Ριζόπουλος στην Πρέβεζα: Με Καρυωτάκη και greek kamaki…

Ριζόπουλος στην Πρέβεζα: Με Καρυωτάκη και greek kamaki…

Με Καρυωτάκη, τον ποιητή που συνέδεσε τη όνομά του με την Πρέβεζα λόγω του τραγικού τέλος που έδωσε στη ζωή του μένοντας στην Ηπειρωτική πόλη, έκλεισε την ομιλία του ο Σπύρος Ριζόπουλος το απόγευμα της Τετάρτης, στην γεμάτη από κόσμο Θεοφάνειο αίθουσα.

Ήταν ο τρίτος μεγάλος σταθμός του οδοιπορικού του στην Ήπειρο μετά τα Γιάννενα και την Άρτα και ο επικοινωνιολόγος που επιθυμεί να κατέλθει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, μίλησε στους πολίτες της Πρέβεζας με θέμα την πραγματική Τουριστική Ανάπτυξη, όπως την οραματίζεται ο ίδιος. Τον ομιλητή προσφώνησαν ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Την ομιλία του κ. Ριζόπουλου διαπερνούσε ένα έντονο στοιχείο κριτικής στα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής πάνω σε αυτόν τον τομέα αρμοδιότητας που η ίδια εμφανίζει ως πετυχημένο πεδίο άσκησης πολιτικής, γι’ αυτό και η ειρωνεία στον τίτλο της ομιλίας του με την παραφρασμένη αναφορά στο τραγούδι «Do you like madmazel the Greece?»…

«Σύγχρονη τουριστική πολιτική ή δράσεις που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’80;». Αυτό ήταν το μήνυμα της ομιλίας Ριζόπουλου στην Πρέβεζα, αν και στην ίδια ομιλία χώρεσε και μια αναφορά στην εξωτερική πολιτική και στο Τσάμικο, για το οποίο ζήτησε παρέμβαση από τους τοπικούς ταγούς ώστε να μην επιτραπεί η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, αν δε διασφαλιστεί η ελληνική μειονότητα.

«Τα ταξίδια στις εκθέσεις είναι ματαιοπονία αν δεν εκπονηθεί μια στρατηγική που θα αναγνωρίζει χώρες-στόχους, επιθυμητά κοινά και βεβαίως τις δικές μας δυνατότητες προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μην «ξεβραστούν» χωρίς να έχουν τι να κάνουν στην Ήπειρο αλλά πραγματικά να μπορούν να δαπανήσουν χρήμα απολαμβάνοντας τις υπηρεσίες που μπορούμε να τους προσφέρουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ λίγο πριν είχε τονίσει πως η Πρέβεζα του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, «έχει μετατραπεί σε πέρασμα για άλλα μέρη και δεν προκαλεί ως προορισμός κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Παράλληλα, ο κ. Ριζόπουλος αμφισβήτησε με αριθμούς την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προώθησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου και έκανε λόγο για μετριότητα. «Στην Ήπειρο, από τα περίπου τριάντα εκατομμύρια τουρίστες, κατέληξαν μόλις οι 713.400 και αυτό όχι απλά κάποιους τους ικανοποιεί, αλλά μας λένε και με ύφος πολλών καρδιναλίων ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την θλιβερή πραγματικότητα, να μη ζητάμε κάτι παραπάνω» είπε.

Η ομιλία στο βασικό κορμό της, περιεστράφη γύρω από την ιδέα της περιφερειακότητας που αναπτύσσει εδώ και καιρό ο κ. Ριζόπουλος εντάσσοντας σε αυτήν τις προτάσεις του για το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει να φέρει στην Ήπειρο. Την ίδια ώρα, όμως, μιλά και με καινοτόμες προτάσεις όπως είναι η δημιουργία αεροδρομίου στη Φιλιππιάδα την πατρότητα της οποίας απέδωσε δίκαια στο Νίκο Γκόντα. Μια τέτοια κίνηση σημείωσε, δεν σημαίνει ότι το υπάρχον αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα χάσει τη θέση του αλλά από την άλλη τόνισε, «δεν μπορούμε και να στρουθοκαμηλίζουμε. Η αποτυχία ένταξης του αεροδρομίου στο πακέτο παραχώρησης, έχει οδηγήσει στις εικόνες ντροπής όπου επιβάτες βάζουν τα κλάματα γιατί τα αεροπλάνα δεν μπορούν να προσεγγίσουν λόγω βροχής ή ομίχλης». Εδώ προφανώς υπάρχει αντιπολιτευτική υπερβολή… γιατί τα προβλήματα του τοπικού αεροδρομίου προϋπήρχαν της Fraport… Γιατί προτείνεται η Φιλιππιάδα; Μα γιατί η περιοχή, όπως και όλος ο δήμος Ζηρού αποτελεί τον αυχένα που ενώνει την παραλία με την ενδοχώρα.

Στο σημείο αυτό άρχισε να αναπτύσσει με συγκεκριμένες προτάσεις το σχέδιό του για την Ήπειρο και την Πρέβεζα:

  • η παραλία της Ηπείρου πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ενιαίος τουριστικός προορισμός
  • δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής που θα ξεκινά από το νεκρομαντείο στον Αχέροντα και τη Δωδώνη και θα καταλήγει στο Ζάλογγο και τη Νικόπολη
  • ενσωμάτωση της οικολογικής διάστασης σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια
  • Δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών και ο στρατηγικός ρόλος του Δήμου Ζηρού. Μιλάει για τρία είδη συγκοινωνιών: Χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες

Τέλος, ο κ. Ριζόπουλος έκλεισε την ομιλία του παρακινώντας τον κόσμο για ενεργότερη συμμετοχή στα κοινά, μιλώντας για το στρατηγικό του προεκλογικό σχέδιο: α) κοινωνική διαβούλευση σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και εξωστρέφεια. Είπε ανάμεσα στα άλλα: «Πρέπει στην Ήπειρο να αρχίσουμε να μιλάμε. Παρακινείστε τους ανθρώπους γύρω σας που είναι μέλη της σιωπηλής πλειοψηφίας. Μην εκχωρείτε το δικαίωμα εκπροσώπησής σας σε εκείνους που πάνε να ψηφίσουν. Με αποχή στο 40% και λευκά-άκυρα στο 8%, η Ήπειρος κυβερνάται σήμερα από το 25%. Δεύτερον, να θέτουμε ερωτήματα. Ένας τρόπος υπάρχει για να ξεμπροστιαστεί η κλίκα των πολιτικά ξεπεσμένων. Κάντε τους ερωτήσεις, απαιτείστε συγκεκριμένες απαντήσεις με σχέδιο δράσης βασισμένο σε χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία. Αρκετά πια με τα κούφια πολιτικάντικα λόγια που δεν αγγίζουν κανέναν».

Show Buttons
Hide Buttons