Στάση εργασίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στις ΔΕ Περάματος και Ανατολής

Στάση εργασίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στις ΔΕ Περάματος και Ανατολής

Δίωρη στάση εργασίας για την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το πρωί, προκήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε,) την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019, επιχειρεί να δώσει σε ιδιώτη την αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Περάματος και Ανατολής που μέχρι σήμερα γινόταν από τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως και το πλύσιμο των κάδων που ομοίως γινόταν από τους δημοτικούς υπαλλήλους.

«Η απόφαση αυτή φέρει την υπογραφή τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, αφού από το 2011 που έγινε ο Καλλικρατικός Δήμος Ιωαννιτών, μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί συνολικά 219 άτομα όλων των ειδικοτήτων κι έχουν προσληφθεί μετά από αγώνες μόλις 47.

Η απόφαση αυτή φέρει την υπογραφή των κυβερνήσεων της σημερινής και των προηγούμενων που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, απαγόρευσαν για αρκετά χρόνια τις προσλήψεις στο δημόσιο, ώστε να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματίες αναλαμβάνοντας τομείς που μέχρι πρότινος ανήκαν στο δημόσιο.

Οι ελλείψεις προσωπικού μαζί με το νομοθετικό οπλοστάσιο που δημιουργήθηκε προς όφελος των επιχειρηματιών φέρνουν σαν ώριμο φρούτο τα ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικοποιήσεις,  ξεκινώντας από την αποκομιδή και τον ηλεκτροφωτισμό, καθώς εκεί υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδών.

Κανένα κέρδος όμως δεν προκύπτει για τα λαϊκά στρώματα τα οποία πλήρωναν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα, διπλές φορές,  υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να είχαν δωρεάν  όπως η καθαριότητα, ακριβώς εξαιτίας του χαρακτήρα τους.

Αντίθετα, και από την εισήγηση της ΟΕ φαίνεται ότι για να εξασφαλιστεί το κέρδος του ιδιώτη, ο Δήμος προτίθεται να πληρώσει για τις 2 δημοτικές ενότητες όσα θα πλήρωνε για να προσλάβει 15 εργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Είναι καθαρά πολιτική απόφαση η παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτες που καμία σχέση δεν έχει με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών στα λαϊκά στρώματα ή την καθαριότητα της πόλης«.

Show Buttons
Hide Buttons