Σαν παλιό σινεμά…

Σαν παλιό σινεμά…

Άρχισε η φετινή λειτουργία του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο προαύλιο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» στα Παλαιά Σφαγεία .

Οι προβολές που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου (31/8), γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 9:30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελληνικές και ξένες ταινίες με ποικίλη θεματογραφία από γνωστούς και άγνωστους σκηνοθέτες (22 προβολές). Όλοι εσείς λοιπόν – σινεφίλ και μη- που συνδυάζετε το καλοκαίρι με το θερινό σινεμά, απολαύστε το ειδυλλιακά πλάι στα νερά της λίμνης, κι αν είστε τυχεροί, παρέα με το καθρέφτισμα του γεμάτου Αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Κάτι που εμείς οι παλιότεροι βιώναμε στο μαγαζί του «Ντενεκέ», του γνωστού «γκαβογιάννη» (Γιάννης Μακρής), στην άλλη πλευρά της λίμνης, στο Μώλο, που έφερνε Καραγκιόζη (ο σημερινός «Μακρής»).

Κι από κοντά η θρυλική «Γαρούφω», γυναίκα του «Κωτσιομακρή» (αδερφός του Γιάννη) να σερβίρει «γλυκό του κουταλιού» και «υποβρύχιο» στο καφενείο που ήταν δίπλα απ’ το σημερινό «Διεθνές», από ένα κουτάλι παρακαλώ που το ’γλειφε σε κάθε παραγγελία! Να φανταστείτε ότι η πόλη είχε κάποτε τέσσερα θερινά σινεμά -όλα γύρω απ’ την πλατεία- ενώ τα τελευταία πολλά χρόνια ούτε ένα.

Θερινό «Παλλάδιο» (σημερινό parking του ομώνυμου ξενοδοχείου), θερινός «Ορφέας» (σημερινό parking του ξενοδοχείου «Olympic», πρώην θρυλικό ουζερί «Τσοκάνης»), «Έσπερος» (σημερινό «Δικαστικό Μέγαρο»), θερινή «Τιτάνια» (σημερινό μέγαρο «Ρώυμπα», μαγαζί «Γρηγόρης»), ήταν μέρος της ζωντανής ιστορίας της πόλης.

Είναι ευχάριστο που η περσινή πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου για τη λειτουργία Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου συνεχίζεται και φέτος και μακάρι και κάθε καλοκαίρι, από οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή, γιατί έτσι ζωντανεύει και πλουτίζεται η πόλη.

Κι επειδή μιλάμε για τα Γιάννενα, όπου οι καλοκαιρινές μπόρες είναι συνυφασμένες με την καθημερινότητά μας, ενημερώνουμε ότι ελήφθη ειδική μέριμνα, ώστε κανένα καιρικό φαινόμενο να μη σταθεί εμπόδιο στο να απολαύσετε μια ταινία που σας ενδιαφέρει και γι’ αυτό τον λόγο σε περίπτωση που ο καιρός δεν επιτρέπει την εξωτερική προβολή, το σκηνικό θα μεταφερθεί στην εσωτερική αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, πάντα βέβαια ακολουθώντας, σε κάθε περίπτωση, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το παράξενο φετινό καλοκαίρι.

Καλές θερινές παραστάσεις λοιπόν και… καλό καλοκαίρι…

Από τη στήλη «Ο αλιεύς»

Γράφει ο Γρηγόριος Φαρμάκης

Show Buttons
Hide Buttons