Σε στάση αναμονής για το προσφυγικό – ενόψει Μηταράκη – ο Δήμος Ιωαννιτών

Σε στάση αναμονής για το προσφυγικό – ενόψει Μηταράκη – ο Δήμος Ιωαννιτών

Μια σειρά από θέματα – καθ’ ότι πέρασαν τρεις εβδομάδες από την τελευταία συνεδρίαση του σώματος – τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα ήταν κι αυτή την φορά το προσφυγικό, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο ανέρχεται στους 3.900. Στο Κέντρο του Κατσικά φιλοξενούνται 1.173 άτομα ενώ σε διαμερίσματα και ξενώνες, στα όρια του Δήμου, φιλοξενούνται άλλα 1.000 άτομα.

Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι πέρα από την ισοκατανομή μεταξύ των Περιφερειών απαιτείται και ισοκατανομή μεταξύ των Δήμων. Έτσι θα αποφευχθεί το γεγονός κάποιοι ΟΤΑ να φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό και άλλοι κανέναν.

«Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Δεν υπάρχει παγιωμένη κατάσταση. Είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει και την ίδια την χώρα… Τις πολιτικές αποφάσεις για τον χειρισμό του τις λαμβάνει η Κυβέρνηση. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να έχουμε καλύτερη ενημέρωση και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο. Προέχει να μην διαταραχθεί η ισορροπία των τοπικών κοινωνιών… Να ισχύσει η αναλογικότητα και μεταξύ των Δήμων», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Το θέμα έθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και προς τιμήν, υπήρξε μια αντιπαράθεση του Δημάρχου με τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» σχετικά με την κυβερνητική επιλογή για τις κλειστές δομές…

 

Δηγματάκια

Πιθανώς, παρασυρμένος από τα… φιλοσύριζα συναισθήματα του τελευταίου καιρού που προσδοκά να τον φέρουν μια μέρα, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις εθνικές εκλογές… ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας συνέκρινε τη σημερινή στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Δήμους της Ηπείρου κατά τη διαχείριση του προσφυγικού, έναντι της αντίστοιχης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όταν χωροθετούσαν εν μια νυκτί τον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά… Ο πρώην Δήμαρχος ξέχασε σήμερα πως αντιδρούσαν εν χορώ… οι τοπικοί φορείς για την απόφαση της τότε κυβέρνησης και υποστήριξε πως οι τότε κυβερνώντες δεν αιφνιδίαζαν, ενημέρωναν και συνεννοούνταν καλύτερα, με την προηγούμενη δημοτική αρχή! Θα πιστέψω πως δεν έχει επιλεκτική μνήμη ο πρώην Δήμαρχος αλλά πως απλά του διαφεύγουν οι δικές του καταγγελίες – εδώ – οι δικές του εκκλήσεις και διαμαρτυρίες προς την τότε κυβέρνηση – εδώ – για να μην αναφερθούμε στις αντιδράσεις των άλλων τοπικών φορέων. 

Μου άρεσε και η ειρωνεία του Λ. Νάτση προς το Δήμαρχο, επειδή ο δεύτερος παρουσιάζεται πολύ θετικός με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Σα να υπήρξε πολύ… επαναστάτης ο Λάζαρος κόντρα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… όταν αυτή έπαιρνε κακές αποφάσεις για την περιοχή μας… Θυμίζω πως ο Λ. Νάτσης υπήρξε συντονιστής εκ μέρους της κυβέρνησης, για το προσφυγικό στην Ήπειρο.

Αν όλα αυτά κάποιοι τα ξεχνάνε, εγώ είμαι εδώ για να τους τα θυμίζω…

Π.Μπ.

 

Για την Ιόνια Οδό

Ο Δήμαρχος απαντώντας σε ερωτήματα για την Ιόνια Οδό και την επέκταση μέχρι την Κακαβιά, είπε ότι ο Δήμος στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή εκπροσωπήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καθ’ ότι ο ίδιος εκείνη τη μέρα βρίσκονταν στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι αυτή που κατατέθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή είναι επιβεβλημένο η Ιόνια Οδός να επεκταθεί μέχρι την Κακαβιά. Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν μπορεί να βρει κανέναν σύμφωνο. «Αυτή είναι η διεκδίκησή μας και σε αυτό θα επιμείνουμε και το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, θέτοντας το θέμα, τόνισε ότι πρόκειται για μια διεκδίκηση με εθνικό και διευρωπαϊκό χαρακτήρα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του φόρουμ της Αδριατικής και σημείωσε πως απαιτείται σοβαρή διεκδίκηση από τη δημοτική αρχή. Άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η σύσκεψη της Αθήνας δεν έγινε στο Υπουργείο Υποδομών αλλά στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, στερώντας τη δυνατότητα παρουσίας των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Υποδομών και χαρακτήρισε λάθος την απουσία του Δημάρχου από τη σύσκεψη. 

