Πώς άναψε ο πόλεμος των «φετάδων»;

Πώς άναψε ο πόλεμος των «φετάδων»;

Και ξαφνικά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) που επί σχεδόν πέντε χρόνια, σκόπιμα κωλυσιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτρέποντας τη θεσμοθέτησή της και που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως υποσχεθεί ότι θα συστήσει… έγινε πολύφερνη νύφη για τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή φέτας.

Το… θέατρο των τελευταίων «μαχών» γύρω από την επικράτηση στο χώρο της «φετοπαραγωγικής» βιομηχανίας παίχτηκε τις τελευταίες ώρες στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λάρισα.

Εκεί ο Μιχάλης Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.» (ΤΥΡΑΣ) (φέτα Όλυμπος), ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ypaithros.gr, είχε επιτεθεί κατά πάντων: έκρινε ως αναποτελεσματικό το Γιάννη Βιτάλη, αντιπρόεδρο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» για τη μη θεσμοθέτηση της Διεπαγγελματικής (!), σα να ήταν αυτός που έπρεπε να νομοθετήσει… απάντησε στις κατά καιρούς βολές του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή φέτας, και εμφανίστηκε ως ο άνθρωπος που θα σώσει την ελληνική κτηνοτροφία…

 

Η σχέση με τον Περιφερειάρχη

Σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη κόντρα του κ. Σαράντη με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, η αρχή της τοποθετείται στις δημόσιες δηλώσεις του τελευταίου, με τις οποίες περιέγραφε τις παράνομες διαδρομές του εισαγόμενου γάλακτος, μέσα από πόλεις του εξωτερικού ως τις αποθήκες ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών που παράγουν φέτα, και την εξάγουν σε εξευτελιστικές τιμές… Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, προ διετίας περίπου, ο κ. Σαράντης στη συνέντευξή του απαντά στον «απίστευτο Περιφερειάρχη» που είπε τότε το περίφημο… «βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»…

Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο αντρών δεν ήταν πάντα κακές. Θυμίζουμε πως το 2012, κατά τη διαδικασία πώλησης από την ΑΤΕ της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» στη εταιρεία Strategic Initiatives, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τάσσονταν υπέρ της πώλησης της βιομηχανίας στους «Σαράντηδες» και μάλιστα, το είχε δηλώσει και ευθέως στους ανθρώπους της Strategic Initiatives, κατά τις πρώτες συναντήσεις μαζί τους, εκείνη την εποχή κι αφού τέλειωσε η ιδιωτικοποίηση.

Στη φάση αυτή, ο κ. Καχριμάνης «φωτογραφίζει» την ΤΥΡΑΣ ως την εταιρεία που εισάγει και ελληνοποιεί παράνομα γάλα για την παραγωγή φέτας, χωρίς ασφαλώς να αναφερθεί ποτέ ονομαστικά σε αυτήν, αφού δε μπορεί να έχει ακλόνητα στοιχεία.

 

Η διεπαγγελματική

Το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Σαράντη για την προεδρία της Διεπαγγελματικής μπορεί να δικαιολογείται από την πρόθεσή του να ελέγξει τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο νέος φορέας.

Απέναντί του θα βρει ωστόσο το Γιάννη Βιτάλη της «ΔΩΔΩΝΗ», ο οποίος έχει δώσει την δική του μάχη αυτά τα χρόνια, για να συγκροτηθεί η ΔΟΦ και έχει καθώς φάνηκε από το σημερινό δελτίο τύπου, τις κυβερνητικές «πλάτες» για να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Αυτό που μένει να φανεί είναι κατ’ αρχάς αν θα πέσει μέσα στην πρόβλεψη του χρονοδιαγράμματος που ρισκάρει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και πρωτίστως, αν η Διεπαγγελματική θα κατορθώσει να επιτελέσει τον ελεγκτικό της ρόλο και να διαφυλάξει το λευκό «θησαυρό» που λέγεται φέτα. Για να γίνει αυτό, δεν αρκεί προφανώς ένας άνθρωπος: απαιτείται η βούληση της πολιτείας και ο κοινός αγώνας εκείνων των παραγωγών και των εταιρειών που θέλουν να «παίξουν» τίμια. Αυτοί όντως, είναι τα… «πρόβατα»… της ιστορίας.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons