Στα ψιλά της δημοσιογραφίας…

Στα ψιλά της δημοσιογραφίας…

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν δυο εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία: η ετησία έκθεση του ΔΝΤ και η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Εκεί υπάρχει ένας αριθμός που πρέπει να μας προβληματίσει. Στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται ότι την περίοδο 2012-2018 το κόστος συντήρησης ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΟΑΣΘ, ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ, ΓΑΙΟΣΕ, αμυντικές βιομηχανίες κ.α.) έφτασε το αστρονομικό ποσό των 18 δισ. ευρώ – δηλ. 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο, όσο το σύνολο των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ!

Συζητάμε εδώ και τρία χρόνια αν θα καταργηθεί ή όχι η προσωπική διάφορα στις παλαιές συντάξεις, με όφελος 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ ξοδεύουμε 2,6 δισ. ευρώ επιδοτώντας ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις χωρίς να έχει γίνει καμιά ανάλυση κόστους-οφέλους.

Δεκαοκτώ δισ. ευρώ πέρασαν στα ψιλά της ειδησεογραφίας!

Θυμίζει τη στάση που είχαμε για την πορεία του χρέους κατά την ανέμελη δεκαετία του 2000. Ελαχιστοι ασχολούνταν με αυτά που ο… «τρισκατάρατος νεοφιλελεύθερος» Στέφανος Μανός έγραφε το 2008 στην «Καθημερινή» (26.4.2008). Το δημόσιο χρέος στις 31.12.2003 ήταν 168 δισ. ευρώ.

Δεκαοκτώ δισ. ευρώ πέρασαν στα ψιλά της ειδησεογραφίας!

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 31.12.2007 έφτασε τα 216 δισ. ευρώ. Σε τέσσερα χρόνια προστεθήκαν 48 δισ. χρέη. Τι είναι 48 δισ. ευρώ;

Tο κράτος εισέπραξε από άμεσους και έμμεσους φόρους 48 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ίση με το σύνολο των φορολογικών εσόδων του 2007. Δυο χρόνια αργότερα, το 2010, και αφού τα δανεικά του κράτους είχαν φτάσει τα 320 δισ. ευρώ, όλοι άρχισαν να βρίζουν τις κυβερνήσεις που «μας χρεοκόπησαν» και όλους τους πολιτικούς και όλα τα ΜΜΕ γιατί δεν μας τα είπαν… Κάποιοι όμως τα έλεγαν…

Τώρα έχει γίνει εθνικός στόχος η μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων που κληροδότησε στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.

Πόσο είναι το 1,5% του ΑΕΠ που θέλουμε να εξοικονομήσουμε; Περί τα 2,7 δισ. ευρώ, όσο περίπου ξοδεύουμε για την συντήρηση των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων.

Καλοδεχούμενη φυσικά αν γίνει η μείωση αλλά σκεφτείτε σε τι αντιστοιχεί.

Γ.Φ. 

Show Buttons
Hide Buttons