Σταθμοί μεταφόρτωσης και σκουπίδια: «Ταμείο» για να πάμε (επιτέλους) παρακάτω…

Σταθμοί μεταφόρτωσης και σκουπίδια: «Ταμείο» για να πάμε (επιτέλους) παρακάτω…

Η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης της λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς και της μεταφοράς του υπολείμματος ακυρώθηκαν με πάταγο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με απόφαση που φέρει ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου. Έγινε γνωστή σήμερα με την ανάρτησή της στο «Διαύγεια» και είναι απαραίτητο ένα ταμείο… για να πάμε παρακάτω.

Το διάστημα από τις 20 Νοεμβρίου του 2020 ως σήμερα, ταλανίζει τον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, το θέμα της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Οι 18 Δήμοι της Ηπείρου χωρίστηκαν στα τέσσερα… οι χειρισμοί της διοίκησης του Αναγκαστικού Συνδέσμου κρίθηκαν παράνομοι σε σχέση με τους ΣΜΑ – «ακυρώνουμε… για παράβαση νόμου» αναφέρει επί λέξει η απόφαση –  κάποιοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, εννοώντας μέχρι κεραίας την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και κάποιοι άλλοι αναλώθηκαν σε ατυχείς επικοινωνιακούς ελιγμούς στην προσπάθειά τους να πλήξουν μέσω του κόστους των σκουπιδιών, τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Προσωποποιώντας τις ομάδες αυτές, από την επεισοδιακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ και την υπ’ αριθμ. απόφαση 35/2020, και εντεύθεν, έχουμε τα εξής: α) ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Καλαντζής και λιγότερο πρόθυμα ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θ. Μπέγκας εισηγήθηκαν στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ μια μελέτη και τους όρους δημοπράτησης ενός «μαμούθ» σε οικονομικούς όρους διαγωνισμού που δεσμεύει την Ήπειρο για μια δεκαετία. Τον πρόεδρο στήριξαν ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, μιας και η Τεχνική του Υπηρεσία έφερε το βάρος της υπηρεσιακής εισήγησης της μελέτης. Κάποιοι Δήμαρχοι όπως η Ν. Σκουφά Ρ. Βαβέτση, Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος και Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος, όπως και τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ που προέρχονται από την αντιπολίτευση του Δήμου Πρέβεζας, άλλος πιο έντονα άλλος λιγότεροι. Κάποιοι εξ αυτών, ψήφισαν άλλο κείμενο από αυτό που τελικώς εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου… β) Δήμοι που ζορίζονται απίστευτα οικονομικά λόγω του μεγάλου κόστους που τους προκαλεί η μη λειτουργία των ΣΜΑ, ήθελαν να τελειώσει ο διαγωνισμός μια ώρα αρχίτερα. Οι Δήμοι Ηγουμενίτσας (ανήκει σε δύο κατηγορίες…) και Πρέβεζας, Σουλίου και Πάργας, Φιλιατών έδωσαν με κρύα καρδιά ως σήμερα και με πολλές επιφυλάξεις, το πράσινο φως στη δρομολόγηση της δημοπράτησης του έργου. γ) Οι έξι Δήμοι των Ιωαννίνων (Δωδώνης, Β. Τζουμέρκων, Μετσόβου, Κόνιτσας, Ζαγορίου και Πωγωνίου), με μπροστάρη τον πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτση, κατανόησαν γρήγορα πως είναι ατελέσφορες οι κινήσεις τακτικής για ένα τόσο σοβαρό θέμα και συμφώνησαν πως απαιτείται μια σοβαρή τεχνικο-οικονομική ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των ΣΜΑ που να απαντά με επιχειρήματα στους ακροβατισμούς και εν πολλοίς τις προχειρότητες, του προέδρου του ΦΟΔΣΑ. Και δ) οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας πίστεψαν πως με προσφυγές λύνονται οι διαφορές, χωρίς να τους ενδιαφέρει η ουσία του έργου… και απλά, έχασαν το χρόνο τους και για μια ακόμα φορά, την αξιοπιστία τους…

Η διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, ανέγνωσε σήμερα όπως όλοι μας, την απόφαση και αναμένει τις συμβουλές νομικών για τον καλύτερο τρόπο να κινηθεί από δω και στο εξής. Θα έλεγα όμως, πως μια κουρελιασμένη μελέτη, με πολλά μπαλώματα… από τις προσθαφαιρέσεις των ποσοστών της τεχνικής προσφοράς και της οικονομικής πρότασης, μέχρι τις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης, δε μπορεί να έλθει προς διόρθωση σε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ. Δεν πρέπει καν να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πρόεδρος του Φορέα…

