Στη γειτονιά του Παπαζόγλειου το υπό αναζήτηση ακίνητο

Στη γειτονιά του Παπαζόγλειου το υπό αναζήτηση ακίνητο

Την ιδέα ότι χρήματα διαθέσιμα στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου πρέπει να αξιοποιηθούν για την αγορά ακινήτου ή ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το πρωί της Παρασκευής.

Επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του pbnews.gr – εδώ – αλλά βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριξε στην απαντητική του επιστολή προς την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», η οποία ζήτησε εξηγήσεις για την επικείμενη αγορά με σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της – εδώ η ερώτηση και εδώ η απάντηση. Στην απάντηση προς το Σπύρο Ριζόπουλο, επικαλούνταν τις στεγαστικές ανάγκες του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ΠΤΑΗ) και την ανάγκη συντήρησης της διατηρητέας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο κέντρο της πόλης. 

Σήμερα ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης έδωσε την πραγματική διάσταση των γεγονότων που ξεκίνησε από το ιστορικό του ΠΤΑΗ και ένα δάνειο που είχε λάβει στο παρελθόν επί Πανοζάχου το ταμείο, το οποίο αποπλήρωσε από το 2011 και μετά η αιρετή Περιφέρεια, από τα διαθέσιμα του Ταμείου. Ως εδώ καλά.

Το ενδιαφέρον για το ακίνητο στο κέντρο της πόλης ωστόσο, προέκυψε κατά τον κ. Καχριμάνη από τη Διευθύντρια του ΠΤΑΗ που «μας είπε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και ότι ενδέχεται να μας τα πάρει το κεντρικό κράτος τα λεφτά»… Συνέδεσε το αναζητούμενο κτίριο με την Αρχιτεκτονική που στεγάζεται ως γνωστόν στο Παπαζόγλειο και με δυο τρία «χάνια» στο κέντρο της πόλης που εφάπτονται με το Παπαζόγλειο και τα οποία όπως είπε, «αν δεν πάνε στο δημόσιο θα χαθούνε από την κληρονομιά της πόλης» – πρόκειται για διατηρητέα μνημεία.

Μετά την ομόφωνη απόφαση του ΠΤΑΗ (εννεαμελές όργανο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και τρεις εκπρόσωποι επιμελητηριακών και εργατικών ενώσεων), τα χρήματα δεσμεύτηκαν – δεν ανέφερε πόσα ακριβώς αλλά εικάζεται βάζει της προκήρυξης ότι πρόκειται για ποσό περί τα 400.000-500.000 ευρώ – και όπως είπε ο κ. Καχριμάνης: «αν θα πετύχουμε αυτό το πράμα, θα προχωρήσει…».

Στην αρχή των δηλώσεών του ανέφερε πως το ΠΤΑΗ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, θεσμοθετημένο και ex officio προεδρεύει ο Περιφερειάρχης. 

Η επικείμενη αγοραπωλησία πάντως, είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κ. Καχριμάνη, καθώς αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή του στην επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας για την αγορά του ακινήτου – εδώ η απόφαση. 

 

Απάντηση για το Ταμείο

Απαντώντας στην πρόταση Ριζόπουλου για τη δημιουργία ενός ταμείου από το ΠΤΑΗ με τα διατιθέμενα κονδύλια που προορίζει η Περιφέρεια για το ακίνητο στο ιστορικό κέντρο, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως η Περιφέρεια έχει δημιουργήσει με πόρους του ΕΣΠΑ το ΤΕΠΙΧ με προίκα 10 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα διαχειρίζεται το ΕΠΑΝΕΚ για όσους μπαίνουν σε προγράμματα του ΕΦΑΠΑΕ. 

«Εάν κάποιος νόμιζε ότι μπορούμε να γίνουμε τράπεζα, αυτό αποκλείεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και από το Ταμείο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο» σχολίασε μόνο.  

Show Buttons
Hide Buttons