Σοβαρές εκκρεμότητες αφήνει η κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σοβαρές εκκρεμότητες αφήνει η κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Κινούμενη άμμο θυμίζει η εκλογική νομοθεσία ενώ ο Μάιος πλησιάζει. Η έκτακτη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τις εκλογικές αλλαγές στον Κλεισθένη, περισσότερα ερωτηματικά προκάλεσε παρά επέλυσε, με την Κυβέρνηση να ακολουθεί τακτική καθυστερήσεων στο να ανοίξει τα χαρτιά της ισότιμα προς όλους τους υποψήφιους.

Για να γίνει κατανοητό το ομιχλώδες θεσμικό τοπίο, ακολουθούν δύο μόνο ενδεικτικά παραδείγματα.

Α) Αλλαγές ορίων Δήμων
Όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Χαρίτσης επαναλαμβανόμενα υπόσχεται εδώ και μήνες “σπάσιμο” πριν τις εκλογές σε «κάποιες ακραίες πολύ εξόφθαλμες περιπτώσεις”» Δήμων.

Φθάνοντας πια στις εκλογές, όχι μόνο τα “σπασίματα” δεν έχουν ακόμη νομοθετηθεί, αλλά εντείνεται η φημολογία επιπλέον αλλαγής ορίων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση προέκυψε πως το Υπουργείο αφήνει την ασάφεια να αιωρείται, μην διαψεύδοντας ούτε επιβεβαιώνοντας εάν, τι και πότε θα αλλάξει στη διοικητική διαίρεση της Χώρας.

Β) Εκλογή Προέδρου Κοινότητας.

Ο Αλ. Χαρίτσης είχε στείλει στην ΚΕΔΕ σχέδιο τροποποίησης του σχετικού άρθρου, προκαλώντας έκρηξη  αρνητικής κριτικής από τους Αιρετούς στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δεδομένου πχ ότι επέμενε στη διεξαγωγή έμμεσης εκλογής ακόμα και όταν ο Συνδυασμός παίρνει 51% και άνω.

Χθες προέκυψε ότι ο ΥΠΕΣ προφορικά παίρνει πίσω αυτό που εγγράφως έστειλε πριν λίγες μέρες.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατούλης μετέφερε στο Σώμα δήλωσή του (σε τηλεφωνική τους επικοινωνία) πως ΔΕΝ θα υπάρχει έμμεση εκλογή στις περιπτώσεις άνω του 51%.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως ο Επικεφαλής του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος”, Απ. Κοιμήσης, έκανε μνεία στο πρόσφατο απόσπασμα  συνέντευξης του Αλ. Χαρίτση: «αυτές τις μέρες καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που ξεκινούν από την αύξηση της ποσόστωσης των φύλλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές από το 30% στο 40%, όπως γίνεται και στις εθνικές εκλογές για να υπάρχει πιο ισότιμη αντιμετώπιση». Μέλη του ΔΣ εξέφρασαν την απορία πως ένας Υπουργός εξαγγέλλει κάτι που έχει ψηφιστεί από τον Ιούλιο στον «Κλεισθένη».
Ο Επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μπίρμπας, δικαιολόγησε τον ΥΠΕΣ, υποστηρίζοντας ότι εννοούσε τις ευρωεκλογές, όχι τις αυτοδιοικητικές που αναγράφει η συνέντευξή του και στην Εφημερίδα και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου.

(Πηγή airetos.gr)

Show Buttons
Hide Buttons