Σε καλό κλίμα συνάντηση Χαρίτση και με τους Δημάρχους

Σε καλό κλίμα συνάντηση Χαρίτση και με τους Δημάρχους

Οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές που απαιτούνται στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων καθώς και όλα τα ανοιχτά θέματα θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, έγινε αποδεκτή η πρόταση Γ. Πατούλη για σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών και στελεχών του ΥΠΕΣ

Την ανάγκη επανεκκίνησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το υπουργείο προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, υπογράμμισε στην αρχική του εισήγηση ο κ. Πατούλης. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, πρόταση που έγινε δεκτή από τον υπουργό.

Ειδικότερα, διατύπωσε το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού προκειμένου, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικής διακυβέρνησης και να μπουν οι τοπικές κοινωνίες σε τροχιά ανάπτυξης.

Έμφαση έδωσε στα ζήτημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης κυρίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι «αφυδατωμένη» από προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία νευραλγικών δομών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση τακτοποίησή τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά: « Οι Δήμοι έχουν ώριμες μελέτες για νέες δομές αλλά οι Περιφέρειες δεν τις χρηματοδοτούν, με συνέπεια να μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών πολλά παιδιά, κάτι που είναι απαράδεκτο».

 

Οι δεσμεύσεις Χαρίτση

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση νέων δομών βρεφονηπιακών σταθμών μέσω των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» ενώ προανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού για τη πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 118 σε αριθμό, σε απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Σε αυτό το σημείο ζήτησε από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού να ενημερώσουν άμεσα το υπουργείο για τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό.

Παράλληλα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων και επισήμανε τη βούληση του να δρομολογηθούν δράσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα.

Όπως υπογράμμισε στόχος είναι να βρεθούν λύσεις για όλες τις παθογένειες που υπάρχουν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με έμφαση τις δυσλειτουργίες που έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του νόμου Κλεισθένη, ο οποίος, όπως ανέφερε, αντί να ενισχύει την τοπική διακυβέρνηση προωθεί την ετεροδιοίκηση. «Θα περιμένουμε να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του υπουργού γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να χάσει άλλο χρόνο» τόνισε.

Show Buttons
Hide Buttons