Με το στραπάτσο λοιπόν της μελέτης για τους ΣΜΑ, με την τυφλή πίστη στους χειρισμούς ενός ανθρώπου που δεν έχει τεχνική στήριξη και δεν έχει φορέα κατ’ ουσίαν, μιας και τώρα στελεχώνεται, με τους φτηνούς εγωισμούς εκείνων που προσέφυγαν κατά της μελέτης και έφαγαν τα μούτρα τους επίσης, αφού η Αποκεντρωμένη απέρριψε και τις τρεις προσφυγές των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πρέβεζας εκτός της απόφασης του ΦΟΔΣΑ, αποδεικνύεται σήμερα πόσο δίκιο είχε η «ομάδα των 6» και πόσο σωστή ήταν η άρνηση εμπλοκής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προσφυγές και αντιδικίες. O Χρήστος Ντακαλέτσης δήλωσε στις αρχές Γενάρη πως δε συμφωνεί με τις προσφυγές αιρετών κατά αιρετών και τότε του ασκήθηκε κριτική από όσους τον έβλεπαν ως αντίπαλο και από ΜΜΕ επίσης, που έπαιζαν τη γραμμή των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας. Σήμερα δικαιώνεται… Η λύση δόθηκε από τον έλεγχο νομιμότητας.

Ποιος πάλεψε για τη νομιμότητα; Ελάχιστοι. Οι «6» συμφώνησαν και στην εκπόνηση μιας ανάλυσης του υφιστάμενου πλαισίου του κόστους λειτουργίας των ΣΜΑ. Την πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Δωδώνης ως φιλοξενών το εργοστάσιο ΑΣΑ και εδώ και λίγες μέρες την έχει στα χέρια του ο Δήμαρχος Δωδώνης, και είναι σε γνώση εκείνων που πρέπει να γνωρίζουν. Δεν είναι τυχαίο πως μιλάμε για μια μελέτη 250 σελίδων… όταν η μελέτη που εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ είναι μόλις 50 σελίδων και κάτι… Αυτό είναι κάτι που όφειλε να έχει κάνει από την πρώτη στιγμή ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου, αυτός που δεν δύναται να παράσχει τεχνική στήριξη στο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου… 

Η συγκυρία για να αρχίσει να παρουσιάζεται αυτή η ανάλυση έγινε εξαιρετικά καίρια μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δίνει 5 διαφορετικά σενάρια για τη λειτουργία του συστήματος των Σταθμών Μεταφόρτωσης και είναι στο χέρι των Δήμων να αποφασίσουν για το πιο συμφέρον σενάριο. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η ανάλυση για τα κόστη που θα μπορούσαν να επιτευχθούν, σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει η μελέτη των 35 εκατ. ευρώ…  Η ανάλυση ακυρώνει πολλά από τα επιχειρήματα της απορριφθείσας μελέτης και συμφωνεί τουλάχιστον σε ένα, με την απόφαση της Αποκεντρωμένης: ότι δεν είναι δυνατόν να ορίζονται ποσότητες – στόχοι για τα απορρίμματα και να μη λαμβάνεται υπόψη ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. 

Η ανάθεση του έργου λειτουργίας των ΣΜΑ για 7+3 χρόνια, χαρακτηρίζεται από την ανάλυση του Δήμου Δωδώνης «εθνική πρωτοτυπία» και θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ως «ρεαλιστικός χρονικός ορίζοντας» μιας μελέτης για τη λειτουργία των ΣΜΑ, τα 2+1 έτη… σμπαραλιάζοντας κάθε επιχείρημα σχετικό με αποσβέσεις κα.

Πλέον, οι Δήμοι της Ηπείρου επέτρεψαν να χαθεί ένας και πλέον χρόνος από τις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ. Ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει δείξει τίποτα από τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ένας τέτοιος φορέας, όπως απέδειξαν περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ευθύνεται ασφαλώς μόνο ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος. Το έργο της διαχείρισης των σκουπιδιών πρέπει να γίνει συλλογική ευθύνη και των 18 Δήμων της Ηπείρου. Έστω και τώρα… Η απόρριψη της απόφασης πρέπει να γίνει η αφορμή για το restart στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, εφόσον ξεκινήσουν οι 18 Δήμοι από κάποιες απλές παραδοχές όπως ότι: στη Δημοκρατία διοικούν οι πλειοψηφίες και ελέγχουν οι μειοψηφίες, τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητα των Δήμων κτλ. Όποιοι δε συμφωνούν με αυτές τις παραδοχές, όποιοι δεν έχουν όρεξη να δουλέψουν, να παραιτηθούν και να αφήσουν τους αντικαταστάτες τους να κάνουν τη δουλειά.  

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons