Στα Τρίκαλα το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων

Στα Τρίκαλα το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων

Ο Δήμος Τρικκαίων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων διοργανώνουν το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.

Το τριήμερο 21, 22, 23 Ιουνίου 2019 στα Τρίκαλα, ο βλάχικος πολιτισμός παρουσιάζεται σε όλους, με περισσότερους από 2500 χορευτές και χιλιάδες επισκέπτες. Τα Τρίκαλα, κέντρο της βλάχικης παρουσίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και κόμβος της βλάχικης δραστηριότητας για εκατοντάδες χρόνια, φιλοξενούν τη διοργάνωση που, εκτός από τον χορό και τις παραδόσεις, τιμούν και τη σύγχρονη δημιουργία. Για τον λόγο αυτόν, το πρόγραμμα του Ανταμώματος έχει διανθιστεί από διάφορα δρώμενα, με στόχο να συμπλεχθούν παλιότερες και νεότερες δραστηριότητες.

Κυρίαρχο, πάντως, ρόλο, κατέχουν ο χορός και το τραγούδι των Βλάχων, όλων των περιοχών της χώρας, με τις διαφορετικές και ιδιότυπες τοπικές εκδοχές κάθε πολιτιστικής έκφρασης. Οι Βλάχοι του Ασπροποτάμου, της Πίνδου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, οι μεταναστεύσαντες στο εξωτερικό, οι εσωτερικοί μετανάστες σε καμποχώρια, είναι οι προσκεκλημένοι και ταυτόχρονα οι πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου Ανταμώματος.

Η πόλη των Τρικάλων υποδέχεται τους επισκέπτες στα βλάχικα: Γκίνι βίνιτς οάσπιτς αμέι! Ο Δήμος Τρικκαίων επισημαίνει ότι για ένα τριήμερο, θα υπάρχουν ρυθμίσεις στην κίνηση των οχημάτων, κάτι που συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Ιουνίου 2019 στο Δημαρχείο Τρικκαίων. 

Το πρόγραμμα του Ανταμώματος είναι το ακόλουθο:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

21:00 ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΦΡΟΥΡΙΟ)

Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού .

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

11:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Εκδήλωση για παιδιά- Εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα

Βλαχοχώρια μας και χορεύοντας τα τραγούδια μας».

18:30 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων: Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια.

19:00 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας με βάση την κοινή καταγωγής τους.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

8:30 Εκκλησιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

10:00 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ: Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια.

10:15 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ : Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

 

Show Buttons
Hide Buttons