 

Η ανακύκλωση

Σε έντονο ύφος, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» έθεσε ερωτήματα για την ανακύκλωση και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης: «προσπαθώ να καταλάβω» είπε συγκεκριμένα, «αν είναι κομμάτι του τοπικού σχεδίου διαχείρισης, αν έχει γίνει ανασχεδιασμός και συμπεριλαμβάνει τους οικίσκους ανακύκλωσης. Ποιος επωμίζεται το κόστος της εγκατάστασης, ποια η ποσοτική συμμετοχή των σκουπιδιών, θα αντικαταστήσουν τον μπλε κάδο;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μπέγκας, για να πάρει την απάντηση πως η δημοτική αρχή διατηρεί υπογεγραμμένες συμβάσεις από την προηγούμενη διοίκηση, τόσο με την ΕΕΑΑ όσο και με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση.

«Τα σπιτάκια έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην αύξηση της ανακύκλωσης. Σκοπός είναι να αυξήσουμε την ανακύκλωση στην πόλη», τόνισε ο Δήμαρχος.

Αναμένονται νέα για τη συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων της ΔΕΔΑ για το φυσικό αέριο, όπως σημείωσε επίσης ο Δήμαρχος, απαντώντας σε ερωτήσεις του Θωμά Μπέγκα.

 

Για το βιολογικό

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, απαντώντας σε ερωτήματα για τον βιολογικό καθαρισμό, έκανε γνωστό ότι η σύμβαση για το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εργοστασίου, μετά την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη για τον απαραίτητο έλεγχο.

Η ολοκλήρωση του ελέγχου θα γίνει εντός των ημερών και αμέσως μετά θα αποσταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για την λυματολάσπη, έκανε γνωστό ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, θα οριστικοποιηθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος θα είναι κοινός τόσο για την αποθηκευμένη όσο και για την παραγόμενη ποσότητα. Σημείωσε δε ότι το κόστος θα είναι μικρότερο από ήταν στο διαγωνισμό του καλοκαιριού που ακυρώθηκε και αφορούσε μόνο στην αποθηκευμένη ποσότητα.

 

Τα έργα

Για το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου από το Πέραμα προς τον Μάτσικα όσο και για εκκρεμότητες έργων σε εξέλιξη που έθεσε με τη μορφή ερωτημάτων η Τατιάνα Καλογιάννη, απάντησε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

Ο κ. Αρλέτος έκανε γνωστό ότι για να γίνει υποβολή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ πρέπει να ολοκληρωθεί η παραχώρηση της έκτασης. Ο Δήμος δεν είναι κύριος αυτής καθώς ανήκει στην Κτηματική. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να υπάρξει θετική έκβαση. Παράλληλα αναζητείται τρόπος για να καλυφθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων ιδιωτικών εκτάσεων. Μόλις οι εκκρεμότητες αυτές κλείσουν το έργο θα μπορέσει να δρομολογηθεί.

Τέλος, το θέμα του προστίμου από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο Δήμο Ιωαννιτών για τη Δημαρχεία Φίλιου και το στίβο θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα, έθεσε ο Λάζαρος Νάτσης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» ζήτησε την αλληλογραφία μεταξύ Δήμου και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος – σύνολο 70 εγγράφων! – για τη διαδικασία που κατέληξε σε πρόστιμο για παράβαση στην κατασκευή του στίβου χωρίς Περιβαλλοντικούς όρους, ύψους 18.700 ευρώ. Ο Δήμαρχος παρέπεμψε τον κ. Νάτση στον προκάτοχό του… και υποστήριξε πως ο Δήμος έχει επανειλημμένα αθωωθεί. «Το πρόστιμο δεν το δεχόμαστε, υπάρχει απάντηση της νομικής υπηρεσίας πάνω στην οποία θα στηριχθεί η υπεράσπιση του Δήμου για το πρόστιμο» σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

Show Buttons
Hide Buttons