«Σκέψεις» ή «πλήρες σχέδιο» έχει ο Δήμος για το παλιό Πανεπιστήμιο; (βίντεο)

«Σκέψεις» ή «πλήρες σχέδιο» έχει ο Δήμος για το παλιό Πανεπιστήμιο; (βίντεο)

Το αίτημα για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Ιωάννη Δομπόλη συγκεντρώνει στην πλατφόρμα διαδικτυακών ψηφισμάτων πολιτών Avaaz.org, 1.647 υπογραφές – δείτε και υπογράψτε εδώ.

Αυτή η διαδικτυακή πρωτοβουλία, αγνώστου… πατρότητος, πριν από ένα και πλέον χρόνο, ήταν η τελευταία αφορμή για να ξανανοίξει η συζήτηση για το χρέος των τοπικών αρχών και της πολιτείας απέναντι στην πρώτη, ιστορική έδρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το θέμα τότε προσωρινά έκλεισε για τις πολιτικές εντυπώσεις, με τη γνωστής λογικής απάντηση, της Περιφέρειας Ηπείρου ότι «η ίδια τα έχει κάνει όλα… αλλά στο τέλος δεν έγινε τίποτα, γιατί φταίνε οι άλλοι…».

Ωστόσο, την πατρότητα της τελευταίας πρωτοβουλίας ανέλαβαν όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μια ομάδα των οποίων επισκέφτηκε το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, τον περασμένο Ιούλιο και του κατέθεσε πρόταση για τη μετατροπή του ερειπιώνα, σε ένα σύγχρονο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Επικεφαλής τους ήταν ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κολοκυθάς.

Όπως αντιγράφω από το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής, της 2ας Ιουλίου 2018, «…ο κ. Μπέγκας δήλωσε ξεκάθαρα υπέρμαχος της ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού πανεπιστημίου, τονίζοντας και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα ο Δήμος σε αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Κολοκυθά, την χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα, δεσμεύτηκε να την μελετήσει σε βάθος και να διερευνήσει μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς τρόπους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί».

 

Οι δηλώσεις

Στην ομάδα που κινεί το θέμα, ανήκει και ο πρώην Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιδρυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Μυλωνά, βρέθηκε στα Γιάννενα την Τρίτη, και συζήτησε το θέμα με το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

Μη κρύβοντας τον ενθουσιασμό του για τη θεωρούμενη αποδοχή των σχεδίων των αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ευτυχής «που ο Δήμαρχος έχει πλήρες σχέδιο για τη μετατροπή του ιστορικού αυτού κτιρίου που ανήκει στην πόλη και στην ιστορία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου«…

Η πρόταση είναι να μετασχηματιστεί σε πολυδύναμο κέντρο δράσεων πολιτισμού, τέχνης, δημιουργίας. Επίσης, μπορεί να στεγάσει ένα πειραματικό σχολείο για να είναι ένας ζωντανός πυρήνας, να γίνει κέντρο νεανικής επιχειρηματικότητας, καινοτομίας. Θα μπορούσε να γίνει ένα έμβλημα υπερτοπικής σημασίας, εκτίμησε και δήλωσε διπλά χαρούμενος, γιατί άκουσε και τον Περιφερειάρχη να υιοθετεί την πρόταση που είναι τεχνικά άρτια, ερχόμενη να εφαρμόσει το μοντέλο των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που προχωρά έπειτα από πολύχρονες περιπέτειες. Ο αρχιτέκτονας κ. Κολοκυθάς είναι υπεύθυνος για την ωρίμανση του όλου σχεδίου και οι υποκινητές της πρωτοβουλίας αισιοδοξούν ότι μπορεί να προχωρήσει. 

Δήλωση για το θέμα ο Περιφερειάρχης δεν έκανε αλλά ο Δήμαρχος είπε πως όχι μόνο σχέδιο δεν υπάρχει αλλά είμαστε ακόμα στις σκέψεις!

Στο ερώτημα αν έχει προχωρήσει η ωρίμανση της πρότασης για το παλιό Πανεπιστήμιο, ο κ. Μπέγκας απάντησε: «όχι, στις σκέψεις είμαστε ακόμα. Προσπαθούμε να συγκροτήσουμε μια πλήρη άποψη, με την οποία θα ταυτιστεί και ο Δήμος Ιωαννιτών, ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσουμε τους πόρους που χρειάζονται για τη μετάπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από ερείπιο σε δημιουργικό χώρο για την πόλη«.

Καταλαβαίνω κάτι λάθος; Ή μήπως δουλεύουμε… «χορωδία» τον πρώην Υπουργό, σε tempo προεκλογικό;

Στο βίντεο οι δηλώσεις των δύο:

 

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, μιλώντας για το ίδιο θέμα, στη συνέχεια της δήλωσής του, ερωτώμενος συγκεκριμένα για το ιδιοκτησιακό του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου, ο Δήμαρχος πήρε το αυστηρό ύφος και δήλωσε: «ετούτη η δημοτική αρχή ό,τι διεκδίκησε υπό την έννοια του ακινήτου ή της γης, από την κεντρική εξουσία, το διεκδικούσε αφού είχε συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εκμετάλλευσή του. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και τώρα να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εκμετάλλευση, και έχοντας σα βάση αυτήν να διεκδικήσουμε και το ιδιοκτησιακό«.

Έχω στο μυαλό μου δύο τουλάχιστον «σοβαρές διεκδικήσεις»: το πρώην άσυλο ανιάτων και το Πάρκο Πυρσινέλα. Ο… «σοβαρός σχεδιασμός» της δημοτικής αρχής, της νυν και της πρώην, της οποίας είναι συνέχεια η διοίκηση του Θωμά Μπέγκα, σε ποια φάση ωριμότητας έχει φέρει την αποκατάσταση και αξιοποίηση των δύο ακινήτων που το κεντρικό κράτος παραχώρησε στο Δήμο Ιωαννιτών;

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons