Πώς θα αναβιώσει το ιστορικό Σούλι;

Πώς θα αναβιώσει το ιστορικό Σούλι;

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκε τις ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τις παρεμβάσεις ανάδειξης του ξεχασμένου εδώ και χρόνια, ιστορικού χώρου του Σουλίου, η πρώην Δήμαρχος Σουλίου και νυν αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση.

Συνδέοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης με το χρόνο εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε μετά από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου πως η κυβέρνηση θα αναλάβει μια ουσιαστική πρωτοβουλία ανάδειξης του ιστορικού Σουλίου από κοινού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Σε δηλώσεις της, η πρώην Δήμαρχος Σουλίου αναφέρθηκε στο ιστορικό των μέχρι σήμερα ενεργειών και των παρεμβάσεων, τονίζοντας πως πρόθεση όλων στο εξής πρέπει να είναι η σύνδεση των ιστορικών μνημείων της περιοχής με τα μονοπάτια των Σουλιωτών.

«Γινόταν προσπάθειες αλλά δεν έφταναν και μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της χώρας μας, έμειναν σε κατάσταση μαρασμού, με τις λιθοσωριές από τα σπίτια των ηρωικών Σουλιωτών να είναι εκεί…» σημείωσε η κ. Μπραΐμη.

Όπως εξήγησε το χωροταξικό του Σουλίου εγκρίθηκε το 2010 από το Υπ. Πολιτισμού και κυρίως από το Δήμο Σουλίου, γίνονταν προσπάθειες αλλά όχι αυτό που έπρεπε και χωρίς να αρκούν.

«Αυτή τη φορά με την επίσκεψη της Υπουργού φαίνεται ότι μπαίνουμε σε πολύ καλό δρόμο και αν η επέτειος των 200 χρόνων είναι η αφορμή, καλοδεχούμενη, γιατί θα γίνουν πέραν των σημειακών παρεμβάσεων, μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάδειξης ώστε να γίνει επισκέψιμος ο χώρος και να αποδοθούν τα δέοντα στους προγόνους μας» σημείωσε.

 

Τι έγινε ως τώρα

Το βουλευτήριο Σουλιωτών ο χώρος που πραγματοποιούνται και σήμερα όπως και στο παρελθόν εκδηλώσεις, είχε αποκατασταθεί πριν από χρόνια.

Μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου πριν από ένα χρόνο, είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το θέμα της προσβασιμότητας από την Αγία Κυριακή ως τους Κουκλιούς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εξασφαλίστηκαν χρήματα για την οικία Μπούση πάνω από Κοινοτικό γραφείο αλλά και για τα πηγάδια του Σουλίου ο δρόμος ολοκληρώνεται σχεδόν. Σήμερα, έχει δημοπρατηθεί η οικία Μπούση και έπονται τα Πηγάδια αφού βρέθηκε λύση μεταξύ μηχανικών και αρχαιολόγων. Τα Πηγάδια είναι βασικό κομμάτι της ζωής των Σουλιωτικών φαρών, όπως εξήγησε η κ. Μπραΐμη. Ο Δήμος Σουλίου είχε εντάξει στο πρόγραμμα Leader και τους μύλους του Σουλίου.

«Το σκεπτικό είναι να συνδεθούν τα ιστορικά μνημεία με τα μονοπάτια των Σουλιωτών, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να τα επισκέπτεται πιο εύκολα» είπε η κ. Μπραΐμη.

Υπάρχει μια προμελέτη για το Κάστρο της Κάφιας, που έχει περάσει από το ΚΑΣ και προβλέπονται στερεώσεις, για το ίδιο ήδη η Περιφέρεια έχει στείλει σε ειδικό γραφείο να δει από τις αποτυπώσεις των σπιτιών ώστε σε κάποια από τα ιστορικά σπίτια να γίνουν στερεώσεις, ο Δήμος στο πρόγραμμα για την ανάδειξη του Αχέροντα έχεις μελέτες για τα μονοπάτια, και υπάρχει τέλος και προμελέτη για τη γέφυρα του Ντάλα.

Η κ. Μπραΐμη πρότεινε ενόψει του 2021, να προγραμματιστεί ένα συνέδριο στον ιστορικό χώρο, ακόμα και αν δεν υπάρχει κατάλληλος στεγασμένος χώρος για το σκοπό αυτό.

Show Buttons
Hide Buttons