ, που επιλέχθηκε στα νοσοκομεία λαγούς βαθύτερης επιχειρηματικής δράσης, για τις νέες υποδομές, το νέο εξοπλισμό κλπ είναι παραπλανητική γιατί δεν θα αξιοποιηθούν για τη δωρεάν και ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα των λαϊκών στρωμάτων αλλά για τα τουριστικά πακέτα. Τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε το νοσοκομείο ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ. Στη συνάντηση με τον σύλλογο εργαζομένων του ΠΓΝΙ, ανάμεσα στα άλλα ενημέρωσε ότι θα προχωρήσουν «όσο πιο άμεσα γίνεται» η ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού στο ΠΓΝΙ. Για το σκοπό αυτό θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Γίνεται κατανοητό ότι οι προηγούμενοι… παραδίνουν στους νέους ….πιο επεξεργασμένη και έτοιμη την εξυπηρέτηση της ίδιας στρατηγικής με διαφορετικό καπετάνιο».

    

Show Buttons
Hide Buttons